Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών...


...θα είναι οι ελληνικές εκλογές, όπως επισημαίνει ο γερμανικός τύπος με πιθανότερο νικητή το Σαμαρά αλλά με άγνωστο το κυβερνητικό κομματικό σχήμα. Τελικό διακύβευμα, η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι αρθρογράφοι των γερμανικών εφημερίδων την προεκλογική καμπάνια στην Ελλάδα και προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών σε συνδυασμό και με την έκβαση του δεύτερου γύρου στη Γαλλία.

«Θα έρθει η σωτηρία»;

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει σήμερα σχεδόν ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα της στις βουλευτικές εκλογές με την επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αλλαγών.

Σαμαράς πρωθυπουργός, αλλά με ποιούς εταίρους;

« Από την Ελλάδα αυτές τις μέρες έρχονται και καλές ειδήσεις» παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Ένας πρώην υπουργός προφυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος της ΑΣΠΙΣ καταδικάστηκε με την ίδια κατηγορία, λίγο έξω από την Αθήνα δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες, όταν οι Έλληνες τα ζητούσαν εδώ και χρόνια; Τώρα καταλαβαίνουμε ότι γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, οι πιο σημαντικές από την πτώση της δικτατορίας σε μία περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης που έζησε η χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» παρατηρεί η εφημερίδα.

Ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι πολιτικοί για πρώτη φορά δεν κάνουν προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, παρά μόνο μέσω από τους τηλεοπτικούς δέκτες από φόβο μήπως δεχθούν ντομάτες, γιαούρτια και σάπια πορτοκάλια στο κεφάλι. « Η οργή είναι μεγάλη στη χώρα και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι και μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν και το μεγάλο ερώτημα θα παραμείνει, αν θα έρθει ποτέ η σωτηρία για την Ελλάδα».

Ολόκληρη σελίδα στις ελληνικές εκλογές αφιερώνει και η γερμανική έκδοση των Financial Times με τίτλο «ο εφιάλτης της ακυβερνησίας». Ο αρθρογράφος προβλέπει ότι επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, όμως χρειάζεται εταίρους από πλειάδα μικρών κομμάτων, όπως επισημαίνει. «Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες με ένα μείγμα οργής και απογοήτευσης» σημειώνει. «Προς ψήφιση είναι το πρόγραμμα λιτότητας που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όμως τελικά το διακύβευμα είναι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας και η παραμονή της χώρας στο ευρώ» καταλήγει.

«Χώρα των απείθαρχων ψηφοφόρων»

Οργή επειδή υπέγραψαν τα μέτρα λιτότητας

Η εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit αναλύει όλο το αντιμνημονιακό μπλοκ κομμάτων, από το ΚΚΕ μέχρι τη Χρυσή Αυγή. Παρουσιάζει τους αρχηγούς και τα χαρακτηριστικά τους και επισείει τον κίνδυνο κατάρρευσης των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κόμματων για να συνασπιστούν. «Όταν οι Έλληνες ξυπνήσουν μετά την 6η Μαΐου θα έχει τελειώσει μια ολόκληρη εποχή» υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Οι κομματικές δυναστείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θα υπάρχουν πια, γιατί τους αποδίδεται ευθύνη για την πολιτική λιτότητας, τη διαφθορά αλλά και το νεποτισμό. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν διψήφια ποσοστά στα κόμματα διαμαρτυρίας. Στο Κοινοβούλιο θα σχηματιστεί μια αντιπολίτευση που δεν θα έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες» σημειώνει η εφημερίδα.

Ως «χώρα των απείθαρχων ψηφοφόρων» παρουσιάζει το εκλογικό σώμα ο ανταποκριτής της εφημερίδα TAZ στην Αθήνα Γιάννης Παπαδημητρίου. Αναφέρεται στις σφυγμομετρήσεις που δεν δίνουν πάνω από 40% των ψήφων στα άλλοτε μεγάλα κόμματα και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος από την ενίσχυση της δύναμης των αντιμνημονιακών κομμάτων. Σε ένθετο δημοσίευμα από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι μετά τις εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει και πάλι δημόσιος διάλογος για την έξοδο ή όχι της χώρας από το ευρώ. « Σε περίπτωση νίκης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής της, «υπάρχει το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Η απόφαση δεν πρόκειται καν να ληφθεί στην Αθήνα. Εάν οι πιστωτές της -κυρίως οι Γερμανοί- αμφισβητήσουν την εφαρμογή του μνημονίου, τότε θα κλείσουν τη στρόφιγγα οικονομικής ενίσχυσης» παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]