Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άτυπη «μετακίνηση» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

  • Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία είναι έτοιμες να δημιουργήσουν κοινή στρατιωτική ταξιαρχία-Νατοϊκή άσκηση στην Ουκρανία το καλοκαίρι
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, η Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία είναι έτοιμες να δημιουργήσουν μια πολυεθνική στρατιωτική ταξιαρχία. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο άμυνας και τα επικαιροποιημένα σχέδια του, αναφέρεται η δημιουργία από κοινού με την Λιθουανία και την Ουκρανία μιας μάχιμης ταξιαρχίας, αναφέρει η εφημερίδα «The Telegraph».
Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία αποτελεί τον «κινητήριο μοχλό» για την συγκρότηση μιας τέτοιας στρατιωτικής δύναμης.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πολωνός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε την ιδέα της δημιουργίας της ταξιαρχίας από στρατιώτες από Πολωνία-Λιθουανία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός ευρωβουλευτής Pawel Kowal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο για την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής ταξιαρχίας, αλλά για την υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας σημειώνει ότι η δημιουργία από κοινού μιας ταξιαρχίας, από την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. «Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία της ταξιαρχίας είναι συνεχείς» δηλώνει το λιθουανικό υπουργείο άμυνας.

Επίσης η Ουκρανία θα φιλοξενήσει, την νατοϊκή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Rapid Trident» το καλοκαίρι του 2014 με την συμμετοχή 1.300 τουλάχιστον νατοϊκών στρατιωτών, και μέσων, σε μια μεγάλη προγραμματισμένη άσκηση.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την άσκηση «Atlas Vision 2014», η οποία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Ιούλιο στην βορειοανατολική ρωσική πόλη Chelyabinsk, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τα σχέδια του, για μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση αυτό το καλοκαίρι στην Ουκρανία.

«Η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Rapid Trident 2014» έχει σχεδιαστεί για να προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, την ενίσχυση της ικανότητας για εταιρικές σχέσεις με την προώθηση της εμπιστοσύνης και παράλληλα την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και των συνεργαζομένων χωρών», αναφέρει ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων, που αναμένεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού συνταγματάρχης (ΠΖ) Steven Warren, δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση «Rapid Trident», είναι η μόνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία, από δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό το έτος. Η άσκηση έχει ως στόχο, να βοηθήσει το ουκρανικό στρατό να βελτιώσει το επίπεδο της αποτελεσματικότητας του, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Το ΝΑΤΟ έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδια και πρακτικές για την δημιουργία ταχυκίνητων δυνάμεων επιπέδου ταξιαρχίας, στην περιοχή της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής απειλής. Σύμφωνα με δηλώσεις της ανώτατης πολιτικής στρατιωτικής ηγεσίας, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν καθοιονδήποτε τρόπο στην περιοχή της Ουκρανίας. Αλλά είτε μέσω ασκήσεων, είτε μέσω αντιπυραυλικής άμυνας, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλακούν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Προμηνύεται πάντως ένα «καυτό καλοκαίρι».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]