BBC: Προμηνύεται φθινόπωρο δυσαρέσκειας στην Ελλάδα
Για ικανοποίηση και ανακούφιση των Ευρωπαίων κάνουν λόγο οι περισσότερες βρετανικές αναλύσεις του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, αμφισβητώντας όμως τη βιωσιμότητα τόσο της όποιας κυβέρνησης συνεργασίας προκύψει όσο και της πολιτικής λιτότητας στη χώρα.
Το BBC σχολίαζε ότι οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη απομακρύνθηκαν, αλλά τα προβλήματα της χώρας παραμένουν εδώ. «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους Έλληνες όχι από την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, αλλά από τα μέτρα για την ανάπτυξη», επισήμανε ο διπλωματικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα σημειώνει ότι η ισχυρή αντιπολίτευση που θα συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα λιτότητας που έρχονται προμηνύουν ένα φθινόπωρο δυσαρέσκειας στην Ελλάδα.
Ο Guardian γράφει ότι οι όροι αντιστράφηκαν και πως αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι αυτή που δίνει χρόνο στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ώστε να αποφασίσει πώς θα σώσει το ενιαίο νόμισμα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο πολιτικών εχθρών θα είναι ασταθής. Προβλέπει επίσης ότι η σκληρή ρητορική της Γερμανίας θα χαλαρώσει και θα γίνουν κάποιες παραχωρήσεις σε όρους του μνημονίου.
Ο Guardian δίνει μεγάλη έμφαση στην εντεινόμενη πόλωση του εκλογικού και πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται πια ακριβώς εκεί που ήθελε, στη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από αυτή τη θέση μέσα και από τις αναμενόμενες διαδηλώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν νέες εκλογές πριν το τέλος του χρόνου, προσθέτει η εφημερίδα. Την ίδια ώρα η προοπτική κοινωνικών και πολιτικών ταραχών εντείνεται από την ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Στο κύριο άρθρο του Guardian δηλώνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς άλλαξε από τις τελευταίες εκλογές. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει πλατφόρμα σταθερής κυβέρνησης, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης», γράφει η εφημερίδα. Το άρθρο τονίζει ότι σημασία δεν έχει το ποσοστό διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ποσοστά της ύφεσης, της ανεργίας και των περικοπών στις συντάξεις.
Για την εφημερίδ Indepedent το αποτέλεσμα είναι μια εντολή από τον ελληνικό λαό για διαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς λένε ότι ενώ επικρατεί ανακούφιση διότι δεν κέρδισε το κόμμα που ήθελε την ανατροπή του μνημονίου, η ανακούφιση αυτή πρέπει να είναι συγκρατημένη καθώς ακόμα και η ΝΔ θα επιδιώξει χαλάρωση της λιτότητας.
Αναφορικά με την προοπτική τριπλής κυβερνητικής συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι αριθμοί βγαίνουν καθαρά, αλλά ότι δεν υπάρχει εμπειρία συνεργασίας. Σε αυτό το δεδομένο προσθέτει το άκρως διαιρεμένο εκλογικό σώμα.
Αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι δεν απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών διότι δεν υποστήριξε απόλυτα το σχέδιο διάσωσης. Σημειώνεται επίσης ότι θεωρείται από πολίτες, μαζί με άλλους πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για την κακή οικονομική διαχείριση και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα.
Στην πιο ευρωσκεπτικιστική μερίδα του βρετανικού Τύπου η εικόνα που περιγράφεται είναι πιο δυσοίωνη. Η Daily Mail αναφέρεται σε «ημέρες χάους» έως το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο οικονομικός αναλυτής της Daily Telegraph εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θα έπρεπε να εφαρμόσει πολιτική εσωτερικής υποτίμησης επί 8 χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ΤIMES γράφουν ότι οι εκλογές δεν διέλυσαν την ομίχλη που καλύπτει το μέλλον της Ελλάδας, παρά τη βαθιά ανάσα ανακούφισης των Ευρωπαίων ηγετών. Σημειώνεται ότι δεν είναι σίγουρο πως θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η εφημερίδα να μην αποκλείει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ενώ θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή, από τη στιγμή που οι Έλληνες θέλουν το ευρώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσει η Γερμανία αν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει για τις ανάγκες της περιφέρειας. «Οι Έλληνες ψήφισαν, τώρα η Μέρκελ καλείται να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα», σχολιάζουν οι ΤIMES.
Στα πρώτα σημειώματα αναλυτών του Σίτι τονίζεται μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει οι αγορές να παρασυρθούν από την πρόσκαιρη ευφορία που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επενδυτική τράπεζα Jeffries επισημαίνει ότι δεν είναι καν βέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.
Σημειώνεται επίσης ότι αν στην αντιμνημονιακή ψήφο συνυπολογιστεί και η Δημοκρατική Αριστερά, τότε πάνω από το 50% των Ελλήνων καταδίκασαν τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται ότι η ελληνική έξοδος μπορεί να αναβλήθηκε για 6, 12 ή 24 μήνες, αλλά η ρευστή κατάσταση αναφορικά με τη χώρα στις αγορές θα διατηρηθεί.
Ομοίως απαισιόδοξη η πρώτη αντίδραση από αναλυτή της BNP Paribas, που σχολιάζει ότι σε έξι μήνες θα μιλάμε πάλι για την Ελλάδα, ενώ από την Barclays Research επισημαίνεται ότι οι αγορές ανέμεναν νίκη της ΝΔ, μία νίκη που χαρακτηρίζεται «φιλική προς τις αγορές» καθώς απομακρύνεται η πιθανότητα ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Δίκιο έχουν οι Άγγλοι! Αν αισθανθείτε δυσφορία θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ! Πάρτε ένα Cipralex και η μέρα σας θα συνεχιστεί με το χαμόγελο της χαύνωσης.
ΑπάντησηΔιαγραφή