Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας με την Άγκυρα

Στην εκτίμηση ό,τι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να κλείσουν τα «ανοιχτά» ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο κ. Κοτζιάς, ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία, δήλωσε ευτυχής που θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαι πολύ ευτυχής που θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είναι, όπως και εγώ, ακαδημαϊκός. Με τον κ. Τσαβούσογλου γνωρίστηκα νωρίτερα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ αξιοπρεπής. Ελπίζω σ' αυτήν τη συνάντηση, να γνωριστούμε καλύτερα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Κατ' αρχήν, σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεύτερον, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας. Πέραν αυτού, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις», ανέφερε ο υπουργός, ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη.

«Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι «εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο - και αν όχι ακόμα όλες να ξεκαθαριστούν ορισμένες – να προχωρήσουν και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης»

Σχετικά με τα «ανοιχτά θέματα», τόνισε ότι υπάρχει μία σειρά από τέτοια για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα.

«Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως Υπουργός, έχω σαν στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με μία ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο κ.Κοτζιάς υπογράμμισε ότι αυτό θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ιδίου στην Άγκυρα, όπου θα τεθεί το θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς και τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. «Έχω τη γνώμη ότι θα προβούμε σε διευκρινίσεις στα θέματα αυτά», υπογράμμισε.

Απευθύνοντας μήνυμα στον τουρκικό λαό, ο κ.Κοτζιάς, επεσήμανε: «Εγώ έχω μία διατύπωση που χρησιμοποιώ. Ο θεός έριξε τα ζάρια και έφερε εξάρες. Το ένα για την Τουρκία και το άλλο για την Ελλάδα. Θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς για την πορεία της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Κοτζιάς απάντησε ότι έγινε μία νέα ρύθμιση στο νόμο. «Το μοναδικό που θα πω εγώ για το θέμα αυτό, είναι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας να έχουν χώρο προσευχής. Οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την κατασκευή, αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο», τόνισε ο υπουργός. .

Τέλος, για τις μειονότητες στη Θράκη και αναφορικά με το θέμα του μουφτή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής, Πομάκοι ή Ρομά».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "για τις μειονότητες στη Θράκη και αναφορικά με το θέμα του μουφτή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής, Πομάκοι ή Ρομά"

    Ενταξει κ.Κοτζια,

    εισαι κι εσυ υπερ του "αυτοπροσδιορισμου " των πρακτορισκων και των χαφιεδων της Αγκυρας!

    Αφου ο υπουργος των Εξωτερικων της Ελλαδας καταργει την Συνθηκη της Λωζαννης, γιατι να μην

    την καταργησουν και οι Τουρκοι;

    Και Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης με παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου μας δεν

    μπορουν να υπαρξουν! Ποσες δεκαετιες πρεπει να περασουν για να αντιληφθει καποιος τα

    αυτονοητα;

    Φτιαξτε και το τεμενος για να δικαιολογησετε και την πολυπολιτισμικη κοινωνια σας και τον

    ραγιαδισμο σας στους "γειτονες" ,την ωρα που καταστρεφουν Εκκλησιες σε παναρχαια ελληνικα

    εδαφη και που την Αγια Σοφια την μετατρεπουν σε τζαμι καταστρεφοντας πολιτιστικη κληρονομια

    αιωνων !!

    Πιο ραγιαδες πεθαινετε!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]