Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανάμεσα στην οργή και την επιθυμία για σταθερότητα


Πληθώρα δημοσιευμάτων και σήμερα για την Ελλάδα με κύριο θέμα τις εκλογές της Κυριακής και την άνοδο της ακροδεξιάς. Δημοσιεύεται επίσης εκτενές ρεπορτάζ για το θέατρο και την κοινωνική ευαισθησία.

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μία μεγάλη φωτογραφία με συγκεντρωμένους που κρατούν ελληνικές σημαίες. «Η χώρα των εκλογέων» είναι ο τίτλος που επιλέγει. Η εφημερίδα σημειώνει: «Την Κυριακή η Ελλάδα αποφασίζει. Είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία από την πτώση της δικτατορίας το 1974. Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Το παλιό προσωπικό θα είναι το... καινούριο

Η ίδια εφημερίδα -στις πολιτιστικές επιφυλλίδες της- δημοσιεύει συνέντευξη με το Σωτήρη Χατζάκη, διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Υπό τον τίτλο «Αυτό που βλέπουμε είναι μια νέα επανάσταση» ο κ. Χατζάκης αναφέρεται στον υπερκαταναλωτισμό ως κύρια αιτία της κρίσης, στα χρήματα που πήρε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να στηρίξει τις γερμανικές εξαγωγές, αλλά και στην ανάγκη έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο «Μοναχικός σωτήρας της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Zeit online, το οποίο αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά. Η εφημερίδα γράφει: «Ο Σαμαράς δηλώνει στο πλήθος: ‘Δεν θέλω να κυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ! Μια τέτοια συνεργασία δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού’. Για το λόγο αυτό ο συντηρητικός πολιτικός ζητά από τους ψηφοφόρους ‘καθαρή εντολή’. Είναι όμως απίθανο να πάρει αυτοδυναμία και δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ».

«Ο Σαμαράς και το όνειρο της αυτοδυναμίας» είναι ο τίτλος της αυστριακής der Standard, η οποία υπογραμμίζει ότι «στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή παίζονται οι πιστώσεις δισεκατομμυρίων και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο αρχηγός των συντηρητικών θέλει να τα καταφέρει μόνος του».

«Ανάμεσα στην οργή και την επιθυμία για σταθερότητα» είναι ο τίτλος της Neue Zürcher Zeitung. «Η εποχή του δικομματισμού φαίνεται να τελείωσε. Όλα δείχνουν πως θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Οργισμένοι πολίτες δεν ανέχονται πια το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παρόλα αυτά το παλιό πολιτικό προσωπικό φαίνεται πως θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση».

Εκλογές, ακροδεξιά και ιερόδουλες

Μία ενδεικτική εικόνα του αθηναϊκού κέντρου

Με την άνοδο της ακροδεξιάς ασχολούνται η Welt και η Bild. Η πρώτη σημειώνει: «Τα μεγάλα κόμματα θα πληρώσουν το λογαριασμό, καθώς με την κακή οικονομική πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτοί που θα επωφεληθούν από αυτές τις εκλογές είναι τα πολλά μικρά κόμματα που αρνούνται το μνημόνιο και εν μέρει εκπροσωπούν ακραίες πολιτικές θέσεις».

«Με το χιτλερικό χαιρετισμό στο κοινοβούλιο;» είναι ο τίτλος της Bild, η οποία τονίζει: «Τάσσονται κατά των ξένων, σηκώνουν το χέρι και χαιρετούν κατά το χαιρετισμό του Χίτλερ, προκαλούν το φόβο και τον τρόμο στην Αθήνα. Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη».

Τέλος, η αυστριακή Die Presse αναφερόμενη στο θέμα με τις ιερόδουλες επιγράφει το άρθρο με τον τίτλο: «Προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού με οροθετικές πόρνες». «Οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα προσπαθούν με ακραίες κινήσεις λίγο πριν από τις εκλογές να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από την κατάσταση που επικρατεί στο παρηκμασμένο λόγω της κρίσης κέντρο της Αθήνας».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]