Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία


Η Τουρκία δημοσίευσε τις συντεταγμένες στις οποίες – κατά τους ισχυρισμούς της – χτυπήθηκε το μαχητικό RF-4 από την συριακή αεράμυνα. Σύμφωνα λοιπόν με την Άγκυρα, στις 22 Ιουνίου του 2012 και κατά τις 11:58 τοπική ώρα, το μαχητικό της πετώντας μόνο του και χωρίς οπλισμό σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας, δέχθηκε επίθεση και καταρρίφθηκε από τη Δαμασκό, ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και σε ύψος 74.000 ποδών.

Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα οι ακριβείς συντεταγμένες του συμβάντος ήταν, 35 32.21E, ενώ το αεροσκάφος δεν προχώρησε σε καμία εχθρική κίνηση ενώ πετούσε με τα συστήματα αναγνώρισης ανοιχτά. Επιπροσθέτως το χτύπημα έλαβε χώρα χωρίς καμία προειδοποίηση από την πλευρά της Δαμασκού, ενώ όταν δέχθηκε το χτύπημα το αεροσκάφος κινήθηκε μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας, και κατέπεσε 8 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά από τις ακτές της Λατάκιας, σε σημείο με ακριβείς συντεταγμένες 35 48.26 N-35 37.59E.

Όλα αυτά βέβαια τα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, οι οποίοι προφανώς θα προσπαθήσουν να το «πουλήσουν» στην διεθνή κοινότητα, με σκοπό να την συνεγείρουν κατά της Δαμασκού και να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες κρίσης οι οποίες θα οδηγήσουν σε επέμβαση τύπου Λιβύης, ίσως και πιο αναβαθμισμένη, αφού οι τουρκικές μεραρχίες καιροφυλακτούν.

Είναι σαφές πως το κατά πόσο το μαχητικό καταρρίφθηκε σε 13 ή στα 11 μίλια απόσταση από τη Συρία έχει πολύ μικρή σημασία διότι η όλη συμπεριφορά της Άγκυρας αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό που έχει σημασία να αντιληφθούμε είναι πως η Τουρκία θα ρισκάρει μία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή για να ανακατέψει τη τράπουλα και να ζητήσει ανταλλάγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Κύπρο και το Καστελόριζο.

Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τη διεθνή κοινότητα (ΗΠΑ και συμμάχους) αλλά και τη Ρωσία αναφορικά με τα συμφέροντα του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε μία κλιμάκωση της κατάστασης η οποία αναπόφευκτα θα φέρει όλο τον «καλό τον κόσμο» στη περιοχή μας. Είμαστε άραγε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να διαπραγματευτούμε με ΗΠΑ και Ρωσία;

ΗΠΑ: Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία για να λογοδοτήσει η Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ώστε η Συρία να λογοδοτήσει για την εσκεμμένη, όπως την χαρακτηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι, κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, καθώς εκείνη ερευνά την κατάρριψη ενός F-4 από τη συριακή αεράμυνα και εξετάζει τους τρόπους, με τους οποίους θα απαντήσει στην ενέργεια αυτή.

Όμως ο Κάρνεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα, σχετικά με το ποια θα ήταν η πρέπουσα απάντηση στο συμβάν. «Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία και τους άλλους εταίρους μας ώστε το καθεστώς Άσαντ να λογοδοτήσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με τούρκους αξιωματούχους καθώς το ερευνούν», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα αναμένεται να κάνει μια παρουσίαση για το γεγονός στην αυριανή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Η ίδια η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία εξαιτίας της κατάρριψης του μαχητικού της αεροσκάφους.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη καταδικάσει το συμβάν με έντονο τρόπο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το χαρακτήρισε χθες Κυριακή «ιταμή ενέργεια».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η κατάρριψη ήταν εσκεμμένη. «Το γεγονός είναι ότι καταρρίφθηκε. Πιστεύουμε ότι ήταν εσκεμμένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Ο Τζορτζ Λίτλ, επίσης εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πρόσθεσε από την πλευρά του: «Το συριακό καθεστώς πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό (…) Η πράξη αυτή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την έλλειψη νομιμότητας του καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και όσων κάνει και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Οι αυτόπτες μάρτυρες που εμποδίζουν την καταδίκη της Συρίας

Οι “αυτόπτες μάρτυρες” της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους είναι πολλοί. Γι αυτό και η Τουρκία ουσιαστικά “σιωπά”.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει σήμερα το θέμα της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, γνωρίζοντας με κάθε λεπτομέρεια τι έχει συμβεί. Κι αυτό γιατί τα “μάτια” που είδαν τη κατάρριψη είναι πολλά και η Άγκυρα δεν μπορεί να τα διαψεύσει όλα. Γι΄ αυτό και οι αντιδράσεις της δεν είναι “θερμές”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου έχει αναλάβει να πείσει την τουρκική κοινή γνώμη ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε άδικα. Χρησιμοποιεί συνεχώς το επιχείρημα ότι επρόκειτο για “άοπλο” αεροσκάφος αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αποστολές αναγνώρισης που κάνει, λέει ότι η ταυτότητά του ήταν γνωστή αποφεύγοντας να πει ότι δεν είχε καταθέσει πουθενά σχέδιο πτήσης και λέει ότι βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο με τη Συρία να τον διαψεύδει υποστηρίζοντας ότι το RF 4 βρισκόταν το πολύ 2,5 χλμ. από τις ακτές της.

Οι Σύριοι μάλιστα υποστηρίζουν μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Jihad Makdissi ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από απλά αντιαεροπορικά όπλα και ισχυρίζεται ότι ένα μέρος του αεροσκάφους που βρέθηκε έχει τρύπες από τα πυρά αυτών των αντιαεροπορικών. Δεν χρειάστηκε, λένε η χρήση πυραύλου για τη κατάρριψή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε 11:56 και έπεσε στη θάλασσα στις 11:58 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Επισημαίνει ακόμη ότι η κατάρριψη έχει πολλούς “αυτόπτες μάρτυρες”.

Πρώτα απ΄ όλα τα τουρκικά ραντάρ της Μαλάτιας, όπου υπάρχουν και τα ραντάρ που εξυπηρετούν την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Μετά είναι τα ρωσικά ραντάρ που είναι στο Ταρτούς της Συρίας, αλλά και τα ραντάρ του Ιντσιρλίκ. Υπάρχει επίσης η βρετανική βάση Dikelia που παρακολουθεί το κανάλι του Σουέζ και το Αιγαίο. Και βέβαια υπάρχουν τα ραντάρ του Ισραήλ.

Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο, όλοι οι άλλοι έχουν σοβαρούς λόγους να υποστηρίξουν τα όσα λέει ο κ. Νταβούτογλου με συγκεκριμένα στοιχεία και στίγματα. Και μέχρι σήμερα, όλοι καταδικάζουν την ενέργεια της Συρίας, κανείς όμως δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Πληροφορίες από:
DefencePoint
AMΠΕ
OnAlert
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Και μονο που οι υπηρετες των τοκογλυφων υπερασπιζονται την Τουρκια , ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ Η ΣΥΡΙΑ .
    Ας ειναι καλα και γεροι οι Ρωσοι . Νομιζαν φιλιππινεζες , οτι ο Πουτιν ειναι σαμαρας η τελος παντων ενας απο τα ξοανα της κατοχικης βουλης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο γεροντας Παισιος ειχε πει για τη Τουρκια οτι θα παθαινει οτι κι η αλεπου, θα θελει να κρυφτει αλλα θα τη προδιδει η ...ουρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]