Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπλεγμένος και με εμπόριο όπλων στη Νιγηρία ο Ερντογάν…

Του Γιώργου Τσιάρα

Δύο νέες διαδικτυακές «κασέτες» προκαλούν σεισμό στην Τουρκία, δέκα μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, που όλα δείχνουν πως θα κριθούν στο νήμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στην πρώτη υποκλοπή ακούγεται η φωνή του στενού συνεργάτη και συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ,. Να συνομιλεί με τον διευθυντή των τουρκικών αερογραμμών (Turkish Airlines) Μεχμέτ Καρατάς, ο οποίος παραδέχεται πως αεροσκάφη της ημικρατικής εταιρείας μετέφεραν λαθραία όπλα σε άγνωστες ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία, που ως γνωστόν αιμορραγεί σε καθημερινή βάση από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Ο Καρατάς μάλιστα ακούγεται να λέει στον Βαράνκ πως αισθάνεται ένοχος:
«Δεν ξέρω για το εάν αυτά τα όπλα θα σκοτώσουν μουσουλμάνους ή χριστιανούς», φέρεται να ομολογεί ο Καρατάς.
Η εταιρεία φυσικά διέψευσε τα πάντα, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις Ερντογάν περί «κατασκευασμένων» ή κατάλληλα μονταρισμένων συνομιλιών, στο πλαίσιο συνωμοσιολογίας για την ανατροπή του.

Όσο για το δεύτερο ηχητικό απόσπασμα, αφορά τον πρώην υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του στο τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς, που εξετάζει η τουρκική Δικαιοσύνη.
Ο Μπαγίς ακούγεται να μιλά με έναν γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «Hurriyet», τον Μετεχάν Ντεμίρ, και να… κάνει πλάκα για τους στίχους του Κορανίου που συνηθίζει να αναρτά στον λογαριασμό του στο twitter κάθε Παρασκευή:
«Τι Κοράνι βρε; «Γκουγκλάρω» τη λέξη Κοράνι και βγαίνουν όλα. Αρπάζω ένα από εκεί και το πετάω», ακούγεται να λέει ο Μπαγίς, σε μία συνομιλία που έχει εξοργίσει τους πιστούς μουσουλμάνους – ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η συνεχής «ροή υποκλοπών μέσω του youtube και βέβαια το σκάνδαλο διαπλοκής που οδήγησε στην απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών, έχουν πάντως κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά στον Ερντογάν, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Konsensus και δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο, προκύπτει ότι στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο νυν δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 44,4%, ενώ τον ακολουθεί κατά πόδας ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Σαριγκιούλ, με ποσοστό 40,8%.
Αντίθετα, στην Άγκυρα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, φέρεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή (44,4% έναντι 42,6%) του σημερινού δημάρχου και στελέχους του ΑΚΡ, Μελίκ Γκιοκτσέκ.

Μακριά από τις μεγαλουπόλεις πάντως το ΑΚΡ δείχνει να «κρατάει» καλύτερα τα ποσοστά του. Δημοσκόπηση της εταιρείας A&G φέρει το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει σε όλη την επικράτεια ποσοστό από 43% έως 45%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πάρει μεταξύ 26% και 27%. Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας “Milliyet», Μεχμέτ Τεζκάν, τονίζει πως «κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΑΚΡ θα επικρατήσει στις εκλογές της 30ης Μαρτίου».

Πηγή «Η Εφημερίδα των Συντακτών»


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]