Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η S&P, οι ευρωπαίοι και η θεωρία συνομωσίας


Η Standard & Poor’s απείλησε θεούς και δαίμονες και οι ευρωπαίοι βράζουν… στο ζουμί τους, προσπαθώντας να βρουν τη «μαγική» λύση που θα αποτρέψει τα χειρότερα. Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ευρωζώνης νέα σχέδια πέφτουν στο τραπέζι. Ωστόσο έντονη είναι η δυσπιστία αναλυτών και οικονομολόγων για επίτευξη συμφωνίας. Εξάλλου οι αγορές δεν ξεχνούν την απογοήτευση που έχουν έπειτα από τόσες ατελέσφορες συνόδους κορυφής της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο όσοι ασχολούνται με το χρηματοπιστωτικό χώρο κρατούν… μικρό καλάθι.

Διεθνείς οικονομικοί κύκλοι παρατηρούν πως η Σύνοδος της Παρασκευής πέραν όλων των άλλων, πραγματοποιείται υπό την σκιά του μπαράζ απειλών που εκτόξευσε η Standard & Poor’s. Kαι μπορεί κάποιοι να μην έδωσαν μεγάλη σημασία στα λεγόμενα της S&P, όμως η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης, αν και προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, θορυβήθηκαν. Και ο λόγος είναι απλός. Εάν η Standard & Poor’s υποβαθμίσει τις εναπομείνασες έξι ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» - Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο – δεν θα υπάρχει πλέον στην Ευρωζώνη μηδενικού κινδύνου. Και τι σημαίνει αυτό; Πώς τα διεθνή χαρτοφυλάκια θα αρχίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την Ευρώπη, γεγονός που θα δημιουργήσει τριγμούς στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Φυσικά ακόμα και εάν οι 6 παραπάνω χώρες χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και υποβαθμιστούν σε ΑΑ+ θα εξακολουθήσουν να έχουν τους πιο ασφαλείς τίτλους εντός ευρωζώνης. Ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να επενδύουν με απόλυτη εμπιστοσύνη στις χώρες αυτές.

Η Standard & Poor’s έβαλε στο στόχαστρό της ακόμα και το EFSF, γεγονός που άναψε φωτιές στους κόλπους της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ήδη δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια με λογικό κόστος παρά το ότι έχει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση. Ενδεχόμενη υποβάθμιση θα έπληττε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά του EFSF να βοηθήσει την περιφέρεια της ευρωζώνης και σίγουρα θα ακολουθούσε πτωτικά και η δική του αξιολόγηση.

Οι πονηρά σκεπτόμενοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το χτύπημα της Standard & Poor’s τη δεδομένη χρονική στιγμή και το συνδέουν με τις πιέσεις των αμερικανών προς τους ευρωπαίους να βρουν άμεσα λύση. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, όπου έχει επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Περιέργως οι απειλές της S&P , χρονικά συμπίπτουν με την περιοδεία του Γκάιτνερ. Κάποιοι λοιπόν αναρωτιούνται μήπως ο οίκος αξιολόγησης, παίρνοντας γραμμή από την Ουάσιγκτον, αναστατώνει τους αξιωματούχους, προκειμένου να τους αναγκάσει να συμφωνήσουν πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει η Ευρωζώνη είναι να κόψει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλωστε διεθνή δημοσιεύμτα υποστήριξαν πως η Federal Reserve των ΗΠΑ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μέρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξετάζεις.

Αναλυτές και οικονομολόγοι, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο το EFSF θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ, τα οποία θα έχουν ανταπόκριση από τις αγορές. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αυξηθούν οι πόροι του Ταμείου, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. O επικεφαλής του Tαμείου Στήριξης, Klaus Regling, παραδέχτηκε πως οι ευρωπαϊκοί κλυδωνισμοί θέτουν εν αμφιβόλω τη μόχλευση του EFSF στο 1 τρισ. δολ. «Οι εγγυήσεις 20% που παρέχει η μόχλευση του EFSF στους επενδυτές για την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι αρκετές για να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες εγγυήσεις, ώστε οι επενδυτές να πειστούν να συμμετάσχουν», επεσήμανε ο Regling. Εάν το EFSF δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του δανειστή των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε ίσως είναι καιρός να προετοιμάζεται η ΕΚΤ να αναλάβει τον ρόλο του ύστατου δανειστή. Οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, αγοράζοντας όσα ευρωπαϊκά ομόλογα χρειάζεται, για να ρίξει το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών σε βιώσιμα επίπεδα. Ουσιαστικά, να τυπώσει χρήμα. Ωστόσο, οι Γερμανοί αντιστέκονται σε κάθε τέτοια σκέψη, καθώς έχουν τον φόβο του υπερπληθωρισμού βαθιά στο DNA τους. Γι’ αυτό, οι χώρες του μπλοκ της γερμανικής επιρροής, βρίσκονται στην παρούσα φάση μπροστά σ’ ένα δίλημμα, που αφορά την επιβίωση του ευρώ: Είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν το κόστος της σωτηρίας του κοινού νομίσματος; Ή μήπως προτιμούν τη λύση μιας μικρότερης Ευρωζώνης;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]