Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ


Σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων μετά την ανάληψη των ηνίων της ΕΚΤ από τον Mario Draghi τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%.

Ο Mario Draghi θα εξηγήσει το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αναμενόταν άλλωστε, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επίπεδο στο οποίο παραμένει από το Μάρτιο του 2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. λίρες, επίπεδο στο οποίο το αύξησε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 75 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών, ωστόσο το ύψος του προγράμματος παραμένει υπό εξέταση.

Ως συνήθως η κεντρική τράπεζα δεν εξέδωσε ανακοίνωσε για το σκεπτικό της απόφασης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσης του προγράμματος αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα οι αγορές των ομολόγων και δεν υπάρξουν πρώτα αποδείξεις πως ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 5% από 5,2% το Σεπτέμβριο ενώ επίσημος στόχος είναι το 2%. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BoE ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει κατακόρυφα το 2012 και κάτω από το 1,5% σε δύο χρόνια

Σύμφωνα με την ίδια η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο χαμηλό ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, εξαιτίας της επίδρασης στις εξαγωγές από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, υποδηλώνοντας ότι ίσως θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται πως η οικονομία της χώρας ανέκαμψε το γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της δημιουργίας αποθεμάτων. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και ήταν 0,5% υψηλότερα από ό,τι στο γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αφού διευρύνθηκε 0,1% στο τρίμηνο και 0,6% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο μειώθηκε σε ετήσια βάση 1,7% ενώ η μεταποιητική κατέγραψε αύξηση 0,3%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2010.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]