Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το... 17% (!) αντί 70% του «πρωτογενούς» διανέμει ο Σαμαράς

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι άρχισε η ανάπτυξη τη στιγμή που ο ΟΟΣΑ προτείνει να ξαναρχίσουν τα... συσσίτια στα σχολεία όπως το 1950!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψέµατα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα δινόταν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώµατα! Αυτό αποδεικνύεται από τις προχθεσινές εξαγγελίες του. Ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 2,87 δισεκατοµµυρίων ευρώ και είπε ότι από αυτά τα λεφτά θα µοιράσει σε περίπου 1.000.000 Ελληνες µόνο 505 εκατοµµύρια ευρώ - ποσοστό µόλις... 17,4%! Τι θα κάνει η κυβέρνηση τα υπόλοιπα χρήµατα;

Πρώτα πρώτα το 1 δισ. ευρώ θα το δώσει για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους, τηρώντας εκεί την υπόσχεσή της ότι το 30% του όποιου «πρωτογενούς πλεονάσµατος» θα χρησιµοποιείτο για τον σκοπό αυτόν. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα δώσει ένα άλλο δισεκατοµµύριο ευρώ για την πληρωµή ληξιπρόθεσµων χρεών του δηµοσίου προς ιδιώτες. Καµία αντίρρηση δεν έχουµε φυσικά να είναι συνεπές το δηµόσιο στις υποχρεώσεις του και να µη «φεσώνει» αδίστακτα και για χρόνια όποιον έχει την ατυχία να συναλλάσσεται µαζί του, έχοντας γίνει ο χειρότερος... µπαταξής, αναξιόπιστος κακοπληρωτής χρεών στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Βεβαίως και πρέπει να πληρώνει τα χρέη του στο δηµόσιο µέσα στις προθεσµίες που καθορίζουν οι συµβάσεις που έχει υπογράψει. Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται υπερήφανος όταν η κυβέρνηση της χώρας και το κράτος του συνολικά θεωρούνται οικονοµικοί απατεώνες! Βεβαίως και να πληρώνει η κυβέρνηση τις οφειλές της, αλλά ταυτόχρονα εδώ εγείρεται ένα τεράστιο ζήτηµα οικονοµικοπολιτικού χαρακτήρα. Δεδοµένου ότι οι οφειλές που θα αποπληρωθούν µε αυτό το ένα δισεκατοµµύριο είναι ληξιπρόθεσµες, πώς είναι δυνατόν να συµπεριλαµβάνεται αυτό το δισεκατοµµύριο στο υποτιθέµενο «πρωτογενές πλεόνασµα;». Μυρίζει λογιστική απάτη!

Τα περιµένουµε µε ενδιαφέρον τα στατιστικά στοιχεία της Γιούροστατ, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που θα δηµοσιευθούν σε ένα µήνα για να διαπιστώσουµε αν και οι Ευρωπαίοι µετρούν τα πρωτογενή πλεονάσµατα µη λαµβάνοντας καθόλου υπ' όψιν τα ληξιπρόθεσµα (προσοχή, ληξιπρόθεσµα!) χρέη των κυβερνήσεων προς ιδιώτες. Γιατί αν ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η απατεωνιά, να πάψουµε να πληρώνουµε ως χώρα τις ξένες ιδιωτικές τράπεζες που µας έχουν δανείσει, να βγάζουµε έτσι ακόµη µεγαλύτερα πλεονάσµατα και να µοιράζει η κυβέρνηση κι άλλα πεντακοσάρικα στους Ελληνες, που έχει οδηγήσει κατά εκατοµµύρια στην εξαθλίωση! Εχουµε όµως αµφιβολίες και υποψίες ότι καθόλου δεν θα εγκρίνουν µια τέτοια στάση του Σαµαρά οι Ευρωπαίοι δανειστές!

Σήµερα πάντως οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του δηµοσίου προς ιδιώτες υπερβαίνουν τα 4,3 δισεκατοµµύρια ευρώ. Οσο περισσότερα από αυτά πληρώσει το δηµόσιο τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονοµία, αλλά είναι δυνατόν να µιλάει µια κυβέρνηση για «πρωτογενές πλεόνασµα» όταν έχει ληξιπρόθεσµα χρέη που υπερβαίνουν κατά πολύ το υποτιθέµενο πρωτογενές πλεόνασµά της; Δεν είναι σοβαρά πράγµατα αυτά. Οταν ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, ο οργανισµός των αναπτυγµένων καπιταλιστικών χωρών, δηµοσιοποιεί την Τρίτη έκθεση που αποκαλύπτει ότι το 17,9% των Ελλήνων δεν έχει αρκετά χρήµατα για να αγοράσει τα απαραίτητα τρόφιµα (!) και ότι ο ένας στους πέντε ενήλικους Ελληνες ζει σε νοικοκυριό όπου δεν εργάζεται... κανένα (!) από τα µέλη του, απολύτως κανένα, είναι δυνατόν να έχει η χώρα µια κυβέρνηση που πανηγυρίζει ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασµα και ότι άρχισε η ανάπτυξη; Θα τρελαθούµε; Εδώ η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζει ότι ακόµη και όταν υπάρξει ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας, αυτή δεν θα οδηγήσει σύντοµα στην αντιµετώπιση της κοινωνικής και της εργασιακής κρίσης.

Οπως τονίζει η ίδια έκθεση, µέσα στην πενταετία της κρίσης η απώλεια της αγοραστικής δύναµης των Ελλήνων ήταν... τέσσερις φορές µεγαλύτερη από τον µέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης! Η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι τόσο µεγάλη και οι προοπτικές της οικονοµίας της χώρας µας µετά τη µνηµονιακή πολιτική των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήµου και Αντ. Σαµαρά είναι τόσο ζοφερές ώστε ούτε µετά από δεκαετίες δεν θα φτάσουµε στο επίπεδο της οικονοµικής ευηµερίας που ζήσαµε πριν από την κρίση, αν φυσικά συνεχιστεί η ίδια ολέθρια πολιτική της ΕΕ. Φτάσαµε στο τραγικό σηµείο η έκθεση του ΟΟΣΑ να προτείνει τη διανοµή επιδοτούµενων γευµάτων στα σχολεία! Παρά την κοµψή διατύπωση, ο ΟΟΣΑ προτείνει δηλαδή να ξαναρχίσει η Ελλάδα τα... συσσίτια για τα παιδιά, σαν εκείνα που γνώρισαν οι σηµερινοί γέροντες στη ρηµαγµένη µετεµφυλιακή Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, πριν από εξήντα χρόνια! Καλπάζει η ανάπτυξη του Σαµαρά! Τι να πει κανείς...

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. που το ειδαν το πλεονασμα μηπως πανω στα πτωματα των αυτοκτονημενων η στους 2.000.000 ανεργους η μηπως απο τα κλειστα νοσοκομεια και υποδομες του κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]