Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Καλό Σενάριο για την Ελλάδα, είναι το «Καταστροφικό» Σενάριο

Του Γιώργου Καισάριου

Δυστυχώς, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί βραχυπρόθεσμη λύση για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μας, το θέμα είναι ότι δεν θα μας λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Θα το λύσει μόνο βραχυχρόνια και θα πληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις του κράτους σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μας λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε ανάπτυξη και καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου με την σημερινή κυβέρνηση.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της και η εμμονή της στο να μην θέλει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη, κάνοντας τι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα έχει αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Και δυστυχώς, έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, σήμερα το καλό σενάριο είναι το καταστροφικό σενάριο που φανταζόμουν πριν μερικούς μήνες, ενώ το κακό σενάριο αυτό που πολλοί νομίζουν ότι είναι το καλό σενάριο.

Το καλό σενάριο

Το κάλο σενάριο για την Ελλάδα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είναι το έξης: Να μην έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση με την Ευρώπη, να γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου (ολική η μερική) και να σταματήσουν να βγάζουν λεφτά τα ATMs των τραπεζών για καμιά δεκαριά μέρες, η έστω να υπολειτουργούν. Αν γίνουν όλα αυτά , θα νεκρώσει η οικονομία, θα έχουμε ελλείψεις βασικών αγαθών και θα δημιουργηθεί πανικός στα ματιά του μέσου πολίτη.

Γιατί όμως είναι καλό αυτό το σενάριο, αφού θα προκαλέσει τόση ζημιά;

Διότι αν γίνουν όλα αυτά τα οποία ανέφερα πιο πάνω, λογικά θα είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή του κόσμου, που λογικά θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε εκλογές και θα εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση με σκοπό να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη και η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας με κάποιο νέο μνημόνιο που θα εκπονηθεί.

Θα καταλάβετε καλύτερα γιατί το ονομάζω καλό σενάριο, μελετώντας παρακάτω το κακό.

Το κακό σενάριο

Ο λόγος είναι ο εξής. Διότι αν η κυβέρνηση Τσίπρα την σκαπουλάρει το επόμενο διάστημα και βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ευρώπη (και δεν κλείσουν οι τράπεζες και δεν γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου) και η κυβέρνηση μείνει στην εξουσία για 1-3 χρόνια ακόμα, τότε η ζημιά που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα θα είναι τόσο μεγάλη, που χαλαρά και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ζόρι, θα ζήσουμε άλλη μία δεκαετία ύφεσης και οικονομικού τρόμου, όπως δεν έχει ζήσει καμία άλλη δυτική χώρα ποτέ.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και τα στελέχη της, δεν έχουν καμιά πρόσθεση να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να πάρει μπροστά και να βρει τον δρόμο της στη διάρκεια του χρόνου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αναγνωρίζει ότι η λεγόμενη ανάπτυξη περνάει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αναγνωρίζουν ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο τέτοιο με σκοπό να ενθαρρύνει το ρίσκο, με στόχο η αγορά να επενδύσει με σκοπό το κέρδος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την πρόθεση να κομματικοποιήσει το κράτος, καθώς και την παραγωγή στο μέγιστο που μπορεί, με σκοπό το κόμμα και μια ομάδα ολίγων προσώπων να έχουν λόγο παντού στην οικονομία.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις ανεξάρτητες αρχές ως κάτι που παρεμποδίζει το έργο της κυβέρνησης. Διότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία, συχνά με ντιρεκτίβες από την νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο βαθμό, λοιπόν, που συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα να ασκεί την εξουσία, αυτό που θα γίνει σε μακροπρόθεσμη βάση είναι να καταστραφεί ακόμα περισσότερο η παραγωγική βάση της χώρας, να συνεχιστεί η αποεπένδυση εκ μέρους ξένων και Ελλήνων και να μην θελήσει κάνεις να αναλάβει ούτε το ελάχιστο ρίσκο επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ανεργία να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια ακόμα, εισόδημα και πλούτος να μην μπορεί να παραχθεί από την οικονομία,ενώ σε βάθος χρόνου η μείωση του βιοτικού επιπέδου να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η Ελλάδα ουσιαστικά να μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα σε μερικά χρόνια.

Δυστυχώς αγαπητέ αναγνώστη, το χειρότερο καταστροφικό σενάριο έχει πλέον γίνει το καλό σενάριο για την Ελλάδα. Για μένα, είναι προτιμότερο να περάσουμε 1-2 μήνες τρόμου και πολιτικής αβεβαιότητας, με σκοπό να έρθουν τα πάνω κάτω στη χώρα μας και να εξαγριωθεί ο κόσμος και να εκλέξουμε μία νέα κυβέρνηση, παρά να την σκαπουλάρει η σημερινή κυβέρνηση και να συνεχίσει να κυβερνά.

Και τούτο διότι, αν συνεχίσει η διακυβέρνηση αυτή για μερικά χρόνια ακόμα, η ζημιά που θα προκληθεί στην Ελλάδα θα είναι τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη, που εκτιμώ ότι μια δεκαετία δεν θα είναι αρκετή για να μπορούμε να την αναστρέψουμε.

Πηγή Investorblog



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ρε αρθρογραφε εσυ δεν εχεις πάρει χαμπάρι οτι και οι 300+1 ειναι ενα και το αυτο ;
    ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ .
    Ακου λέει να γινουν εκλογες !
    Στάχτη και όποιον πάρει ο χάρος κατάραμενοι ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eλεεινος αρθρογραφισκος του συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να εκλεξουμε "νεα κυβερνηση" ή να ξεριζωθει αυτο το αθλιο πολιτικο συστημα μια και καλη;

    Φανταζομαι οτι με "νεα κυβερνηση" ο αρθρογραφος θα υποννοει Σαμαρα ή τον ποταμισιο!

    Ο τουρκογλου δεν πουλαει πια!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτιμώ τα παραμύθια με τούς δράκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]