Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «αλεπού» της Άγκυρας, διάδοχος του Ερντογάν!

Θα αναλάβει την πρωθυπουργία στις 29 Αυγούστου

Επί χρόνια οι πολιτικοί αναλυτές, όταν αναφέρονταν στο πρόσωπό του, τον χαρακτήριζαν -όχι άδικα- «το δεξί χέρι του Ερντογάν», καθότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτός από χρέη υπουργού Εξωτερικών, εκτελούσε ατύπως και χρέη άμεσου συμβούλου του νεοεκλεγέντα προέδρου της Τουρκίας, αφού προσδέθηκε στο άρμα του, «αδειάζοντας» τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η «επόμενη μέρα» στη γειτονική χώρα όμως, όπως όλα δείχνουν και με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, θα φέρουν στον πρωθυπουργικό θώκο την «αλεπού» της Αγκυρας που από πολλούς θεωρείται και ο ιδεολογικός ινστρούχτορας του λεγόμενου «νεοοθωμανισμού», καθώς στοχεύει στην απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας στο καυτό γεωπολιτικό τρίγωνο Βαλκάνια - Καύκασος - Μέση Ανατολή (επεκτατική πολιτική που αναμένεται να βάλει «φωτιά» βέβαια και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Οπως αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και όπως ανακοίνωσε βέβαια και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο Νταβούτογλου θα είναι ο «εκλεκτός» που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο της χώρας τόσο στην αρχηγεία του AKP όσο βέβαια και στη θέση του πρωθυπουργού. Το μόνο που απομένει τώρα για να εκλεγεί και τυπικά ο Νταβούτογλου αρχηγός του AKP είναι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις 27 Αυγούστου. Μία μέρα αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου της δημοκρατίας και την 29η Αυγούστου αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον στενό συνεργάτη του.

«Προτάθηκαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά έπρεπε να εκλέξουμε έναν, και αυτό το κάναμε με μια αντίληψη που θέτει υπεράνω όλων την ενότητα του κινήματός μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στο κόμμα μας», αναφερόμενος βέβαια στον κύκλο των ανθρώπων του απερχόμενου προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Περισσότερο από βέβαιο θεωρείται, σαφώς, το ενδεχόμενο η τοποθέτηση του Νταβούτογλου στη θέση του πρωθυπουργού να οδηγήσει την Αγκυρα στο να σκληρύνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στην Αθήνα, στοχεύοντας σταθερά -και- στο μοίρασμα του Αιγαίου με βάση τις τουρκικές ορέξεις.

Αλλωστε, η «αλεπού» της Αγκυρας με δηλώσεις της έχει αμφισβητήσει τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού –αμφισβήτησε δηλαδή την ελληνικότητα των νησιών μας– ενώ και αναφορικά με την Κύπρο έχει κάνει λόγο για «λύση δύο κρατών».
Τέλος, ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η δήλωσή του, λίγο πριν επισκεφθεί τη Θράκη, ότι «το Καστελόριζο δεν είναι μέρος του Αιγαίου αλλά της Μεσογείου».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]