Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αδιέξοδο του Αντώνη Σαμαρά

  • Αισθάνεται «προδομένος» από τους Γερμανούς και την Ε.Ε.
  • «Όλα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές της κοινωνίας» φέρεται να είπε
Έντονος προβληματισμός επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στο Μαξίμου. Ο προβληματισμός δεν οφείλεται τόσο στα «φάλτσα» Βρούτση και Μέργου ούτε στη σύγκρουση Στουρνάρα με τον Καραμανλικό πυρήνα της παράταξης.
Οφείλεται στη συμπεριφορά Γερμανών και Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δείχνουν να κατανοούν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία και αρνούνται να αναγνωρίσουν τις πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης.
Είναι άγνωστο τι δεσμεύσεις απέσπασε ο κ.Σαμαράς από την κ.Μέρκελ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που τον έκαναν να βγάζει μία εικόνα αισιοδοξίας προς τους βουλευτές του αλλά και όσους συναντούσε.
Πριν από ένα ακριβώς μήνα, ο κ. Σαμαράς, σε χαλαρή συζήτηση με τους βουλευτές του, εμφανίστηκε σίγουρος για αμέριστη βοήθεια και στήριξη που θα έρθει από την πλευρά της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε άλλους συνομιλητές του, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η κ. Μέρκελ θα δείξει κατανόηση και θα επιτρέψει τη χαλάρωση της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα.
Από τότε άλλαξαν πολλά και τις 10 τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός με δυσκολία κρύβει την απογοήτευση και τον προβληματισμό μου.
Ο κ. Ράιχενμπαχ απέρριψε το νομοσχέδιο του Υπουργού Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη με το οποίο η κυβέρνηση στόχευε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι απώλειες για τις τράπεζες, που οι ίδιοι ελέγχουν πλέον μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα υπερβούν τα 2 δις ευρώ και αρνούνται να το συζητήσουν.
Κάποιες πηγές μάλιστα μεταφέρουν και μία ανοίκεια και προσβλητική συμπεριφορά του κ. Ράιχενμπαχ προς τον κ. Χατζηδάκη ενώ ο τελευταίος μετέφερε την αγωνία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης από ενδεχόμενες κατασχέσεις εις βάρος δανειοληπτών. Ο Γερμανός, επικεφαλής της Task Force, φέρεται να έκλεισε τη συζήτηση με τον κ. Χατζηδάκη με ιταμό τρόπο , λέγοντας: « Εμείς αποφασίζουμε γιατί εμείς βάζουμε τα λεφτά».
Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε τρία ακόμα ισχυρά χτυπήματα.
Το πρώτο ήταν η απαίτηση των Γερμανών να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νέος νόμος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, παρά τα πολιτικά επιχειρήματα που φέρεται να χρησιμοποίησε η κυβέρνηση.
Το δεύτερο ήταν ο άκομψος τρόπος με τον οποίο η κ. Μέρκελ, δια μέσου του κ. Όλι Ρεν, έκλεισε το θέμα του «λάθους» που παραδέχθηκε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Πέρα από τα αρνητικά αντανακλαστικά που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη και κοστίζουν στην κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την ουσία της τοποθέτησης του κ. Ρεν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταλόγισε ευθύνες στην Ελλάδα και στην πολιτική αστάθεια που υπήρχε για την αποτυχία του προγράμματος. Πίσω από αυτές τις λέξεις ,ο κ.Σαμαράς διέκρινε μία τάση καταλογισμού ευθυνών και στον ίδιο, αν διαπιστωθεί αποτυχία του προγράμματος και στο μέλλον.
Το τρίο χτύπημα , μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, ήρθε πάλι από τον κ.Ρεν που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον κ. Μέργο για την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού μέσα στο 2014. Παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είναι αρκετά έμπειρος για να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει επέλθει για την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός διαβλέπει την πρόθεση του αμερικανικού παράγοντα να «παίξει» με τον βασικό του αντίπαλο τον Α. Τσίπρα την ώρα που αυτός επέλεξε να ταυτιστεί με το Βερολίνο.
Τον ανησυχεί ιδιαίτερα και ο παράγων που λέγεται Κώστας Καραμανλής. Έχει πληροφορηθεί ότι ο πρώην Πρωθυπουργός διαφωνεί με τις στρατηγικές του επιλογές και ιδιαίτερα με την πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα της Γερμανίας.
Φοβάται ότι σε ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση και πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης του, το επόμενο βήμα θα είναι η αμφισβήτησή του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και τα αποτελέσματα από τους οικονομικούς δείκτες του Ιανουαρίου που δείχνουν βουτιά στα έσοδα, τεράστια μείωση της κατανάλωσης και προϊδεάζουν για τα χειρότερα.
Όπως εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς «τα πάντα θα κριθούν από τις αντοχές της κοινωνίας».
Γνωρίζει ότι αν υπάρξει στάση πληρωμών από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και αν δεν αποδώσουν τα διοικητικά μέτρα για την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο, αυτό θα είναι το τέλος.
Την εξέλιξη αυτή θέλει να αποτρέψει πάση θυσία ο Πρωθυπουργός και για αυτό ενδέχεται να υπάρξει και μία δραματική προειδοποίηση προς την κ. Μέρκελ, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δε βρίσκεται σε κανένα αδιέξοδο ο τυχάρπαστος! Αποστολή εκτελεί σαν τον προκάτοχό του. Αισθάνεται προδωμένος από την Ε.Ε.;!;! Είστε καλά; Αν δεν εκβίαζαν οι Ευρωπαίοι τους Έλληνες προεκλογικά και μεσο-εκλογικά ούτε έξω από το Μαξίμου δε θα περνούσε...
    Μάλλον φοβάται ο χέστης ότι δε θα προλάβει να τα ξεπουλήσει όλα και θα τον κάνουν "ντα" τα ευρωαφεντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλικα ειναι και σαν δουλικα τους συμπεριφερονται .
    Την προδοσια πολλοι αγαπησαν αλλα τον προδοτη τον κρεμασαν .
    Το ξερουν και τρεμουν .
    Ολα τα αλλα που διαβαζουμε κατα τακτα διαστηματα δεν ειναι παρα αρες μαρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]