Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Schaeuble: Ίσως είναι καλό ένα ελληνικό δημοψήφισμα

Ενδεχομένως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα πρόγραμμα διάσωσης τύπου "μετρητά για μεταρρυθμίσεις" να βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Wolfang Schaeuble.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως υπήρξε μικρή ή και καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πως μόνο ο καιρός είχε βελτιωθεί. "Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου η Ελλάδα να συζητήσει με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε".

Σύμφωνα με τον Schaeuble, εξαρτάται από την Αθήνα εάν θέλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πρόγραμμα προτού απελευθερωθεί η "παγωμένη" δόση του προγράμματος στήριξης.

"Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε να το κάνει", είπε ο Schauble. "Μπορεί να είναι και το σωστό μέτρο για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτό που κρίνεται ως απαραίτητο ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό".

Όπως είπε, η απόφαση όπως πάντα (αναφορικά με ένα Grexit), εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, «δεν πρόκειται να κάνω σπέκουλα με αυτό».

Γ. Βαρουφάκης: Συμφωνία με τους πιστωτές τις επόμενες ημέρες

Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Oικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμη εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι θα έχει μία καλή σύσκεψη με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση που θα αποτυπώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς την τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της, “όπως κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη”

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, περί τις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), δηλαδή πριν την έναρξη της συνεδίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Moscovici: Η σημερινή συνεδρίαση δεν θα είναι καταληκτική, το ξέρουμε αυτό

Αυτή η συνάντηση πιθανότητα δεν θα είναι καταληκτική, δήλωσε ο Επίτροπος Pierre Moscivici προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό είναι κάτι που ξέρουμε, «αλλά νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε γνώση της σημαντικής προόδου στη διαδικασία».

Η διαδικασία είναι σαφώς πιο αποδοτική από ό,τι συνήθιζε να είναι, πρόσθεσε ο Moscovici, συπογραμμίζοντας πως δεν είναι ιδανική αλλά έχει αποτέλεσμα. «Και είναι σημαντικό που έχει σημειωθεί πρόοδος και στην ουσία της συζήτησης. Αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που χρειάζεται να σημειωθεί πρόοδος, και τα οποία είναι πολύ σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά.

Και σήμερα είναι ευκαιρία για τις ελληνικές αρχές να επαναβεβαιώσουν τους εταίρους τους, να δείξουν τη δέσμευση και την θέληση να βρεθεί μια συμφωνία και μπορώ ξανά να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε αυτή την θέληση και νομίζω πως σήμερα θα είναι ένα σημαντικό βήμα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πριν από δύο εβδομάδες «είχαμε μια συνάντηση στην Ρίγα που δεν αποτέλεσε επιτυχία. Προφανώς, σήμερα νομίζω πως θα έχουμε νέο πνεύμα, θα γίνουν νέα βήματα και νομίζω πως θα μπορούσε να δοθεί μια θετική ένδειξη».

Σε ερώτηση για την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Επίτροπος απάντησε πως «δεν είμαι μέλος της ΕΚΤ».

Τόνισε ακόμη ότι πιθανώς θα μπορούσε να δοθεί χώρος για ελιγμούς στις τεχνικές συζητήσεις. Αλλά την ίδια στιγμή «γνωρίζουμε πως τα εναπομείναντα κενά, τα οποία είναι επίσης σημαντικά, και πρέπει να καλύψουμε αυτά τα κενά εάν θέλουμε να βρεθεί μια συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες».

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν "βλέπω" ακόμα κίνδυνο να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα

Δεν βλέπω ακόμη κίνδυνο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Ο ίδιος σημείωσε πως η έγκριση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη, αναφερόμενος κυρίως στην έγκριση αυτού από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τέλος, ανέφερε πως ο ανασχηματισμός της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης καθυστερεί τις συζητήσεις.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]