Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο Κόσοβο

Tου Ιωάννη Μιχαλέτου

Σύνδεσμοι και επαφές

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Μ.Α.) αποτελεί τη σημερινή περίοδο, έναν μη-κρατικό δρώντα με ιδιαίτερη επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια και υπό τη σκέπη και τη καθοδήγηση τόσο της Τουρκίας και του Εμιράτου του Κατάρ, αλλά και ισχυρότατων κύκλων της Ουάσινγκτον.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, έχουν αναπτυχθεί δεσμοί και σχέσεις που επιδρούν όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Στην Αίγυπτο το ηγετικό στέλεχος της Μ.Α. εκεί, ο "Safet Hegazy", αποτελεί το πρωταρχικό "λομπίστα" των συμφερόντων της Πρίστινα στη Μέση Ανατολή, επί πληρωμή. Τον Οκτώβριο του 2011 μάλιστα είχε επισκεφτεί την Πρίστινα και συναντήθηκε με όλη τη τοπική ηγεσία, μεταφέροντας της μηνύματα της ηγεσίας της Μ.Α. και του Μόρσι,όπως και συμφωνώντας για την σύσφιξη των σχέσεων Καίρου-Πρίστινας. Στις συναντήσεις παρευρέθηκαν και Τούρκοι όπως και Βόσνιοι φίλα προσκείμενοι κύκλοι. Βεβαίως συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα τακτικής φύσεως και μελλοντικής συνεργασίας.

Ο συγκεκριμένος Αιγύπτιος, γεννηθείς το 1963, είναι γνωστός εξτρεμιστής διεθνώς και μάλιστα του απαγορεύεται η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2013 συνελήφθη στο Κάιρο από τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση και εν συνεχεία βρίσκεται υπό δικαστική επιτήρηση και διώξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνεργαζόταν στενά στα πλαίσια της Μ.Α. με τον "Mohamed Beltagy", ο οποίος ήταν ο βασικός συντονιστής του περιβόητου στολίσκου της Γάζας το 2010, ενώ πρόσφατα καταδικάστηκε σε 20 έτη κάθειρξη από τις Αιγυπτιακές Αρχές. Οι δύο προαναφερόμενοι διατηρούσαν άριστες σχέσεις με το Τουρκικό πολιτικό κατεστημένο του κόμματος ΑΚΠ.

Επιπροσθέτως το Κοσοβάρικο Ισλαμικό κόμμα "LISBA", αποτελεί ένα σημαντικό βραχίονα της Μ.Α. στην περιοχή που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της "Αραβικής Άνοιξης"μεταξύ 2011-2012 και χρηματοδοτήθηκε αδρά από το Κατάρ και τη Τουρκία. Οι ηγέτες του, ονόματι "Arsim Krasniqi" και "Fuad Ramiqi" συνδέονται με την οργάνωση ομπρέλα "Muslim Forum of Kosovo" που αποτέλεσε την πρώτη διείσδυση της Μ.Α. στο Κόσοβο και το κόμβο συνεννόησης με τους κύκλους αυτού του δικτύου στη Βοσνία,στο Σάντζακ της Σερβίας (Ράσκα)και τα Σκόπια.

Εν συνεχεία και κρυφίως όλοι αυτοί συνέδραμαν στο να δημιουργηθεί κλίμα αποστολής Τζιχαντιστών στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα στη Συρία που αποτελεί το μακρύ χέρι πρωτίστως του Κατάρ στη Μέση Ανατολή. Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες η οργάνωση αυτή δέχεται οπλισμό και από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, κατά παράβαση τόσο της Αμερικανικής όσο και της διεθνούς νομοθεσίας.

Προσέτι το προαναφερθέν Forum, είναι συνδεόμενο με την οργάνωση (ωσαύτως της Μ.Α.) που ονομάζεται "European Muslim Network" και καθοδηγείται από το γνωστότατο λόγιο των Αδελφών Μουσουλμάνων τον "Tariq Ramadan" που είναι απόγονος του ιδρυτή της Μ.Α. του "Hassan al Banna".

Ο Ramadan μισθοδοτείται από το Εμιράτο του Κατάρ με υπαλληλική σχέση ως διευθυντής του κέντρου ερευνών της Ντόχα "Research Centre of Islamic Legislation and Ethics". Αποτελεί το βασικό σύνδεσμο της Μ.Α. με το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ και το Βρετανικό κράτος, ενώ είναι "κόκκινο πανί"για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ και τους Γάλλους συντηρητικούς.

Εξυπακούεται ότι η όλη επιρροή της Μ.Α. τόσο στο Κόσοβο όσο και ευρύτερα εξαρτάται αμέσως από τη τύχη συγκεκριμένης Προεδρικής υποψηφιότητας στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2016.

Επιπλέον όλοι οι προαναφερόμενοι συνδέονται με τον Ιμάμη που εδρεύει στο Κατάρ , ονόματι Yusuf Al-Qaradawi του οποίου απαγορεύεται η είσοδος σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας "IslamOnline" που εδρεύει στο Κατάρ και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα "Al-Balagh Cultural Society" και κατά βάση ελέγχεται προσωπικώς από τον εκεί Εμίρη.

Επίσης ο Κοσοβάρος Αλβανός "Ramiqi" και αυτός είχε πάρει μέρος στο στολίσκο της Γάζας το 2010 με Τουρκική χρηματοδότηση, ενώ φρόντιζε την ενίσχυση της Τουρκικά-υποκινούμενης ΜΚΟ " Association for Culture, Upbringing and Education" που και αυτή αποτελεί κύκλο της Μ.Α. στην περιοχή.

Παρόλο που αυτή η οργάνωση μαζί με τις "Kosova Aid Development" και "Al agl AI Islami" έπρεπε να έχουν κλείσει λόγω πίεσης της Ε.Ε. για προώθηση της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή,παρόλα αυτά λειτουργούν κανονικότατα και αποτελούν ένα ακόμα κύκλωμα στα ευρύτερα πλοκάμια της Μ.Α. στα Βαλκάνια.

Τα παραπάνω μαζί με παλαιότερα άρθρα του ιστοχώρου επί του θέματος των Ισλαμιστικών κυκλωμάτων παρόμοιας υφής στα Βαλκάνια είναι σε άμεση συνάρτηση με τις τωρινές ταραχές στα Σκόπια.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]