Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Ο Ελληνικός λαός έχει προ πολλού εισέλθει σε ένα στάδιο ασφυξίας, που γιγαντώθηκε μετά το πέρας των εκλογών και που κάθε μέρα θα αυξάνει σε σημείο όπου οι αντιδράσεις του θα γίνονται δραματικές και ανεξέλεγκτες. Οι τρεις χιλιάδες αυτοκτονίες-διαμαρτυρίες θα υπερδιπλασιαστούν και σύντομα θα έλθει η ώρα που θα σκοτώνει ο ένας τον άλλο…

Η βασική αιτία γι’ αυτήν την τραγική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις επιθυμίες και τη θέληση του ελληνικού λαού αφ’ ενός και τους κομματικούς του εκπροσώπους αφ’ ετέρου. Αυτή η αναντιστοιχία οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας βασικός λόγος είναι ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος που προσφέρει την κυβερνητική εξουσία σε κόμματα μειοψηφίας καταδικασμένα από την ψήφο του λαού. Άλλος επίσης βασικός λόγος είναι το ότι ο κοινωνικός προοδευτικός χώρος έχει εξουδετερωθεί λόγω του αλληλοσπαραγμού των ηγεσιών των κομμάτων της Αριστεράς. Και βεβαίως η αδυναμία δημιουργίας ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου που να αντιστοιχεί και να εκφράζει την καθαρή εντολή του λαού για την
απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά των Μνημονίων, της Τρόικα, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών. Με άλλα λόγια την εντολή του λαού για την ανάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας. Την απόσβεση των όρων που παραχωρούν στους δανειστές τη δήμευση του δημόσιου πλούτου. Την απαλλαγή από την απαγόρευση να συναλλασσόμεθα ελεύθερα με όλες τις χώρες του κόσμου. Τέλος τη διαχείριση του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου.

Σε γενικές γραμμές απέδειξε ότι επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από τις παραπάνω δεσμεύσεις και άλλες πολλές προσβλητικές και επαχθείς. Εν τούτοις όπως είπα, το υπάρχον πολιτικό Σύστημα θα αλλοιώσει για άλλη μια φορά τη θέληση του Λαού. Η Κυβέρνηση που θα προκύψει με τις ευλογίες των ξένων τοποτηρητών, θα είναι συνέχεια των δύο προηγουμένων, που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ξένοι και οι Έλληνες υποστηρικτές τους σπέρνουν ανέμους που θα γεννήσουν θύελλες. Γι’ αυτό ας είναι βέβαιοι. Ο ρόλος τον ξένων (Κυβερνήσεις, Τράπεζες, Τύπος) υπήρξε ολέθριος. Πλήγωσε βαθειά την εθνική μας συνείδηση, την τιμή, την περηφάνεια και το φιλότιμο ενός λαού που στην ιστορική του διαδρομή ακόμα και πρόσφατα απέδειξε ότι όταν οδηγηθεί πέρα από τα όριά του προτιμά να γίνει ολοκαύτωμα καίγοντας μαζί με τον εαυτό του και τους εχθρούς του.

Επειδή κανείς Έλληνας δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε να βρούμε μόνοι μας εμείς οι ανεξάρτητοι πολίτες τις λύσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το ασφυκτικό αδιέξοδο.

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι οι Έλληνες οφείλουν να ανακαλύψουν τρόπους οργάνωσης και εκπροσώπησης που να βασίζονται ολοσχερώς πάνω στη θέλησή τους. Να αναδείξουν νέους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που να τους εκφράζουν και να τους αντιπροσωπεύουν ολοκληρωτικά. Πολλές από τις κομματικές τους επιλογές στις τελευταίες εκλογές δείχνουν σημάδια ανεξέλεγκτης σύγχυσης και οργής. Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τον Λαό να ξαναβρεί την ψυχραιμία και την καθαρή σκέψη που θα τον καταστήσουν δύναμη ιστορική. Οφείλουμε να τον πείσουμε πως οι δικές μας προτάσεις του προσφέρουν τις λύσεις που επιθυμεί.

Είπαμε λοιπόν ότι η πρώτη λύση είναι να γυρίσει την πλάτη σε ένα φαύλο και τυφλό πολιτικό-κομματικό σύστημα που τον οδηγεί εδώ και δεκαετίες από το κακό στο χειρότερο.

Η επόμενη πρότασή μας είναι να υιοθετήσει μια νέα αντίληψη για τη θέση της χώρας στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα τώρα που το διεθνές οικονομικο-πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή ευθύνη και σχέση με ένα κόσμο που σφαδάζει μέσα στις αντιθέσεις του. Τίποτα δεν μας συνδέει μαζί τους. Ούτε η ιστορία μας ούτε ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ο χαρακτήρας και τα συμφέροντά μας.

Μονάχα ο ωμός ρεαλισμός μάς επιβάλλει να βρισκόμαστε υποχρεωτικά στον χώρο της Ευρωζώνης, μιας και όσα κακά μας έχει κάνει έως τώρα είναι λιγότερα από όσα μπορεί να μας κάνει στο μέλλον. Κι αυτά κυρίως μέσα από τις οικονομικές μας σχέσεις και εξαρτήσεις.

Επομένως λέμε προς το παρόν ΝΑΙ στην Ευρώπη αλλά μόνο ως προς το πολιτικό σκέλος των όρων της ένταξής μας στην Ε.Ε.

Ως προ το οικονομικό, η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε Κράτη και Αγορές εκτός της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Είναι ελεύθερη να το κάνει χωρίς να έρθει σε νομικής φύσεως αντίθεση μαζί τους.

Διατηρούμε τις πολιτικές, διπλωματικές, πολιτιστικές και άλλες σχέσεις μαζί τους. Μένουμε στο Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε καθ’ ολοκληρίαν την οικονομική μας ανάπτυξη σε συμφωνίες, συμβόλαια και κοινοπραξίες με διεθνείς κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

Αυτή η διπολική κατεύθυνση θα μας απαλλάξει από τους θανάσιμους εναγκαλισμούς εταίρων που έχουν μεταβληθεί σε στυγνούς καταπιεστές-εκμεταλλευτές με δεσποτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις μας.

Έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο. Είναι ο εθνικός μας πλούτος, που επιβουλεύονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον κάνουν δικό τους οι σημερινοί δήθεν σύμμαχοι, προστάτες και φίλοι μας. Ένας πλούτος ανεκμετάλλευτος στο μεγαλύτερό του μέρος. Αναφέρομαι στην ελληνική γη και στις ελληνικές θάλασσες. Στην ευφυΐα και εργατικότητα του λαού μας. Στα πολύτιμα ορυκτά, υπόγεια και υποθαλάσσια. Στην μεθοδική εκμετάλλευση του φυσικού κάλλους της χώρας και των πηγών πράσινης ενέργειας.

Απαλλαγμένη από τόκους και χρεολύσια και με μια διακυβέρνηση στην οποία θα επικρατήσει η ικανότητα, το ήθος, η ηθική και η ολόπλευρη αφοσίωση στο κοινό καλό όλων των εκπροσώπων όλων των βαθμίδων της εξουσίας, η χώρα μας είναι ικανή να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της. Να πετάξει από πάνω της κάθε είδους ξένες εξαρτήσεις και ελεύθερη ξανά και ανεξάρτητη να οδηγηθεί στηριγμένη στον δικό της πλούτο και στις δικές της ικανότητες στο δρόμο της κοινωνικής και εθνικής ανάπτυξης, ηθικής ανάτασης και πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης.

Όσο για την ασφάλεια της χώρας (αν και μπορεί να φανεί αντιφατικό) πιστεύω ότι η αγάπη και προσήλωση του Λαού μας προς την Ειρήνη είναι η καλλίτερη μέθοδος να οργανώσουμε την άμυνά μας με τέτοιο τρόπο ώστε ο πόλεμος να φαντάζει αυτό που είναι πραγματικά: το απόλυτο κακό για όλους. Φίλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους.

Αθήνα, 18.VI .2012

Μίκης Θεοδωράκης
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Δεν σου αρεσε κομμουνιστη , οταν ΟΛΟΙ οι Ελληνες ειχαν ταξη και ασφαλεια , δουλεια και ευημερουσαν .
    Ηθελες τους γραικυλους , τους ΤΕΜΠΕΛΙΔΕΣ και τους πραγματικους φασιστες .
    Τωρα στα τελη σου , ανακαλυψες οτι η δημοκρατια ...δεν ηταν δημοκρατια ;
    ΟΛΟΙ εσεις βαλατε το βρωμερο σας χερι και σκλαβωθηκε η Πατριδα .
    Ειστε ΟΛΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ και το Ελληνικο χωμα θα σας ξεραση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, όχι και όλοι ευημερούσαν. Τότε γιατί έφευγαν μετανάστες; Από την πολλή καλοπέραση; Ευημερούσαν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, δυνάμωσαν τα γνωστά τζάκια πίνοντας το μεδούλι των εργαζόμενων, και αν διαμαρτηρόσουν, πήγαινε Μακρόνησο για ωρίμανση με την ευγενική χορηγία του Δημοσίου. Τότε δεν ήταν που σκυλόπνιγαν τα καράβια τους οι εφοπλιστές για να εισπράξουν τις ασφάλειες; Τα ορφανά των ναυτικών τα ευημερούσε το κράτος με μισό ξεροκόμματο στην καλή περίπτωση. Μακάρι η ΧΑ να ήταν μόνο αυτό που δείχνει και λέει. Ομως είναι και άλλα που δεν τα λέει αλλά που σίγουρα θα τα κάνει. Στο τέλος θα πάει και αυτή να συναντήσει τα αφεντικά της στον αγύριστο που είναι τα ίδια με του Σαμαρά του ΓΑΠ του Αλέξη του Φωτούλη της Ανκελα και της σκιαχτροΚριστίν. Μέχρι τότε εσείς να κάνετε υπομονή, γιατί εμείς την έχουμε ήδη αποκτήσει από τότε που ανεχόμαστε αυτό το βλαχομπαρόκ λαό. Και που είσαι ανώνυμε, βγάλε το μαντήλι σου να στεγνώσει στον ήλιο. Γιατί ο ελληνικός ήλιος είναι λυτρωτικός και γιατί θα το μουσκεύεις συνέχεια από εδώ και πέρα, κανείς πλέον δεν θα αγωνιστεί για σένα. Ακόμα και εσύ να αποφασίσεις τον πραγματικά απελευθερωτικό αγώνα, θα σε δείρει η ΧΑ στα σίγουρα (αν γίνετε και πολλοί, μπορεί να πάρει για βοήθεια και κανένα Πακιστανό, τα αφεντικά της δεν τους φέρνουν τζάμπα, έχουν και αυτοί ένα ρόλο να παίξουν). Το άθεος και άπατρις σου το επιστρέφω γιατί σου ανήκει και ψάξου αν θέλεις. Επίσης και το Φαρισαίος σου ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω παντως θυμαμαι οτι ΟΛΑ τα εργοστασια , οι βιομηχανιες , βιοτεχνιες ανθιζαν .
      Αλλα περα τουτου οι αριθμοι ΠΟΤΕ δεν ψευδονται .(Ριξε μια ματια , θα καταλαβεις , οσο κουκι και νασαι)
      ΗΣΥΧΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ = ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      Και αυτα που λες ....

      Η Θρησκεια ειναι το οπιο του λαου . Ο δικος σου ο Εβραιος ο αμπελοφιλοσοφος Μαρξ το ειπε και ο Εβραιος , επισης ! Σταλιν , εχυσε εκατομμυρια αθωων αιμα , διοτι δεν το πιστευαν .
      Εγω προσπαθω να ειμαι και Ορθοδοξος ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ περα του Γραικου , και μαλιστα Πελασγος . Περι τινος τυρβαζης ;

      Υπηρετησα σε ειδικες δυναμεις στον στρατο , διοτι πιστευω στο Εθνος των Ελληνων και τα στηθη μου ειναι το φρουριο Του .
      Περι τινος απολογησε , με το "ὰπατρις" ;
      Ξερεις ποιος ειναι ο ορισμος του Πατριωτη ; Ειναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ρητορικα
      ερωτω . Μην κανεις κανα αστειο και προσπαθησης .
      Για μαθε γιατι οι Αμερικανοι (λεμε τωρα) εκαλεσαν τον δικο σου τον οργανοπαικτη , πριν φερουν τον Εθνοπροδοτη , αντι τα τανκς , να μας σωση ! και αυτος ! για να συνενοηθουνε πως θα γινει ; Και μαθε οτι για να καθηση καλα το κκε , και να δεχθουν τον προδοτη σαν Εθνοσωτηρα , με ανταλαγμα την εισοδο του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΚΕ στην βουλη , μηπως ;
      Και γιατι ο αλλος ο πορνογερος καταστρεψε τα αρχεια της Γενοκτονιας των Ελληνων , απο τους κατσαπλιαδες ; Να σου πω , γιατι . Διοτι ΟΛΟΙ υπηρετουν την ΝΤΠ και τα Εθνοκτονα σχεδια της .
      Καταλαβες ποιους λες πατριωτες ;

      Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ .

      ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ'Ω ΕΤΑΧΘΗ .

      Υ.Γ
      ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΝ Η ΜΗ ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ .
      ΑΒΕ !

      Διαγραφή
  3. Αυτών τα κανάλια, οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα είναι που έχουν χτίσει τον "μύθο" του Θεοδωράκη.

    Αυτών τα δημοσιογραφικά δουλικά "προσκυνούν" τον τραυλό ρήτορα.
    Μιλάει για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι "νοθεύουν" την εθνική μας παιδεία και ξεχνάει να μας πει ότι αυτοί οι επίορκοι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι, οι οποίοι έβαλαν τα "έργα" του μέσα στα σχολεία, μετατρέποντάς τα σε υποχρεωτικά "πλυντήρια" συνειδήσεων.

    Μιλάει για τοποτηρητές της ξένης εξάρτησης, ξεχνώντας ότι υπήρχαν κάποια χρόνια της ζωής του, που εξασφάλιζε τον επιούσιο με ρωσικά ρούβλια.

    ---------------------------
    fnous-ΕΑΜ β'- (2).Μίκης ο τελευταίος επιζών προδότης.

    http://www.youtube.com/watch?v=ibJsbyEOsLE&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]