Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αμερικανο-ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται εκ νέου στη Συρία

Την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας για την Κριμαία συνεχίζεται, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την προσπάθεια Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία και να διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές ενέργειες, φαίνεται πως ο αμερικανο - ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται ξανά στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία.

Αφορμή η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την λειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσινγκτον.

«Aνησυχητική και απογοητευτική» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την απόφαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι Αμερικανοί εταίροι στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους το ρόλο του συν-αναδόχου στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιγνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

Όπως υποστηρίζει, οι ενέργειες της Ουάσινγκτον έχουν στόχο να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» και να ανατραπεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία υποστηρίζει.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times, τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω Κριμαίας, είναι αμφίβολο αν η διπλωματία θα μπορεί πλέον να επηρεάζει είτε τις ΗΠΑ, είπε τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι πολύ πιθανό ότι ο ανταγωνισμός τύπου ψυχρού πολέμου να ενταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς έχουν και κυνηγούν «ανταγωνιστικά και μη συμβατά συμφέροντα», χωρίς να υπάρχει πλέον το πρόσχημα της συνεργασίας.

Για τη Συρία αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσα την «άσχημη επιμήκυνση» του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος θα αρχίσει να μοιάζει όλο και πιο πολύ σε μια διαμάχη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου όπου οι ΗΠΑ και άρα οι αντάρτες στη Συρία, θα μάχονται ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την οικονομία της Κριμαίας σε άσχημη κατάσταση, την διεθνή κατακραυγή, τις οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση και την «ισχυρή προοπτική» μιας ενεργειακά ανεξάρτητης Αμερικής τα επόμενα χρόνια, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ούτε τα μισά στη Μέση Ανατολή, σε σχέση με όσα έκανε τη σοβιετική εποχή.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα.
Επιμέλεια Geopolitics Editorial Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]