Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτικοί, οι σύγχρονοι Βαραββάδες στον Σταυρό;

Του Αν/χη ε.α. Δημητρίου Σούκερα, MBA(ER)

Στα χρόνια του ανύπαρκτου επαγγελματικού προσανατολισμού των περασμένων ετών οι Ένοπλες Δυνάμεις ίσως να αποτελούσαν ένα «άβατο» και ένα ερωτηματικό για τις παλαιότερες γενεές νεότερων Ελλήνων, σίγουρα όμως η «στολή» είχε αίγλη, ενώ παραδοσιακά «έστελνε» σήματα σοβαρότητας , ανθρώπων μετρημένων πίσω της και ανέδιδε έναν πλούσιο κόσμο ιδεών και ιδανικών, με απήχηση στον ψυχισμό και στο θυμικό των Ελλήνων, όμως σήμερα στα χρόνια της επαγγελματικής συμβουλευτικής ,της εύκολης πληροφόρησης, το άνοιγμά τους και σε ανθρώπους απλά φέροντες μια Ελληνική Ταυτότητα, χωρίς καν να έχουν συναισθανθεί την διαχρονική σημασία του Ελληνισμού, οπωσδήποτε σηματοδοτεί πολλά περισσότερα. Όλα αυτά τα νοήματα των προηγούμενων 39 ετών της μεταπολίτευσης και τα σημερινά θεωρώ πως απόλυτα εξηγούνται από ένα μοντέλο που περιγράφει την δυναμική της κοινωνίας της Mary Jo Hatch. Τι απλοϊκά λέει αυτό το μοντέλο;
Υπάρχει διαφορά σε αυτό που λέγεται, σε εκείνο που κάποιοι σκέπτονται, σε αυτό που κάνουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Για να αντλήσουμε πρακτικά συμπεράσματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για να βοηθήσουμε «τον επαγγελματικό προσανατολισμό» των σημερινών νέων, με την χρήση του μοντέλου, ας ανακαλέσουμε στον νου μας σκέψεις ,πράξεις, έργα, λόγια των πολιτικών που ρυθμίζουν την ζωή μας, θα καλούσα όλους να αναλογιστούμε, να θυμηθούμε, τα λόγια ,και να τα συσχετίσουμε με ότι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας και σχεδιάζεται να συμβεί και στο μέλλον. 

Μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο θα αποκάλυπτε δηλώσεις ή τμήματα δηλώσεων για τις Ε.Δ όπως αυτές που ακολουθούν:
1.«Οι Άνδρες και οι γυναίκες των Ε.Δ , αποτελούν το καλύτερο έμψυχο δυναμικό», από την ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ.
2. «Διατηρείται το θεσμικό πλαίσιο κατάταξης, εκπαίδευσης ώστε να προσελκύονται στις Ε.Δ οι καλύτεροι των νέων» από την ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ.
3. «Η σημασία των Ε.Δ είναι προφανής στις ημέρες μας , ενώ ο ρόλος τους καθίσταται όλο και πιο σύνθετος»(Δηλώσεις του Γ.Α.Παπανδρέου το 2007)
4. «Η Πολιτεία έχει πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσφοράς όλων των στελεχών των Ε.Δ αλλά και της ιδιαίτερης αφοσίωσης με την οποία την επιτελούν» (Κύκλοι του ΥΕΘΑ στην εφημερίδα «Δημοκρατία», πρόσφατα)
5. «Οι Ελληνικές Ε.Δ είναι εξαιρετικής ετοιμότητας και υψηλού φρονήματος και αποτελούν εγγύηση και για την ασφάλεια του ελληνικού λαού», δηλώσεις του Κ.Παπούλια.
6. «Σε λίγο θα φανεί το ξέφωτο και θα αποδοθεί στις Ε.Δ αυτό που τους αξίζει» ,λόγια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
7. «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας», λόγια του Θ.Πάγκαλου.

Επειδή τα προφανή δεν είναι και σύνθετα ;αντίθετα με την άποψη ενός τέως πρωθυπουργού, θα έλεγα πως παρότι φαινομενικά τα λόγια των πολιτικών σε πρώτη ανάγνωση εμφανίζονται θερμά προς τους Στρατιωτικούς και αυτό γίνεται επί μακρά σειρά ετών ,πίσω από αυτά ίσως κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει τις σκέψεις, του φόβου για το άγνωστο, την αντιπαλότητα για την κατάκτηση της κοινής γνώμης, την απέχθεια σε ένα κόσμο αξιών και ιδανικών και οπωσδήποτε τις μύχιες εκφράσεις ζηλοφθονίας και άρνησης της τάξης, του σεβασμού της ιεραρχίας, και της πίστης στον αγώνα για υψηλά ιδανικά.
Αλήθεια πόσο ξεκάθαρα «σκέφτηκε φωναχτά» ο τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης!

Έτσι ενώ στην ουσία τα λόγια μοιάζουν να είναι θετικά και τα ακούσματα εμφανίζουν την επικράτηση ενός μαλακού μοντέλου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο αποτελεσματικά θα αντιμετώπιζε τις στρατιωτικές προκλήσεις του έθνους στην περιοχή και ανάμεσα στους κινδύνους που το περιστοιχίζουν ,οι πράξεις πολύ απέχουν από τα λόγια και απόλυτα ταυτίζονται με τις σκέψεις , που τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση κυριαρχούν ανάμεσα στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις .Ποιές είναι αυτές;

Μια σειρά από μακροχρόνιες ενέργειες στόχευσαν σε επίπεδο επικοινωνίας να αποκόψουν τους Στρατιωτικούς από την Ελληνική Κοινωνία και να τους υποβαθμίσουν διασπείροντας την χρήση απαξιωτικών εκφράσεων για εκείνους,(π.χ φασίστες, καραβανάδες, αυτιστικοί).

Παράλληλα κάποιοι φρόντισαν τεχνητά να «υποβιβάσουν» την εκπαίδευση τους, παραλαμβάνοντας την Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων ως το πρώτο ΑΕΙ της χώρας το 1828 και σήμερα μερικά έτη μετά να την μετατρέπουν ,όπως και τις άλλες παραγωγικές Σχολές σε ΑΣΕΙ, χορηγώντας «Πτυχία Επιπέδου ΑΕΙ», μόνο και μόνο για να στηρίξουν νομικά την απόφασή τους για χορήγηση βασικών μισθών μικροτέρων όλων των υπόλοιπων απασχολούμενων στο δημόσιο.

Αρνήθηκαν και αρνούνται ως μόνοι υπεύθυνοι για την εθνική άμυνα την εξέλιξη στον χώρο της, που θα ερχόταν αν έθεταν στην υπηρεσία του Έθνους τα εργαλεία που άλλοι σύμμαχοι Νατοϊκοί Στρατοί χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες με την διεξαγωγή ερευνών προσωπικού στις οποίες συναρτούν το κυρίαρχο σύστημα ανταμοιβών σε αυτές , που μόνο οφέλη θα μπορούσε να αποφέρει στα στελέχη τους, που αγόγγυστα στερούνται την αυτοδιάθεσή τους, συνταγματικά για όλους τους άλλους δικαιώματα, την κοινωνική τους ζωή, την οικογένειά τους, συνήθως υπηρετώντας σε αφιλόξενο περιβάλλον, θυσιάζοντας όχι μόνο τα δικά τους όνειρα αλλά πολλές φορές και των εξαρτώμενων από αυτούς.

Έτσι σήμερα ήταν αναμενόμενο μετά την συμπλήρωση τριών χρόνων μνημονίου όλοι οι Στρατιωτικοί να βιώνουν στον υπερθετικό βαθμό δυσανάλογες κακουχίες έναντι τους υπόλοιπου Ελληνικού λαού, αφού αυτές εκφράζουν μέχρι κεραίας τα αισθήματα των πολιτικών για αυτούς. Όμως και πάλι έγινε το ακατόρθωτο. Οι πολιτικοί τους έβγαλαν στους δρόμους και αυτόματα πια τα φώτα της αλήθειας έλαμψαν. Τι κι αν ο Α/ΓΕΕΘΑ αποπειράθηκε με δηλώσεις αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα; Τι κι αν κάλεσε σε απολογία εν ενεργεία στελέχη για την στάση τους; Τι κι αν έχει επιλεγεί ένα κλίμα εκφοβισμού, κατευνασμού, συζητήσεων, καθυστερήσεων, δηλώσεων που μόνο σκοπό έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού; Τι και αν ο ΥΕΘΑ μόλις ανακοίνωσε αλλαγή των δομών και κατάργηση δύο Σωμάτων Στρατού;

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και ούτε το επικείμενο θαύμα της Αναστάσεως δεν πρόκειται να την αλλάξει.
«Ζητούνται Βαραββάδες για τον Σταυρό, κατά προτίμηση μουγγοί, προκειμένου να φορούν την στολή και να αποδέχονται την σταύρωση αγόγγυστα».

Αυτός ήταν και παραμένει ο ρόλος του Στρατιωτικού στην Ελλάδα των τελευταίων ετών και για όσο ακόμη κάποιοι ανώτατοι βαθμοφόροι απλά παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο ή ονειρεύονται την σύγκλητο, τότε το «ξέφωτο» του νυν πρωθυπουργού δεν πρόκειται να εμφανισθεί ποτέ ενώ ο Ελληνικός λαός θα συνεχίζει αποσβολωμένος να επικροτεί ανούσια την σταύρωση λάθος ανθρώπων.

Καλή Ανάσταση, Βαραββάδες!

Πηγή: On Alert


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]