Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Welt: Ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα

Βάσει ενός θετικού και τριών αρνητικών σεναρίων για την Ελλάδα, φέρεται να εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε σημερινό της άρθρο , με τίτλο «Το άγχος της Ελλάδας μπροστά στην πτώση» η Welt επισημαίνει ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ αύριο, Τρίτη πρέπει να καταβάλει μια δόση ύψους 750 εκατ. στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες από τις ελληνικές προτάσεις σήμερα είναι μεγάλες, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει μια θετική αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην γερμανική εφημερίδα, οι νέοι Έλληνες διαπραγματευτές είναι πιο ανθρώπινοι και το κλίμα στις συζητήσεις έχει βελτιωθεί. Όμως, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει προόδους σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο θέμα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας και της φορολογίας.

Κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών εργάζονται πλέον με ένα θετικό σενάριο και τρία αρνητικά για την Ελλάδα.

Το θετικό σενάριο είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως το τέλος Ιουνίου ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο από τα τρία «αρνητικά» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο αρνητικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το τελευταίο αρνητικό σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους. 

«Δεν υπάρχει σχέδιο B για την Ελλάδα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β'», δήλωσε για την Ελλάδα.

Ο Τίμερμανς εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «συγκεκριμένη πρόοδος» στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Η Επιτροπή κάνει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα πάντα ώστε να το διευκολύνει».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι «όταν κάποιος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο Β', τότε μάλλον έχει ήδη εγκαταλείψει το σχέδιο Α'. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να ολοκληρωθούν επιτυχώς».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]