Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραπεζικό "μπλακ άουτ" σε εξέλιξη


Τραπεζικό “μπλακ άουτ” βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι πλέον περιμένουν τα χειρότερα που μπορεί να φέρει μια καταγγελία του μνημονίου την επαύριον των εκλογών.

Όπως διαπιστώνουν πολλοί καταθέτες που επιχειρούν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να τα πάρουν από τις τράπεζες φοβούμενοι επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση των καταθέσεών τους, η δυνατότητα αυτή χάθηκε…

Οι ξένες τράπεζες που άνοιγαν λογαριασμούς σε καταστήματά τους στο εξωτερικό, έχουν αναμονή έως τρεις μήνες εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την εξαγωγή κεφαλαίων σε άλλα, πιο ασφαλή λιμάνια…

Τραπεζικά στελέχη μας μιλάνε για την “αρχή του τέλους”, αφού η κατάσταση πανικού που αποτυπώνεται σ΄αυτή τη συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε “σκάσιμο” τράπεζας από την επομένη των εκλογών. Όλα πλέον -υποστηρίζουν- κρέμονται σε μια κλωστή, καθώς ένας μεγάλος αριθμός καταθετών έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, με την απόσυρση των κεφαλαίων τους και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Και δεν πρόκειται πλέον για τους μεγαλοκαταθέτες, καθώς αυτοί έχουν ήδη αποσύρει τα κεφάλαιά τους. Αυτό που συμβαίνει τώρα -μας λένε τα ίδια στελέχη- είναι ότι εμφανίζονται οι μικροκαταθέτες των 10, 20 και 30 χιλιάδων -αυτοί δηλαδή που έχουν αποταμιεύσει τους κόπους μιας ζωής- και απαιτούν να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι επιλογές όμως έχουν στενέψει, καθώς -όπως μας πληροφόρησαν από τη μεγάλη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα και μέσω αυτής έφυγαν τα περισσότερα κεφάλαια- για να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα χρειάζονται τρεις μήνες.

Έτσι, όσοι έχουν αυτά τα μικροποσά ζητούν να αγοράσουν ομόλογα ξένων τραπεζών ή ξένων χωρών, όπως αυτά της Γερμανίας, και γενικότερα αυτά κρατών με πιστοληπτική διαβάθμιση 3Α, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ασφαλή σε σχέση με τις καταθέσεις, έστω και αν η απόδοση τους είναι σαφώς χαμηλότερη. Επίσης ζητούν να αγοράσουν και ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που έχουν την εγγύηση όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης και θεωρούνται ως πολύ ασφαλείς επενδύσεις.

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και οι τραπεζικοί προειδοποιούν ότι αν ενταθεί αυτή η μαζική εκροή καταθέσεων, μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές αρχές να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να διατηρήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα ζωντανό, το οποίο φυλλορροεί, παρά τη βαθειά ανάσα των 18 δισ. ευρώ που πήραν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ουσιαστικά λένε ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος πριν ακόμη η Ελλάδα «σκίσει» τη συμφωνία διάσωσης…

Ρεπόρτερ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καλά όλα αυτά αλλά αυτοί που δεν έχουν χρήματα, λίρες, διαμάντια κλπ που τα βγάζουν νομίμως ή μη έξω αλλά τα "γύρισαν" στην ελληνική οικονομία και τάισαν όλες τις υπηρεσίες, πλήρωσαν όλα τα τέλη, άδειες, χαρτόσημα, κοινωφελείς υπηρεσίες μεροκάματα (ακόμη και ξένων) κλπ. τώρα πως θα τα πάρουν και θα τα βγάλουν έξω με τηλεπάθεια;
    Αυτή η ληστεία επί των ακινήτων και των μικροεπιχειρήσεων που γίνεται αυτόν τον καιρό με ευθύνη ΟΛΩΝ ένα αποτέλεσμα θα έχει μια για πάντα και ας το λάβουν σοβαρά υπ΄όψη oi Σαμαροτσιπροβενιζέλοι κλπ...κανένας Έλληνας από τούδε δεν πρόκειται να δουλέψει σοβαρά σε αυτήν την χώρα, εκτός από τους διαπλεκόμενους..Scripta manent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο !!!
    Επιτείνεται ο πανικός, μέχρις ότου η χιονοστιβάδα μας καλύψει όλους....
    Μάλλον φαίνεται ο βρωμερός μισέλληνας ΓΑΠ και το τσίρκο των συνπροδοτών, θα επιτύχει στην αποστολή που του ανέθεσαν...
    Ας τον αφήσουμε και αυτόν και τα άλλα σιχαμερά τσιράκια του να κυκλοφορεί, σαν να μη τρέχει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]