H Γερμανία αποσυνδέεται από την ζώνη του ευρώ
- Το μυστικό της εμμονής του Βερολίνου στη λιτότητα γιά τις χώρες του Νότου είναι ότι οι εξαγωγές του προς αυτές αντιστοιχούν μόνο στο 9%, ενώ έχει ήδη στραφεί προς τις αναδυομενες αγορές-Κίνα, Ινδία, Βραζιλία
Του Μιχάλη Ψύλου
«Λιγότερες δαπάνες, περισσότεροι φόροι. Η Μέρκελ επιμένει σε αυτή τη συνταγή για τον ευρωπαϊκό Νότο. Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι η σκληρή πειθαρχία δεν θα φέρει την ανάκαμψη, αλλά θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην οικονομική βάση των χωρών της νότιας Ευρώπης». Η εκτίμηση ανήκει στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και μάλιστα στη γερμανική της έκδοση.
Η εφημερίδα–ναυαρχίδα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου γράφει ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ούτε λίγο-ούτε πολύ έχει πλέον αποσυνδεθεί από τη ζώνη του ευρώ. «Στη νότια Ευρώπη, η οικονομική ύφεση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Στη Γερμανία, ωστόσο, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, γεγονός που δείχνει πόσο η Γερμανία έχει πλέον αποσυνδεθεί από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας δεν ξεπερνούν το… 9% των ετήσιων εσόδων από τις εξαγωγές της Γερμανίας που φτάνουν στα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ» γράφει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Βερολίνο: ζήτω η κρίση
Η εφημερίδα αποκαλύπτει και τους νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς του Βερολίνου: «Η Γερμανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις αναδυόμενες αγορές -από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία- για να διατηρήσει σε λειτουργία τον κινητήρα των εξαγωγών. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, ως εκ τούτου, ότι το Βερολίνο λέει ψέματα ότι δήθεν θέλει μακροπρόθεσμα να στηριχθούν στα πόδια τους χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αντίθετα, εικάζουν ότι η Γερμανία θέλει απλώς και μόνο να διασφαλίσει ότι οι χώρες αυτές δεν θα προκαλούν καμία μεγαλύτερη ζημιά».
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η κρίση μπορεί να μαστίζει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, με εξαίρεση όμως τη Γερμανία. Τα τελευταία έξι χρόνια, σε όλες τις βιομηχανικές χώρες το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Πάνω από 40% στις ΗΠΑ, πάνω από 50% στην Ιαπωνία, στη Βρετανία και στην Ισπανία και 30% στη Γαλλία. Αντίθετα, στη Γερμανία το δημόσιο χρέος μόλις και μετά βίας αυξήθηκε κατά 10%. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι, παρά την κρίση, η θέση του Βερολίνου ενισχύθηκε οικονομικά και πολιτικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.
Ο λόγος και πάλι στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»: «Η συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα στη Νότια Ευρώπη δεν απειλεί πλέον τη γερμανική ευημερία. Οπως λένε έγκυροι αναλυτές, η Γερμανία διαχειρίζεται τις κρίσεις εστιάζοντας την προσοχή της σε μια στρατηγική για τον περιορισμό των κινδύνων με βάση τις ορέξεις της και λιγότερο για την εξεύρεση καθολικών λύσεων…
Η Γερμανία εξακολουθεί να εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή πορείας. Τον Φεβρουάριο, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία ήταν σταθερό τον Μάρτιο στο 6,9%, που αποτελεί «χαμηλό ρεκόρ». Μόλις χθες ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 2,6%».
Να γιατί στο Βερολίνο αναφωνούν πλέον ζήτω η κρίση…
Την ίδια ώρα, η Νότια Ευρώπη βυθίζεται σταθερά στην ύφεση. Ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες και των αυξήσεων στους φόρους που απαιτεί η Γερμανία ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης καθιστά αδύνατη τη μείωση του δημόσιου χρέους και την όποια ελπίδα ανάκαμψης. Και το πρόβλημα δεν είναι φυσικά μόνο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 πάνω από 1%. Στην Ισπανία, η οικονομική παραγωγή παραμένει μειωμένη επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Η ισπανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 1,5%. Η γαλλική οικονομία αναμένεται επίσης να συρρικνωθεί στο τρέχον τρίμηνο. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε παρά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από 4,4% το 2011 σε 6,4% φέτος. Τα σχόλια φυσικά περιττεύουν…
Πηγή "Εφημερίδα των Συντακτών"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...