Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κομισιόν: Να μοιράζονται οι μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης με ποσοστό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μία αμφιλεγόμενη πρόταση για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων από Ασία και Αφρική, μέσω της κατανομής τους στα κράτη μέλη με συγκεκριμένη ποσόστωση και νομικές διαδικασίες, ώστε να βάλει τέλος στο εμπόριο ανθρώπων.

Η ανακοίνωση του περιεχομένου της πρότασης αναμένεται την Τετάρτη και η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Για τον καθορισμό της ποσόστωσης κάθε χώρας, δηλαδή του αριθμού μεταναστών που θα δέχεται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, θα λαμβάνονται υπόψιν μία σειρά από παράγοντες, όπως γράφει το BBC, όπως ο συνολικός πληθυσμός, τα μεγέθη της οικονομίας και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη βρεθεί στη συγκεκριμένη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά η τελευταία παράμετρος καθιστά κρίσιμη την πιθανή εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας, για χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο κύμα προσφύγων, όπως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και η Γερμανία, που απορροφά τεράστιο όγκο μεταναστών - μόνο πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της ευθείας αντίθεσης χωρών όπως η Βρετανία.

Για την ώρα, πάντως, η ΕΕ προσανατολίζεται να επέμβει δυναμικά στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, από όπου ξεκινά ένας μεγάλος αριθμός «δουλεμπορικών» με προορισμό κάποια από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Οπως εκτιμά ο ΟΗΕ, το πρώτο τετράμηνο φέτος τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης και τουλάχιστον 1.800 πνίγηκαν σε αυτή την προσπάθεια, αριθμός 20πλάσιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των δουλεμπόρων ανοιχτά της Λιβύης, καθώς χωρίς έγκριση η χρήση στρατιωτικής βίας θα ήταν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη από την ίδια τη Λιβύη, που ζητά να έχει λόγο στην δράση τρίτων στα χωρικά της ύδατα, αλλά και οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζουν ότι η χώρα θα μετατραπεί σε παγίδα για χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί, καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, χωρίς τη διασφάλιση εναλλακτικών οδών, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό, καθώς η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]