Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ - Γλέζος μαινόμενος κατά Τσίπρα


Την άρνησή του να διαλύσει τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, Ενεργοί Πολίτες, διακήρυξε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Μανώλης Γλέζος.
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί και άφησε αιχμές για την ηγεσία του Συνασπισμού, ενώ πρόσθεσε πως όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι μονοπρόσωπα, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί και τον πρόεδρο του κόμματος… 

Ειδικότερα ο κ. Γλέζος ανέφερε:
«Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, τα όργανα που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό, ας πούμε. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα, κοινή άποψη για όλους μας… Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό». Πρόσθεσε, δε, πως τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα Όργανα θα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής. 

Ο κ. Γλέζος σημείωσε επίσης πως δεν είναι αντιθετικό κάποιος να είναι μέλος και ταυτρόχρονα να ανήκει σε μια πολιτική δύναμη από αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε τις δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ «εγγύηση». 

Επιπλέον άσκησε κριτική στον Συνασπισμό, λέγοντας πως χωρίς τις συνιστώσες δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο 27% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές σημειώνοντας πως «πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή». 

«Τώρα τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ θέλουν να τα σκοτώσουν», τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε πως ο Συνασπισμός έχει το δικαίωμα να διαλυθεί ή όχι, αλλά «είμαστε εμεί εδώ που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε», είπε. «Τι θα κάνετε;», πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ηγεσία του Συνασπισμού και, επιπλέον ανέφερε: «Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς». 

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επίσης αναγνώισε πως «το θέμα έχει φτάσει σε έναν κόμπο» και εξέφρασε την προσδοκία «να μην καταστρέψουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Γλέζος κατέληξε στην πρότασή να μην καταργηθεί το σχήμα «που μας έφερε σε αυτό το αποτέλεσμα». 

Επιπροσθέτως ο κ. Γλέζος ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε πως τα μάτια των φίλων και των εχθρών του κόμματος είναι στραμμένα στο συνέδριο και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή όσοι ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνοι να καταφέρουν να οικοδομήσουν την γέφυρα, η οποία θα μεταφέρει την εξουσία από τα προσωποπαγή κόμματα στα κόμματα που θα μεταβιβάζουν την εξουσία στο λαό. 

Τέλος, ο κ. Γλέζος σε ένα σημείο της ομιλίας του δεν δίστασε να καυτηριάσει την ομιλία του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα την αποστροφή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και επιστρέφουν στον λαό. Ο κ. Γλέζος εγκάλεσε όσους «συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης», οι οποίοι αγνοούν αυτό που είναι γραμμένο στους Κορυσχάδες: «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό». 

Ολόκληρη η ομιλία του Μανώλη Γλέζου 
Αναλυτικά, ο κ. Γλέζος είπε τα εξής στην 15λεπτη τοποθέτησή του από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την 11-07-2013:
 
«Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία να καταφέρουμε τουλάχιστον τη γέφυρα αυτή από τα κόμματα της εξουσίας και την μετάβαση στην εξουσία του λαού. Είδα να κυριαρχεί το σύνθημα ότι περνάμε από το κόμμα των συνιστωσών στο κόμμα των μελών. Εμείς οι ενεργοί πολίτες έχουμε πεί ότι η σχέση κόμματος λαού έχει αλλάξει. Aν παλαιότερα τα κόμματα χρειάζονταν ως καθοδηγητές, σήμερα υπηρετούν το λαό. Αν μία φορά ακούγεται ότι πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμεί το ζητάμε χίλιες φορές.
  Αν δεν κατοχυρωθεί και δεν θεσμοθετηθεί αυτό, δεν θα έχει καμία αξία το κόμμα των μελών. Κανείς δεν θέλει να είναι χειροκροτητής και να μην συμμετέχει. Αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε ότι τα μέλη αποφασίζουν και κανένας άλλος, χρειάζεται η θεσμοθέτηση κανόνων.

Στην εισήγηση του Αλέξη υπήρξε μία αποστροφή που έλεγε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό. Οποιοι συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης, αγνοούν τους Κορυσχάδες. "Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό". Το πρόβλημα είναι πώς θα υπάρξει άσκηση των εξουσιών από τον λαό.

Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό, ας πούμε. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα, κοινή άποψη για όλους μας. Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό.

Η εναλλαγή: μπορεί να μην σας είναι εύκολο, τολμηρό ή ώριμο ακόμη. Είναι ευκολο να γίνει αποδεκτό να κυριαρχεί η εκλογή με κλήρωση για όλα τα όργανα;
Αν όχι, δεν μπορείτε να αρνηθείτε την εναλλαγή στα όργανα. Ολα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής.

Εισηγήσεις και ψηφίσματα. Να συνθέσουμε επιτροπή που να συλλέγει και να θέτει ερωτήματα στις συνελεύσεις των οργάνων και να τα παρουσιάζει. Να σταματήσει το σχήμα "εισήγση και ψήφιμα", δεν είμαστε χειροκροτητές, είμαστε εγγυητές μία αλλαγής νοοτροπίας.

Δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος και να ανήκεις σε μία πολιτική δύναμη, όπως αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστότου γίνουν όλα αυτά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δυνάμεις που συγκρότησαν και έφεραν ως εδώ τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εγγύηση για την μετάβαση.

Κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο. Μας ζητάνε εμείς, που ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%.

Είμαι υποχρεωμένος να το πω. Μοναχός ο ΣΥΝ δεν το είχε καταφέρει, πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή. Αποτέλεσμα έφερε η συμφωνία με την οποία φτάσαμε ως εδώ. Το όχημα το έσερναν κάποια άλογα, που τα λέτε συνιστώσες, τώρα αυτά τα άλογα θέλουμε να τα σκοτώσουμε. Εσύ πως μπορείς να αποφασίσεις για εμάς, με ποιο δικαίωμα;

Το θέμα έχει φτάσει σε κόμβο, κάναμε το παν ώστε αυτό ο κόμβος να σταματήσει να είναι το αίτιο που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Δικαίωμά σας να κάνετε ότι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. 
Τι θα κάνετε; 
Διαφωνείτε μαζί μας; 
Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! 
Και για αυτό το λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχυμε δημιουργήσει στο λαό.
Με αίσθημα ευθύνης που ελπίζω να έχουν όλοι, λέμε και ξεκαθαρίζουμε: Να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλιυιθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός.

Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σαν τις υαινες δαγκωνονται και οταν ματωσουν θα πεσουν πανω μας .
    Γρηγορειτε και αφηστε τους νεκρους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]