Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκδηλες οι προετοιμασίες της Τουρκίας για πόλεμο


Ένοπλες συμπλοκές στα σύνορα

Νέος θερμός γύρος πυρών μεταξύ Συρίας-Τουρκίας σημειώθηκε πριν από λίγο, καθώς βλήμα από το συριακό έδαφος έπληξε τουρκικό έδαφος και συγκεκριμένα το χωριό Γιαγλιάνταγι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα προχώρησε σε αντίποινα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια με συνεχείς βολές πυροβολικού. 

Η συριακή τηλεόραση υποστήριξε ότι Σύροι στρατιώτες απέτρεψαν τη διείσδυση «ένοπλων ομάδων» από τη γειτονική Τουρκία στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι ένοπλοι επιχείρησαν να μπουν στην πόλη Χίρμπετ αλ-Τζους που βρίσκεται πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.

«Οι Σύριοι στρατιώτες αντιμετώπισαν και σκότωσαν τους περισσότερους από τους ενόπλους, πολλοί από τους οποίους ήταν ξένοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός Τούρκου υπηκόου», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. 

Την Πέμπτη η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Συρίας και αμέσως μετά ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους εντός του συριακού εδάφους, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που σημειώθηκε την Τετάρτη στο χωριό Ακτσάκαλε, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι. Νωρίτερα, μια ταξιαρχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απείλησε ότι θα εκτελέσει τους 48 Ιρανούς που αιχμαλώτισε τον Αύγουστο στη Δαμασκό. Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι Ιρανοί όμηροι είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι πρόκειται για σιίτες προσκυνητές.

Οι Τούρκοι βγάζουν τον στόλο τους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet Daily News, από την κύρια βάση του τουρκικού Ναυτικού στο Gölcük απέπλευσε μεγάλη νηοπομπή του τουρκικού Στόλου με κατεύθυνση την Ν/Α Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Συρίας. Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έντονης και διαρκούς ναυτικής παρουσίας στην περιοχή η Άγκυρα διαμόρφωσε το σχέδιο δράσης Barbaros το οποίο περιλαμβάνει την διαρκή παρουσία σημαντικών μονάδων του τουρκικού Ναυτικού σε ολόκληρη την Μεσόγειο και φυσικά στην Αν. Μεσόγειο. Στην δύναμη αυτή συμμετέχουν 4 φρεγάτες 5 πυραυλάκατοι, 3 πλοία της ακτοφυλακής και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου.

Τη δύναμη αυτή θα συνοδεύουν υποβρύχια, ενώ αριθμός μαχητικών F-16 και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA θα καλύψουν από αέρος τον τουρκικό στόλο. Με την δικαιολογία των ναυτικών γυμνασίων και ενώ ήδη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει εκφράσει μεν, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά «απλά» …θέλει να πάρει τα ..μέτρα του για παν ενδεχόμενο, ενεργοποιεί κάτω από την «ομπρέλα» της δήθεν διεθνούς τρομοκρατίας, την NAVTEX, που έχει εκδώσει και βγάζει τον στόλο της.

Την NAVTEX εξέδωσε η ίδια η Τουρκία, σύμφωνα με την οποία ετσιθελικά η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Aegean - Mediterranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, δηλώνοντας ευθαρσώς στο παγκόσμιο, ότι κουμάντο σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα κάνει εκείνη και …σε όποιον αρέσει.

Με αυτή την προκλητική δικαιολογία, πριν ένα χρόνο, η τουρκική κορβέτα, ανοιχτά της Κέας είχε κάνει έλεγχο σε ελληνικό εμπορικό πλοίο! Με την φαιδρή αυτή δικαιολογία της δήθεν προστασίας της Οικουμένης από την διεθνή τρομοκρατία, ο αρχιτρομοκράτης της «γειτονιάς» θα προσπαθήσει να επιβάλει ένα καθεστώς ελέγχου οποιοδήποτε πλοίου πλέει στην θαλάσσια περιοχή των ακτών της Συρίας, αποτελώντας ένα ακόμη μοχλό πίεσης στην Δαμασκό, αλλά και φέρνοντας τον στόλο σε απόσταση βολής από τις ακτές της Συρίας. Σημειώνεται πάντως, ότι στην περιοχή και η Ρωσία έχει στείλει ένα πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ αναμένεται να καταφθάσει στα ανοιχτά της άλλο ένα σκάφος της.

Eρντογάν: "Η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο αν θέλει να έχει ειρήνη"

Σε ομιλία του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε:
"Η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο αν θέλει να έχει ειρήνη".

"Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά δεν απέχουμε πολύ από τον πόλεμο", είπε ο Ερντογάν. "Όπως λέει και το γνωστό γνωμικό, "Ετοιμάσου για πόλεμο αν θέλεις ειρήνη". Ο πόλεμος είναι επομένως ο καθοριστικός παράγοντας για την ειρήνη".

"Μας ρωτούν οι πολίτες αν τα παιδιά τους θα πάνε σε πόλεμο. Αν χρειαστεί, όλοι, και εγώ μαζί, θα πάμε σε πόλεμο", δήλωσε ο Ερντογάν.

Απευθυνόμενος σε κάποιους που φώναζαν φιλειρηνικά συνθήματα, ο Ερντογάν φώναξε: "Ποια ειρήνη; Ποια ειρήνη";

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε σε παλιότερη επίσκεψη του Σύριου προέδρου Mπασάρ Αλ-Ασσαντ στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσό) κατά τη διάρκεια των διακοπών του μετά από προσωπική πρόσκληση του ίδιου, και στη στενή σχέση που υπήρχε ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπήρχε τίποτε παράξενο σ' αυτό το γεγονός.

"Όταν βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης, τότε προσκαλώ ηγέτες", δήλωσε.

Με πληροφορίες από: Ηürriyet Daily News, Prensa Latina, Newsbomb

Διαβάστε το άρθρο-ανάλυση:
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Μας ρωτούν οι πολίτες αν τα παιδιά τους θα πάνε σε πόλεμο. Αν χρειαστεί, όλοι, και εγώ μαζί, θα πάμε σε πόλεμο"! ...Μην κινηθεί κανείς! Ο Ερντογάν βάζει τις αρβύλες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]