Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνο οι μισθοί πέφτουν στην Ελλάδα, ανακάλυψε η Κομισιόν

Εκεί στην Κομισιόν πρέπει να είναι πολύ… φωστήρες. Πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για να κάνουν περισπούδαστες εκθέσεις για την Ελλάδα οι οποίες καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: Στην Ελλάδα της άγριας λιτότητας, το μόνο που μειώθηκε δραματικά είναι οι μισθοί των εργαζόμενων σε αντίθεση με τις τιμές που κρατιούνται στο… ύψος τους.

Χρειαζόταν να κάνουν εκθέσεις για να το δουν αυτό; Ας κοίταζαν μια ματιά στην ελληνική κοινωνία και πως αυτή περνά το δράμα της λιτότητας και θα καταλάβαιναν ότι η συνταγή τους είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Η έκθεση της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα της χώρας δείχνει ότι επιστρέψαμε στο 2001 αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους πετσοκομμένους μισθούς. Ό,τι λέει η κυβέρνηση στην τρόικα δηλαδή αλλά αυτοί είναι κουφοί. Όμως, ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνο η συμπίεση του εισοδήματος των εργαζόμενων. Είναι και οι τιμές των προϊόντων, οι εξαγωγές, το άνοιγμα επαγγελμάτων κ.λπ. Με τόσους φόρους και ΦΠΑ, όμως, πώς να μειωθούν οι τιμές;

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των αμοιβών ανήλθε σε 14,5% όταν οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται.

Έτσι, η ανταγωνιστικότητα με βάση τον «επίσημο» δείκτη μέτρησης, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας έχει βελτιωθεί ταχύτατα, και στο τέλος του 2012 επέστρεψε σε καλύτερη επίδοση από αυτή του 2001 όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ΟΝΕ. Η βελτίωση από το 2009 φτάνει στις 14,5 μονάδες (από τις 103,3 στις 89,1 μονάδες όπου μείωση σημαίνει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα).

Το ύψος των τιμών σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη ήταν στο τέλος του 2012 κατά 11,5 μονάδες υψηλότερο από τα επίπεδα του 2000 (στο 105,5 από 94 μονάδες το 2000).

Στις τιμές των εξαγωγών τα πράγματα είναι χειρότερα από πλευράς ακρίβειας με τον δείκτη στις 109,3 μονάδες στο τέλος του 2012 από 90,4 μονάδες το 2000 και 102,9 μονάδες το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση…

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη η μείωση του πληθωρισμού όπως αποτυπώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 1968 αλλά επί της ουσίας ήταν και ισχνή (0,2%) και δυσανάλογη με την τεράστια ύφεση που πλήττει από το 2008 τη χώρα…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]