Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ευρωπαϊκή Άνοιξη»: Διασπάσεις κρατών μέσω δημοψηφισμάτων


Το 2014 σφραγίστηκε και τυπικά η συμφωνία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές περί ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στην Ισπανία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται εκεί οι Βάσκοι και οι Ανδαλουσιάνοι. Παρεμφερή θέματα απασχολούν κατά καιρούς χώρες όπως είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, ενώ οι πρώτες με δημοκρατικό τρόπο αποσχίσεις στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως και καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας πολλών νέων αιτιάσεων κοινοτήτων Ευρωπαϊκών χωρών.  

Η δημιουργία νεοσύστατων κρατιδίων αφενός αποδυναμώνει τις υπάρχουσες κρατικές οντότητες και αφετέρου θα διασπείρει στην Ευρωπαϊκή επικράτεια κράτη προτεκτοράτα. Η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε μικρότερα κρατίδια ολοκληρώθηκε με βίαιο τρόπο ενώ απασχολεί μέχρι και σήμερα τη διεθνή κοινότητα. Το πείραμα αποδείχτηκε βίαιο, ψυχοφθόρο και δαπανηρό. Κοινώς απέτυχε! 
Η νέα μόδα υπό τον όρο «διάσπαση κρατών» στο μέλλον θα βασίζεται σε αναίμακτες τακτικές, σε δημοκρατικές διαδικασίες τα …δημοψηφίσματα, που ωστόσο θα ανακοινώνονται ως αποφάσεις αφού προηγουμένως οι απανταχού ΜΚΟ και λοιποί παράγοντες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αποφέρουν το επιθυμητό για εκείνους αποτέλεσμα.  

Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου μερικά χρόνια πριν όπως όλα δείχνουν ήταν μόνο η αρχή στη νέα πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες ίσως …αναγκαστούμε να μάθουμε περισσότερα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε Ευρωπαϊκά κράτη και εθνοτικές κοινότητες, ενώ νεοσύστατα κράτη με ονόματα όπως: Κορσική, Φλάνδρα, Τιρόλο, Βασκωνία, Καταλωνία, Ανδαλουσία κλπ γίνουν περισσότερο «φιλικά» στην ακοή μας.

Στην περίπτωση που ως Έλληνες θεωρήσουμε ότι η …πολιτισμένη «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» βρίσκεται αρκετά μακριά μας, μόνο ως μέγα λάθος μπορεί να χαρακτηριστεί και αν μη τι άλλο θα αποδειχτεί και καταστροφικό για εμάς τους ίδιους!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Έτσι θα πάει το πράγμα για εκείνες τις χώρες που επέλεξαν προς το παρόν. Για άλλες έχουν άλλα σχέδια. Αυτό που δεν μας λέει ο Λουκάς είναι ότι από αυτές που θα διασπαστούν στο άμεσο μέλλον δεν θα έχουν όλα τα νεοσύστατα κράτη την ίδια τύχη. Οι περιφέρειες με πλούσια κοιτάσματα (βλέπε Κοσσυφοπέδιο, Σκωτία, Βαλεαρίδες...) είναι αυτές που θα μετατραπούν σε μεσαιωνικά φέουδα με χιλιάδες δούλους και καμιά υποψία εργατικής νομοθεσίας. Αυτό δεν σημαίνει πώς ό,τι απομείνει από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία κλπ μετά τους διαδοχικούς "ακρωτηριασμούς" θα έχει την ίδια μαύρη τύχη. Είναι σημαντικό αυτό για να μπορούμε να παρακολουθούμε και να ερμηνεύουμε τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού ετοιμάζουν για όλους μας την ίδια φυλακή, δεν τους νοιάζει να έχουμε την αυταπάτη της "ανεξαρτησίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]