Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να γίνει έλεγχος της περιουσίας Πρωθυπουργών, Υπουργών και Υφυπουργών από το 1974 έως σήμερα

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4065/2012 που ορίζει τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των εν ζωή κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων από το 1974 έως σήμερα.

Εξηγώντας, πώς η διαδικασία ελέγχου αφορά στον έλεγχο του αληθούς των οικονομικών στοιχείων, τόσο των ίδιων όσο και συγγενών, συζύγων και ανήλικων τέκνων τους, αλλά και στη συγκριτική ανάλυση των περιουσιακών τους στοιχείων πριν την κτήση και μετά την παύση της πολιτικής τους ιδιότητας, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό πλήρη ενημέρωση για τη σύνθεση της Επιτροπής, το ρόλο του Προέδρου της Βουλής σε αυτή και την πρόοδο του έργου της μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θίγεται το ζήτημα ενίσχυσης της Επιτροπής με ειδικούς επιστήμονες και ελεγκτές προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου της εντός ενός έτους, όπως ορίζεται κατά την εφαρμογή του νόμου.

Τέλος, οι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου ζητούν ακριβή ενημέρωση για περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού, την παραπομπή αυτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την εκτέλεση διαδικασιών δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, αναμένοντας από τον αρμόδιο Υπουργό, την κατάθεση αναλυτικού πίνακα των προσώπων που οφείλεται να υποστούν τον έλεγχο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό:
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: «Έλεγχος περιουσίας Πρωθυπουργών Υπουργών και Υφυπουργών από το 1974 ως σήμερα»

Με το νόμο υπ΄αριθμό 4065/2012 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Απριλίου του 2012 ορίζεται η συγκρότηση Επιτροπής και καθορίζεται ο επανέλεγχος και ο αρχικός έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των εν ζωή κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών που διετέλεσαν ή διατελούν, από το 1974 έως το 2012, Πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.

Ο επανέλεγχος και ο αρχικός έλεγχος αφορά και τους συζύγους και τα ανήλικα τέκνα τους και περιλαμβάνει, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου των Πόθεν Έσχες, τη συγκριτική ανάλυση της εν γένει οικονομικής κατάστασης των παραπάνω προσώπων δύο χρόνια πριν και δύο χρόνια μετά από την κτήση και παύση της ιδιότητάς τους , καθώς και τη διακρίβωση εάν κατά το χρονικό αυτό διάστημα , η απόκτηση νέων ή η επαύξηση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων τους, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
  • Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής ελέγχου και ποία είναι η ιδιότητα τους;
  •  Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει επιμεληθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, τη σύνταξη του καταλόγου τον υπό έλεγχο προσώπων;
  • Πόσες φορές έχει συνέλθει η Επιτροπή, ποιό είναι μέχρι τώρα έργο που έχει επιτελέσει, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που ελέγχθηκε;
  • Αν προέκυψε αδικαιολόγητος πλουτισμός για κάποια πρόσωπα λήφθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, όπως είναι η δήμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, η δήμευση περιουσίας, ο καταλογισμός χρηματικού ποσού ισόποσου με το παράνομο ατομικό όφελος και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη;
  • Έχει ενισχυθεί η Επιτροπή με ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες ώστε να εκπληρωθεί η εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή στις 9 Απριλίου του 2013, ή η εφαρμογή του νόμου λιμνάζει… εντελώς τυχαία;
Και καλείται να καταθέσει:
- Να κατατεθεί στη Βουλή ο αναλυτικός κατάλογος με τα πρόσωπα που πρέπει να ελεγχθούν.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]