Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει Φεντεραλισμός (Ομοσπονδιοποίηση) της ΕΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου και Γεωργιάδη για τον Φεντεραλισμό, θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράματα σε ότι αφορά τον όρο αλλά και τα υπέρ ή και τα κατά του. Καταρχήν Φεντεραλισμός σημαίνει την πολιτική θεωρία που υποστηρίζει το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης του κράτους (Λεξικό Τριανταφυλλίδη).
Αυτός είναι ο τυπικός ορισμός.

Ο Καθηγητής Χολέβας σε πρόφατο άρθρο του (Φεντεραλιστής σε λάθος εποχή) δίνει μία πιο άμεση απάντηση στο τι είναι Φεντεραλισμός: Ο Φεντεραλισμός ξεκίνησε ως μία ακραία εκδοχή της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως. Προτείνει την κατάργηση των εθνικών κρατών ή την ελαχιστοποίηση της κυριαρχίας τους ώστε η Ελλάδα, η Γαλλία κ.λπ. να καταστούν Νομαρχίες μιας υπερκυβέρνησης των Βρυξελλών.

Παρακάτω θα δούμε τα υπέρ και τα κατά μίας Ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, όπως περιγράφεται από τον Andrew Heywood στο Πολιτική:

ΥΠΕΡ
  • Καλλιεργώντας τον κοσμοπολιτισμό ωθεί τους ευρωπαϊκούς λαούς να ξεφύγουν από τον οτενό και απομονωτιστικό εθνικισμό.
  • Η οικονομική, νομισματική και πολιτική ενοποίηση δημιουργούν ένα βαθμό αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών που καθιστά αδιανόητο τον πόλεμο ή μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση στην Ευρώπη.
  • Η κατοχύρωση μιας πανευρωπαϊκής αγοράς ενισχύει την ευημερία και την ανάπτυξη και παρέχει στην Ευρώπη ασφάλεια στην παγκόσμια οικονομία.
  • Η «κοινή» κυριαρχία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να ασκήσουν σημαντική και ανεξάρτητη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.
  • Η πολιτική και η οικονομική ενοποίηση συμβαδίζουν, καθότι μία ενιαία αγορά πρέπει να ρυθμίζεται από κοινούς κανόνες και αποφάσεις.
  • Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη παρέχει στα άτομα ευρύτερο και, μερικές φορές, ισχυρότερο φάσμα δικαιωμάτων, ελευθεριών και ευκαιριών.
ΚΑΤΑ
  • Η διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων δεν συνυπολογίζει διαφορετικές εθνικές ανάγκες και συμφέροντα.
  • Οι ιστορικά εμπεδωμένες εθνικές ταυτότητες αποδυναμώνονται, ηροκαλώντας ενίοτε εχθρότητα και βίαιες εθνικιστικές αντιδράσεις.
  • Οι εθνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές καθιστούν αδύνατη την εδραίωση αυθεντικών σχέσεων πολιτικής υπακοής προς τους θεσμούς της Ε.Ε.
  • Το δημοκρατικό έλλειμμα δεν θα ξεπεραστεί ποτέ λόγω της απόστασης μεταξύ των θεσμών της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών πληθυσμών.
  • Η ολοκλήρωση καθοδηγήθηκε εν πολλοίς από πολιτικές ελίτ και επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλησαν να χειραγωγήσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς ώστε να υποστηρίξουν τη Νέα Ευρώπη.
  • Η ολοκλήρωση ωφελεί πρωτίστως τα μεγάλα και οικονομικά ισχυρά κράτη και θα οδηγήσει τελικά σε μια Ευρώπη υπό γερμανική ηγεμονία.(αυτό το ανέφερε ο Andrew Heywood πριν... 10 χρόνια σχεδόν, προφητικά μάλλον)
Προσωπικά, ήμουν και είμαι υπέρ μίας μορφής ομοσπονδίας κρατών σε επίπεδο συνομοσπονδίας(confederation) ή ενώσεως(union) κατά την οποία τα κράτη που συμμετέχουν διατηρούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους. Είμαι φυσικά εναντίον με αυτό που γίνεται σήμερα και προσπαθεί να επιβληθεί μέσω του νεοφιλελεύθερου γκλομπαλισμού και του Γερμανικού νεομερκαντιλισμού. Το τι πιστεύω σε ότι αφορά το διεθνές στερέωμα και την σχέση μεταξύ των εθνών και των κρατών, είναι αυτό όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από τον Ρωλς στο «Δίκαιο των Λαών». Με Γερμανικές αρχές δικαίου δεν γίνεται να υπάρξει Ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ.

Εάν η λέξη ομοσπονδιοποίηση σημαίνει εναρμόνιση και συντονισμός της οικονομικής πολιτικής είμαι απολύτως σύμφωνος.Η εγκαθίδρυση όμως ενός υπουργού Οικονομικών και αύριο μιας κυβέρνησης, της ευρωζώνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ανάγκες ενός κράτος και ενός λαού. Είδαμε πως οι Ευρωπαίοι μας συμπεριφέρθηκαν όχι μόνο με τα Μνημόνια αλλά και με το Δουβλίνο 2 και την λαθρομετανάστευση. Οι λαοί είναι κυρίαρχοι, όπως υπενθυμίζει κάθε τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία.

Έγραψα τα «υπέρ» και τα «κατά». Σαφέστατα τα «κατά» δεν αφήνουν περιθώριο Ομοσπονδοποίησης της ΕΕ, ούτε καν στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Ακρίτας
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. "Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη παρέχει στα άτομα ευρύτερο και, μερικές φορές, ισχυρότερο φάσμα δικαιωμάτων, ελευθεριών και ευκαιριών"... Eίναι σίγουρος αυτός ο Heywood; Στο ευρωσύνταγμα όπως το έχουν διαμορφώσει με απανωτά αυθαίρετα νομοσχέδια οι μη εκλεγμένοι των Βρυξελλών.

    "Η πολιτική και η οικονομική ενοποίηση συμβαδίζουν, καθότι μία ενιαία αγορά πρέπει να ρυθμίζεται από κοινούς κανόνες και αποφάσεις"... Με ποιο τελικό κόστος για τις ανίσχυρες χώρες-ουραγούς;

    "Καλλιεργώντας τον κοσμοπολιτισμό ωθεί τους ευρωπαϊκούς λαούς να ξεφύγουν από τον στενό και απομονωτιστικό εθνικισμό"... Έτσι λένε τώρα την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών.

    "Η «κοινή» κυριαρχία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να ασκήσουν σημαντική και ανεξάρτητη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή"... Μέχρι να κυριαρχήσει ο ένας παγκόσμιος δικτάτορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κατα = σκλαβοι .
    Τα υπερ = ΥΒΡΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ .
    Ορθοδοξος Χριστιανισμος = Κρατος δικαιου .
    Ας προσπαθησουμε λοιπον το Αριστον .
    Ολα τα αλλα ειναι ανθρωπινες μωριες . Αλλωστε Εμεις ξυπνουσαμε διαχρονικα τους ανθρωπους και τους κατεβαζαμε απο τα δενδρα σε Ανατολη σε ΔΥΣΗ .
    Ας τους βγαλουμε και σημερα απο τα κλουβια .
    Εχουμε τις δικες μας κοσμοθεωριες και ειναι οι τελειοτερες παντων ανθρωπων .
    Εχουμε την ορθη Δοξασια , ας την διδαξουμε .
    Καλη Ανασταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεσα στο μυαλο σου εχουν αναμιχθει ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος και ο χριστιανισμος .αναπτυχθηκαν και τα δυο στον ελλαδικο χωρο αλλα διαφορετικες χιλιετιες .δε συμβαδιζουν αυτες οι ιδεες .απο τη μια ειναι η αρχαια αναγεννηση και απο την αλλη ο μεσαιωνας του βυζαντιου .γι αυτο καλο θα ηταν να τα ξεμπερδεψεις απο το μυαλο σου .

      Διαγραφή
    2. Βγάλε πρώτα τις σαβουρες απο το μυαλο σου και έπειτα δες και τους άλλους .
      Ο Ελληνισμός ειναι διαχρονική αλήθεια .
      Οσο και να διάβασαν οι δυτικοι βάρβαροι την ελληνική γραμματεία ( και αυτα που μας έκρυψαν στις στοές τους ) βάρβαροι έμειναν .
      Ολες οι θεωρίες τους ειναι για υπανθρωπους .
      Ακόμη και αγιογραφία του Μέγα Σωκράτη έφτιαξαν οι μωροι !

      Διαγραφή
    3. Η Χριστιανική θεολογία και πράξης κατάγονται κατα μέγα μέρος απο την θρησκείαν των μυστηρίων της Ελλάδος-τα Ελευσίνια και τα Ορφικά -απο τα Ελληνικά δόγματα του Θείου Υιού (Ιάκχου),που αποθνήσκει διά την Ανθρωπότητα και ανίσταται εκ νεκρών.

      Will Durant

      Υ.Γ.
      1) Ελληνας και Χριστιανός δέν γίνεται, η το ένα ,η το άλλο.-
      2) Το κεντρικό άρθρο το εκλαμβάνω ώς μιά (καρικατούρα) της ορθής άποψης του Διογένη που είπε ότι: ειμαι πολίτης του κόσμου . Μήν μπερδεύουν οι θεωρητικοί της νεοφιλελεύθερης παγκοσμοιοποίησης την έννοια της οικουμενικότητας που εξυψώνη την πολιτιστική διαφορετικότητα ,με την κερδοσκοπική ανάπτυξη..................

      Π.Τ.

      Διαγραφή
    4. Παράξενο ...εγω είμαι Ελληνας ορθόδοξος .
      Ρε ΟΥΣΤ που θα μας πείτε τις αρλουμπες των στοών σας για το τι ειμαστε και τι δεν ειμαστε μίζερα ανθρωπαρια .
      Πατρις θρησκεια οικογενεια .
      ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ .

      Διαγραφή
  3. Τα Σχεδια των βρωμοσιωνιστων εχουν φανει οσο και αν θελουν δεν θα περασουν οΕλληνας δεν σκυβει το κεφαλι και θα τους απαντησει οταν ερθει ο καιρος!Δεν θα αφησουμε την αθλια φυλη τους να μας κανει κουμαντο θα μπουμε εμποιδο να το θυμουνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]