Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και το όνομα αυτού... Geuro

Handelsblatt: Οι δανειστές εξετάζουν σενάριο παράλληλου νομίσματος

«Σενάριο Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το 'geuro' και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το 'geuro' θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι παρά την αισιοδοξία που σκορπίζουν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικοί, με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», ενώ εκτιμάται ότι κατά την συνάντηση του Eurogroup κανείς δεν περιμένει συμφωνία. «Μια αισιόδοξη δήλωση θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι είναι σίγουρο: την πληρωμή των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να γίνει την Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνει χωρίς βοήθεια απ΄έξω. Οι ειδικοί των διεθνών δανειστών υπολογίζουν ότι η Αθήνα θα το καταφέρει, αλλά το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα μείνει οριστικά χωρίς χρήματα - αυτή είναι η ανησυχία», τονίζει ο συντάκτης.

Ο κ. Σόιμπλε και πολλοί συνάδελφοί του γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά το εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εισπράξει εγκαίρως τα εναπομείναντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής βοήθειας, συνεχίζει ο συντάκτης και περιγράφει τρία πιθανά σενάρια: την χρηματοδότηση-γέφυρα, την «μαλακή» - διαχειρίσιμη - χρεοκοπία, η οποία θα έφερνε προσωρινά το παράλληλο νόμισμα και την «σκληρή» χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε σε Grexit.

Ο κ. Μάιερ είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη το 2012, ενόψει των εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Μάιερ και τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα «να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ», επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της. Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009.

Από την πλευρά της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν, με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Η Bundesbank είναι, σε αυτό πολύ επιφυλακτική, αναφέρεται.

Η δραχμή θα ήταν καταστροφή

Στην ίδια εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εκφράζει ανησυχία για την μείωση των τουριστικών κρατήσεων επισημαίνοντας πως «η δραχμή θα ήταν καταστροφή» και τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο«θα έριχνε την Ελλάδα στην εξαθλίωση - υπερπληθωρισμός, ύφεση, τεράστια ανεργία, θα γινόμασταν ένα γκέτο φτώχειας». Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις ειδικά από την Γερμανία, ο κ. Ανδρεάδης κάνει λόγο για ενδεχόμενο στασιμότητας, ίσως και μείωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο τουρισμός «καθρεφτίζει μια χώρα και τον λαό της. Ποιος θέλει να ταξιδέψει σε μια χώρα της οποίας οι άνθρωποι φτωχαίνουν και πέφτουν σε μια κατάσταση συλογικής κατάθλιψης;», διερωτάται.

Αναφερόμενος στην εικόνα των μέχρι τώρα κρατήσεων, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι παντού χάνεται δυναμική, αλλά περισσότερο στην Γερμανία, η οποία η σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα. «Πέρυσι είχαμε 2,5 επισκέπτες, για το 2015 ελπίζαμε για 2,8, αλλά τώρα διαφαίνεται στασιμότητα, ίσως ακόμη και μείωση», δηλώνει και εξηγεί ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα στην Ελλάδα και ανησυχούν, λόγω πιθανώς και των δηλώσεων κάποιων πολιτικών της νέας κυβέρνησης για την Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις διανυκτερεύσεις, κάνει λόγο για «αντίδραση πανικού» και εκτιμά ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί, ενώ ερωτώμενος για την εξέλιξη της οικονομίας, δηλώνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς, όπως λέει, η νέα κυβέρνηση είναι άπειρη και της λείπουν οι γνώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]