Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έμειναν χωρίς ελληνική σημαία τα σύνορα!

Θύμα της γραφειοκρατίας και της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους έπεσε και η ελληνική σημαία που υποδέχεται όσους μπαίνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχός Σιντικής (με έδρα το Σιδηρόκαστρο Σερρών) Απόστολος Καρύδας, σχεδόν δυο εβδομάδες τώρα η ελληνική σημαία έπαψε να κυματίζει καθώς προέκυψε πρόβλημα στο μηχανισμό του ιστού και ο δήμος δεν είχε τα μέσα να αποκαταστήσει τη βλάβη. «Μόλις καταφέραμε να διορθώσουμε τη βλάβη και τώρα ψάχνουμε ειδικό καλαθοφόρο όχημα για να παρέμβουμε στον ιστό ύψους 30 μέτρων», μας είπε χθες. Έτσι, θα επανατοποθετηθεί η σημαία την οποία, όπως λέει ο δήμαρχος, «εξασφάλισε μέσω χορηγίας»!

Χάος με τις αρμοδιότητες
Την ευθύνη για το εθνικό σύμβολο ανέλαβε ο δήμος στο πλαίσιο μιας χαώδους ανακατάταξης αρμοδιοτήτων που συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της επικράτειας καθώς πολλοί φορείς του Δημοσίου προσπαθούν να γλιτώσουν τα έξοδα που συνεπάγονται οι υποχρεώσεις τους.
Με την ίδια «λογική» κινδυνεύει να κλείσει ολόκληρος ο Συνοριακός Σταθμός  Προμαχώνα ο οποίος μεταβιβάστηκε στο Δήμο Σιντικής από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο δήμαρχος Α. Καρύδας ζητά επειγόντως βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών διότι δεν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου και το χρέος έφθασε στις 54.000 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου 2012 και συνεχίζει να συσσωρεύεται.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του που συζητήθηκε εκτάκτως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, «το σύνολο των εγκαταστάσεων έκτασης 97.742 τ.μ. και τα ευρισκόμενα σε αυτήν κτίρια παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στο δήμο μας ερήμην ημών». Μέσα στο Συνοριακό Σταθμό λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες όπως: Τελωνείο, Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Τμήμα Προμαχώνα, Μικτό Κέντρο Επαφής Ελλάδας-Βουλγαρίας, Γραφείο ΕΟΤ.
«Η λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών προϋποθέτει σημαντικές δαπάνες, καθαριότητας και ευπρεπισμού των εξωτερικών χώρων, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, αποχέτευση, συντήρηση εξοπλισμού» για τις οποίες, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη) δεν προβλέπουν πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους». Ο δήμαρχος αναφέρει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο πέρυσι ήταν η ΕΤΑΔ που εξοφλούσε τους λογαριασμούς αλλά μετά την παραχώρηση οι λογαριασμοί προωθούνται στο Δήμο Σιντικής για εξόφληση. Όμως, «μοναδικό αναμενόμενο έσοδο είναι το μίσθωμα από το ακίνητο που είχε μισθώσει η ΕΤΑΔ σε ιδιώτη (επιχείρηση καφέ-ρεστοράν), ο οποίος εδώ και ένα χρόνο δεν καταβάλλει το μίσθωμα».
Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αποφασίσει να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καταλήγει ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον Ευ. Στυλιανίδη, «πρέπει να γνωρίζετε ότι το Τελωνείο Προμαχώνα θα πάψει να λειτουργεί» ενώ στο σταθμό συστεγάζονται λόγω Συνθήκης Σέγκεν Βούλγαροι και Έλληνες αστυνομικοί και τελωνειακοί, οπότε «θα οδηγηθούμε σε διασυρμό».

Αίτηση ενίσχυσης
Ως χώρος υποδοχής και διέλευσης χιλιάδων διερχομένων είναι εξοπλισμένος με εγκαταστάσεις που χρήζουν συστηματικής καθαριότητας (π.χ. 40 τουαλέτες) ενώ ο δήμος κατέβαλε εκ των ενόντων 4.000 ευρώ σε εργολάβο. Τώρα, ζητά άμεση έκτακτη ενίσχυση του δήμου με το ποσό των 150.000 ευρώ «για τις οικονομικές υποχρεώσεις του 2012 και τη στοιχειώδη λειτουργία του 2013». Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικό είναι ότι βάσει του Καλλικράτη, την 1/1/2013 επρόκειτο να μεταβιβαστούν δεκάδες αρμοδιότητες, κάτι που τελικά δεν έγινε αφού δεν ήταν έτοιμοι οι δήμοι.

Άρης Χατζηγεωργίου, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]