Μοντέλο Κύπρου «πλανάται» πάνω από την Ελλάδα!
Η τρόικα (λειτουργώντας ως σαρκοβόρο) δεν κάνει πίσω και επιμένει σε όλες τις αξιώσεις της, δηλαδή να γίνουν εδώ και τώρα οι απολύσεις στο Δημόσιο, να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013, χωρίς να μειωθεί ούτε κατ' ελάχιστο. Παράλληλα εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη μεγάλη απόκλιση των 600.000.000 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στο σκέλος των εσόδων και υποδεικνύει εμμέσως με τη στάση της στην κυβέρνηση ότι πρέπει να προετοιμάζεται για νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων.
Οι εκβιασμοί μπήκαν ξανά στην ημερήσια διάταξη, ενώ -όπως ήδη έχει γίνει γνωστό- η επόμενη δόση δεν πρόκειται να εγκριθεί στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, αλλά σε ένα επόμενο έκτακτο. Το «μοντέλο Κύπρου» (παρά τα όσα ελέχθησαν περί «ειδικής περίπτωσης» για τη Μεγαλόνησο) ήδη πλανάται απειλητικά πάνω από την Ελλάδα και μόνο εκ του ισοπεδωτικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι δανειστές τη χώρα μας
Η στάση της τρόικας, που φέρνει την τρικομματική κυβέρνηση στα όριά της, έχει ως άμεση επίπτωση την περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν συνολικά (2,8 δισ. ευρώ από την υπερδόση που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο συν 6 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν τη δόση του 1ου τριμήνου του 2013) από τη δανειακή βοήθεια Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ.
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι «είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουμε το Eurogroup της 12ης Απριλίου». Δεδομένου ότι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, ώστε η εκταμίευση της επόμενης δόσης να εγκριθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα. Ετσι θα υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να καλυφθεί η αποπληρωμή δύο ομολόγων, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Μαΐου.
Οι ελεγκτές της τριμερούς εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Το επικαιροποιημένο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη (ο οποίος βρέθηκε από προχθές σε ακόμη πιο δυσχερή θέση) για την κινητικότητα 18.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν πέρασε από την τρόικα. Οι τροϊκανοί χαρακτήρισαν ασαφές το πλάνο των υποχρεωτικών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο στόχος για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επιόρκων. «Αγκάθι» παραμένει, όμως, και το νέο «οργανόγραμμα» του Δημοσίου, που θα καθορίσει τη μορφή, τον ρόλο και τις ανάγκες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για τα προσεχή 10-15 χρόνια τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο στα ακίνητα για το 2013, το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε πρόταση που προβλέπει οριζόντια μείωση στο χαράτσι της ΔΕΗ της τάξης του 10%-20%.
Η τρόικα εξετάζει επίσης αν το κενό των 200.000.000-250.000.000 ευρώ που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη μείωση μπορεί να καλυφθεί από τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο.
Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν πρόσθετα έσοδα με αύξηση στους φόρους στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, με επανεξέταση εξαιρέσεων για ακίνητα των ΟΤΑ και με είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.
Στα ανοιχτά μέτωπα συγκαταλέγεται και η κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού», το οποίο υπολογίζεται από την τρόικα στα 2 δισ. ευρώ για φέτος. Ηδη ο Προϋπολογισμός καταγράφει υστέρηση στα έσοδα της τάξης των 600.000.000 ευρώ.
Για να καλυφθεί το κενό αυτό η τρόικα ζητά:
- Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.
- Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων πρόνοιας που ζητά η τρόικα.
- Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, στα επικουρικά ταμεία.
- Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, για την οποία «ανησυχεί» η τρόικα.
- Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
- Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.
- Αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία «κατά βούλησιν».
- Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
Οι δανειστές εκβιάζουν (όπως πάντα) για όλα
Το γαϊτανάκι των εκβιασμών της τρόικας ξεκίνησε πάλι. Η χορήγηση της δόσης μπήκε ξανά μπροστά και από πίσω έρχονται και οι έμμεσες υποδείξεις για μέτρα, αν παραστεί ανάγκη, για να συγκρατηθεί ο Προϋπολογισμός, που ήδη κλονίζεται.
Η Ελλάδα από την είσοδο στο Μνημόνιο βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, πιεζόμενη ανοιχτά είτε από την τρόικα, που ερχόταν στην Αθήνα, είτε από μεγαλοπαράγοντες της Ευρώπης, που ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, ώστε να μεταφέρουν μήνυμα και στους άλλους «προβληματικούς» του Νότου.
Οι μεγάλες πιέσεις ασκούνται βέβαια με τις δόσεις, οι οποίες αντιστοιχίζονται συνήθως με πληρωμές ομολόγων, που η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταφέρει.
Μέχρι πρόσφατα πριν από την έλευση κάθε φορά της τρόικας στην Αθήνα η Ελλάδα σφυροκοπούνταν από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, που την έφερναν πάντα να μετράει τις τελευταίες της ώρες εντός του ευρώ...
Ακριβώς τους ίδιους εκβιασμούς είδαμε πρόσφατα να εφαρμόζονται στην περίπτωση της Κύπρου, με στόχο το «κούρεμα», που ήταν το πρώτο βήμα του σχεδίου. Η προϊστορία έχει δείξει ότι οι εκβιασμοί θα αυξηθούν στο μέλλον όταν θα είναι να εκταμιευθεί δόση στη Μεγαλόνησο, ζητώντας ως αντίτιμο την περικοπή των εισοδημάτων, που αποτελεί το πλέον αγαπημένο εργαλείο των τροϊκανών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...