Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενεργοποιείται ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς



Την ενεργοποίηση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα (04/10/2012) με τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς της Αθήνας. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Πολιτεία στο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας σας καλέσαμε σήμερα εδώ με την παρουσία της Φυσικής σας Ηγεσίας και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, του κ. Ανδρεουλάκου, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να σας επισημάνουμε την έμφαση που δίνει η Πολιτεία, η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην άρτια άσκηση των καθηκόντων σας.

Ξέρετε ότι ενεργοποιούμε και πάλι, πρέπει να σας πω για τέταρτη φορά, το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Ο στόχος μας είναι ένας και προφανής. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, αν θέλετε του πιο αδύναμου από τους Έλληνες Πολίτες και από την άλλη να βοηθήσουμε την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή σε μία φάση πολύ μεγάλης και γενικευμένης κρίσης. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι τα χρόνια που πέρασαν οι γειτονιές της Αθήνας άλλαξαν
πάρα-πάρα πολύ. Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό δεν άλλαξαν προς το καλύτερο, το ξέρετε, άλλαξαν προς το χειρότερο, προς το ανασφαλέστερο.

Δεν είναι τόσο μακρινά τα χρόνια, που ο Έλληνας πολίτης κοιμόνταν στο σπίτι του με την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτό. Με το αίσθημα της απόλυτης ασφάλειας. Με την αδυναμία να συλλάβει πράγματα που σήμερα συμβαίνουν και αποτελούν τόσο κοινό τόπο που δεν βρίσκουν καν τη θέση τους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η ένοπλη ληστεία πριν από λίγα χρόνια για την ελληνική κοινωνία ήταν σπάνιο και αξιοσημείωτο γεγονός. Τώρα είναι μία θλιβερή καθημερινότητα για τις γειτονιές της Αθήνας, εναντίον της οποίας η Ελληνική Αστυνομία μάχεται με όλες τις δυνάμεις της. Θα μου πείτε φθάνει μία παρέμβαση, φθάνει η παρουσία μας, η παρουσία σας για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα;

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας πω την απόλυτη αλήθεια. Από μόνη της η παρουσία σας δεν φτάνει, όμως μπορείτε να κάνετε μία απίστευτη μεγάλη διαφορά. Καταρχήν, μπορείτε εσείς, ο καθένας από εσάς ξεχωριστά να δώσει στον Έλληνα πολίτη την εντύπωση, την αίσθηση, που είναι τόσο απαραίτητη, ότι το κράτος είναι δίπλα του. Ότι υπάρχει κράτος που είναι δίπλα του να τον βοηθήσει στην ώρα της ανάγκης του. Όπως κι αν ορίζεται αυτή η ανάγκη. Να είστε το φιλικό, το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ξαναλέω σε μια δυσχερέστατη συγκυρία. Ξέρω ότι ο Τύπος, η κοινωνία ευρύτερα θα αντιμετωπίσουν το εγχείρημα με πολύ μεγάλη καχυποψία, και θα έχουν απόλυτο δίκιο, σας το είπα ξεκινώντας. Είναι η τέταρτη φορά. Έχουμε αποτύχει τρις. Ξεκινήσαμε και το πήραμε πίσω.

Λέω «έχουμε» γιατί μου επιτρέπετε να αισθάνομαι τον εαυτό μου ως ένα τμήμα αυτής της συνολικής προσπάθειας που ονομάζεται «Ελληνική Αστυνομία». Αυτό που μπορώ να τους πω, αυτό που θα τους παρακαλέσω είναι να μην μας κρίνουν από τις αποτυχίες. Να μας κρίνουν από την προσπάθεια που θα κάνουμε τώρα και να επιφυλαχθούν να εκδώσουν απόφαση και συμπέρασμα μετά από λίγο καιρό. Αφού δώσουν σε σας την ευκαιρία να αποδείξετε τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο θεσμός. Τι μπορεί να προσφέρει στον παππού ή στη γιαγιά στον Άγιο Παντελεήμονα. Τι μπορεί να προσφέρει στην οικογένεια στα Πετράλωνα. Τι μπορεί να προσφέρει στον κάτοικο της Κυψέλης, της Φωκίωνος Νέγρη. Τι μπορεί να προσφέρει στον καθένα από μας που ζει στην Αθήνα.

Ποια είναι η αρμοδιότητά σας; Όλα είναι η αρμοδιότητά σας. Ό,τι αφορά τον Έλληνα πολίτη, η παραβατικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, η σχολική βία, τα ναρκωτικά, η βοήθεια στο συνάνθρωπο με την ευρύτερη έννοια της είναι αρμοδιότητά σας, είναι αρμοδιότητά μας. Εμείς στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε την αρμοδιότητα της αρμοδιότητας. Είμαστε αρμόδιοι για όλα. Σας παρακαλώ
ειλικρινά, τον καθένα από σας ξεχωριστά να αντιληφθείτε τη σπουδαιότητα αυτού του ρόλου στις στιγμές που ζούμε.

Καταλαβαίνετε ότι για να στερήσουμε νέα στελέχη από την Ελληνική Αστυνομία από τους άλλους ρόλους σε αυτή τη φάση και να τους αναθέσουμε αυτή τη δουλειά δείχνει πόσο σημαντικά είναι αυτή τα καθήκοντά σας. Κι έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις ώστε να μην αποσπάσθε από αυτά σας τα καθήκοντα για να υπηρετήσετε οποιαδήποτε άλλη αναγκαιότητα, όσο μεγάλη και κατανοητή κι αν είναι. Για να μείνετε προσηλωμένοι σε αυτό το ρόλο τον οποίο στην τέταρτη προσπάθεια ελπίζουμε ότι θα τον εκπληρώσουμε και θα πετύχει.

Έχετε το χαρακτηριστικό σήμα πάνω στη στολή σας. Ελπίζω ότι αυτό το σήμα θα αποτελέσει μετά από λίγο καιρό για τον Έλληνα πολίτη σημείο αναφοράς. Θα υποδηλώνει κάτι για τον Έλληνα πολίτη όποιος φοράει αυτό το σήμα και θα αποτελέσει αν θέλετε μια ακτίνα φωτός σε μια δύσκολη συγκυρία. Είσαστε η νέα μας εικόνα. Ελπίζω ότι αυτή η νέα εικόνα θα αποτελέσει για την ελληνική κοινωνία μια λαμπρή εικόνα.

Είμαι υποχρεωμένος επίσης να αναφερθώ σε κάτι το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησής μας όταν προγραμματίστηκε. Δεν περιλαμβανόταν καν εδώ και λίγες ώρες. Κάτι εξαιρετικά θλιβερό. Αναφέρομαι στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα το πρωί. Κυρίες και κύριοι δεν πρόκειται να αναφερθώ στα θέματα φύλαξης και ασφάλειας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη συζητήσει με τον Υπουργό, τον κ.
Παναγιωτόπουλο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά. Θέλω να πω όμως ότι είμαι βαθύτατα λυπημένος γιατί φαίνεται ότι τα άκρα στην Ελληνική κοινωνία δεν έχουν ούτε όσιο ούτε ιερό. Σε μια στιγμή που η Πατρίδα δέχεται την ύπατη κρίση, κρίση που επανειλημμένως έχω πει ότι κατά την άποψή μου είναι υπαρξιακή κρίση. Ή θα επιβιώσουμε όλοι μαζί και θα ξεφύγουμε από αυτή τη στενωπό ή ως κράτος και ως κοινωνία θα συντριβούμε. Αυτή λοιπόν τη στιγμή της υπαρξιακής αγωνίας και της προσπάθειας της Ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται τα άκρα για να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα.

Και με λυπεί ακόμη περισσότερο διότι βρίσκονται και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι με την παρουσία τους ενισχύουν αυτά τα άκρα. Στην κατάλυση κάθε θεσμού, κάθε ιερού, κάθε οσίου. Κυρίες και κύριοι η ελληνική κοινωνία πρέπει να επιδείξει ύπατη αυτοσυγκράτηση. Δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση αν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Είναι υποχρέωση όλων μας να απομονώσουμε τα άκρα, να καταδικάσουμε τα άκρα και να καταλάβουμε σαφέστατα ότι οφείλουμε κα πρέπει να πορευθούμε μαζί. Γιατί το εναλλακτικό σενάριο είναι η απόλυτη καταστροφή.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Σας διαβεβαιώ ότι θα το παρακολουθώ από πάρα πολύ κοντά. Πάρα πολύ κοντά. Θα με βρείτε αρκετές φορές πιστεύω στο δρόμο δίπλα σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: Ημερησία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]