Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περνάει από τη Θράκη


Η διπλωμάτης Μάρσα Λανς επισκέφτηκε τον οικισμό τέρμα Αδριανουπόλως
Σε καφενεία και σπίτια του οικισμού περιηγήθηκε η κ. Λανς μαζί με τον Αχμέτ Μουφίτ πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Θράκης και τον αντιπρόεδρο Αμέτ Φεριδόν


Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έναν οικισμό με στοιχειώδεις υποδομές, όπως είναι αυτός στο τέρμα Αδριανουπόλεως είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά η Αμερικανίδα πρόξενος Μάρσα Λανς. Η επίσκεψη στην Κομοτηνή ήταν ιδιωτική και η ίδια φρόντισε να μη δώσει δημοσιότητα, θέλοντας απλώς να καταγράψει τις εντυπώσεις της, εντυπώσεις που φυσικά θα αποτελέσουν υλικό για την ετήσια έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό ήταν και ο σκοπός της παρουσίας στη Θράκη για μία ακόμα φορά, αφού και στο παρελθόν έχει βρεθεί στην περιοχή μας πραγματοποιώντας επαφές κυρίως με φορείς της μειονότητας. Από το 2010 οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της στο προξενείο της Θεσσαλονίκης έχει εμφανίσει έντονη κινητικότητα για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. 

Μάλιστα είναι ένα γεγονός για το οποίο έχει επικριθεί και μάλιστα στη Βουλή όπου είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση. Αξιοποιώντας τότε δημοσίευμα εφημερίδας ο τότε βουλευτής επικρατείας πρέσβης ε. τ . Ιωάννης Κοραντής αναφέρονταν στις συχνές επισκέψεις εκπροσώπων του αμερικανικού Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης στην Κομοτηνή και στις επαφές τους με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Ειδικά για την πρόξενο, είχε πει ότι συναντάται κάθε Τετάρτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, «με ακραία στελέχη της μειονότητας, τείνοντας ευήκοον ούς στους ισχυρισμούς των, περί δήθεν διώξεων της μειονότητας, ή του δικαιώματός της να ονομάζεται «τουρκική».

Πρώτη φορά στον οικισμό του Τέρματος Αδριανουπόλεως

Σε αυτή την επίσκεψη η Αμερικανίδα πρόξενος Μάρσα Λανς επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στον οικισμό του τέρματος Αδριανουπόλεως, όπου την ίδια με τρία ακόμα στελέχη του προξενείου, υποδέχτηκαν για την ξεναγήσουν ο Αχμέτ Μουφίτ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά και ο αντιπρόεδρος Αμέτ Φεριδόν. Σε καφενεία και σπίτια του οικισμού περιηγήθηκε η κ. Λανς διαπιστώνοντας, όπως είπε ο κ. Φεριδόν «σε τι χάλια βρίσκεται ο οικισμός, μίλησαν με ανθρώπους και έμειναν άφωνοι με αυτά που είδαν, έμειναν με ανοιχτό το στόμα»

Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας παρουσίασαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό όσον αφορά στους τομείς της υγείας, της παιδείας, ενώ εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός καθυστέρησης της μετεγκατάστασης. Αυτό ήταν και το κύριο αίτημα των ίδιων, αίτημα για το οποία μάλιστα παρουσίασαν συγκεκριμένα δεδομένα, ότι δηλαδή η υπόθεση δικαστικά έχει τελεσιδικήσει αναφορικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, αλλά το θέμα δεν προχωράει. Οι άνθρωποι του οικισμού και ιδιαίτερα αυτοί της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, που τουλάχιστον μία φορά το χρόνο γίνονται αποδέκτες παρόμοιων επισκέψεων γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δε μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Ελπίζουν όμως ότι θα μπορέσουν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης προς τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.

Το σίγουρο είναι ότι η Αμερικανίδα πρόξενος Μάρσα Λανς συνέλεξε χρήσιμες πληροφορίες για την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από όπου κάθε χρόνο δεν απουσιάζει η Θράκη.

Πηγή: Χρόνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]