Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα


Russia Today News  
20 Οκτωβρίου 2012

Το κινεζικό ναυτικό άρχισε στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα την Παρασκευή, 19/10, τις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχε εξαγγείλει η Κίνα μόλις μια μέρα πριν, πολύ κοντά στην υφαλοκρηπίδα των νησιών που εδώ και πάνω από ένα μήνα βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων εντάσεων μεταξύ Ιαπωνίας, Κίνας και Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, την Πέμπτη, και σε αυτές συμμετέχουν σκάφη του κρατικού συνεταιρισμού αλιείας της Κίνας και της κινεζικής ακτοφυλακής. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι συνολικά 11 πλοία και οκτώ μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις, στόχος των οποίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ναυτικού, είναι "η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των πολεμικών του ναυτικού και των σκαφών της ακτοφυλακής όπως και η άμεση αντίδρασή τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενώ συμμετέχουν σε αποστολές για τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας και των ναυτιλιακών συμφερόντων της χώρας".

Ο τελευταίος γύρος διαδοχικών αντεγκλήσεων συνέπεσε με την αυξημένη ένταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι απέκτησε μέσω αγοράς από ιδιώτες αρκετά κινεζικά νησιά που βρίσκονται πάνω σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, η κυριότητα των οποίων αμφισβητείται από το Σεπτέμβριο. Τα νησιά, που ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαόγιου στην Κίνα, έχουν τελικά περιέλθει στην κυριότητα της Ιαπωνίας, αλλά διεκδικούνται τόσο από την Κίνα, στην οποία ανήκαν, όσο και από την Ταϊβάν.

Μετά την αγορά των νησιών από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας στις 5 Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν δραματικά. Στολίσκοι από την Κίνα και την Ταϊβάν έπλευσαν αμέσως για τα νησιά, και έφυγαν μόνο όταν σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής άρχισαν να πορεύονται κατά πάνω τους και να τους ρίχνουν νερό.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhua ανέφερε, επίσης, ανακοίνωση του κινεζικού ναυτικού σύμφωνα την οποία σκάφη της ακτοφυλακής στην περιοχή "καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν και συγκρούστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις με ξένα πλοία, τα οποία δυσχέραναν σημαντικά το έργο τους".

Κινεζικά αλιευτικά σκάφη έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει το δικαίωμα να ψαρεύουν μέσα στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Αιτία για τις αψιμαχίες μεταξύ των τριών χωρών για τα ακατοίκητα αυτά νησιά είναι η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή αυτή.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]