Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εκλογές ευλογία για τη δημοκρατία


Σειρά δημοσιευμάτων για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός τύπος. Οι γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία της μεταπολίτευσης

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Μπορεί οι σημερινές εκλογές να ανησυχούν τράπεζες και αγορές, για τη δημοκρατία όμως είναι ευλογία. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη των πολιτών μετά από δυο χρόνια κρίσης και λιτότητας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες εν μέσω της βαθύτερης πολιτικής, ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έχουν ζήσει οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι προσέρχονται στις κάλπες αντιλαμβανόμενοι ότι φέρουν οι ίδιοι μέρος της ευθύνης και ότι η χώρα τους πρέπει να αλλάξει ριζικά. Μακάρι να είχαν συνειδητοποιήσει το ίδιο και οι πολιτικοί τους ηγέτες, τότε η χώρα θα είχε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι τα δυο παλιά πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούν βάσει των δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν με μια αριθμητική πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θα το άξιζαν όμως. Γιατί ήταν τα κόμματα που μετέβαλαν τον πολιτικό και ηθικό κορσέ της χώρας σε τέτοιο βαθμό, που η οικονομική κατάρρευση ήταν το λογικό επακόλουθο. Είναι τα κόμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε απολογισμό των πράξεών τους. Γι΄ αυτό και οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν, θα χάσουν τεράστιο αριθμό ψήφων. Εάν παρόλα αυτά σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πανούκλας και χολέρας. Πουθενά δεν υπάρχουν, νέοι οραματιστές που θα βγάλουν τη χώρα από το βούρκο. Τα δυο μεγάλα κόμματα είναι για πολλούς οι εγγυητές της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Και αυτό το θέλουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Πιθανό λοιπόν η παλιά κυβέρνηση να είναι και η καινούρια.

Ωστόσο μετά τις εκλογές η χώρα θα είναι διαφορετική. Η ψήφος διαμαρτυρίας θα φέρει πολλά μικρά κόμματα στη βουλή. Το παλιό σύστημα καταρρέει, και καλά κάνει. Αλλά τι θα έρθει μετά; Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Ούτε ένας στους πέντε εξεδήλωσε την πρόθεσή του να μην πάει να ψηφίσει. Οι Έλληνες λοιπόν έχουν βαρεθεί την πολιτική τους τάξη, αλλά όχι τη δημοκρατία. (…) Ζητούμενο τώρα να αξιοποιηθεί σωστά αυτή η θετική ενέργεια. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί η οργή και αγανάκτηση σε καταστροφή δείχνει η άνοδος των ακροδεξιών. (…) Ο προεκλογικός αγώνας δεν έδωσε πολλές ελπίδες. Δεν ακούστηκαν νέες προτάσεις, δεν υπήρξε ανάληψη ευθυνών, αντ’ αυτού παλιές ρητορικές: οι αρχηγοί αποπροσανατολίζουν (με τη βοήθεια του μεταναστευτικού), δείχνουν με το δάκτυλο τον πολιτικό αντίπαλο, την ΕΕ ή αφήνουν τη διάσωση της χώρας σε έναν από μηχανής θεό: το γάλλο σοσιαλιστή Ολάντ ο οποίος φέρεται να θέλει επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων βοήθειας σε περίπτωση νίκης του και να βοηθήσει τους Έλληνες, έτσι τουλάχιστον το φαντάζονται ορισμένοι. Ωστόσο οι Έλληνες μπορούν να ελπίζουν μόνον εάν ακούσουν από τους ηγέτες τους κάποια στιγμή τις προτάσεις: ‘Εγώ φταίω’ και ‘Αναλαμβάνω’»

Ψηφίζει η οργή

"Εκλογή του μικρότερου κακού"

«Εκλογή του μικρότερου κακού», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα της tagesschau.de (δελτίο ειδήσεων κρατικής τηλεόρασης): «Η σημερινή εκλογική διαδικασία θεωρείται καθοριστική για τη μελλοντική πολιτική λιτότητας της υπερχρεωμένης χώρας. Αναμένεται ότι τα μεγάλα κόμματα θα πληρώσουν για τη συνεχιζόμενη ύφεση και τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό».

«Ελλάδα – Βοήθεια ο λαός ψηφίζει» είναι ο τίτλος άρθρου στην Frankfurter Rundschau. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέμουν μπροστά στους Έλληνες. Στις σημερινές εκλογές οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα μεγάλα κόμματα. Έως και 10 κόμματα ενδέχεται να μπουν στη βουλή, ανάμεσά τους ένα άκρως επικίνδυνο», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια στα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Χρυσή Αυγή.

«Στην Ελλάδα ψηφίζει η οργή», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου N-TV. «Μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα έχει πιθανότατα μια νέα κυβέρνηση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που μέχρι σήμερα εναλλάσσονταν στην εξουσία, αναμένεται να τιμωρηθούν στην κάλπη. Πιθανότατα να επωφεληθούν ακραία αριστερά και δεξιά κόμματα».

«Εκλογές ορόσημο στην Ελλάδα», σημειώνει σήμερα η Bild στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Μετά τα πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο. Η έκβαση θεωρείται αβέβαιη».

Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, τέλος, αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]