Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

CNN: Τα μετρητά στην Ελλάδα τελειώνουν

Τα αποθέματα των ταμείων εξαντλούνται γρήγορα στην Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται να κρατήσει τα φώτα ανοιχτά, καθώς η τελευταία "σανίδα σωτηρίας" από την Ευρώπη δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί, επισημαίνει το CNN.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησε την σοβαρή κατάσταση της χώρας του με τους επικεφαλής της τρόικας σε τηλεφωνική διάσκεψη την Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν "παραγωγικές και ουσιαστικές". Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα της Τρίτης.

Πηγή δήλωσε στο CNN ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά πρέπει να φτάσουν σε τελική συμφωνία σε κάποιους ακόμη τομείς που υπάρχουν εμπόδια.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα της προγραμματισμένης επιστροφής των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης.

Επειτα από την απροσδόκητη αποχώρησή τους από την χώρα στις αρχές του μήνα, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέβαλαν την απόφαση για την επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επανέφεραν τους φόβους για χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα παραλύσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Στο κόκκινο ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ευρώπης

Τον Ιούλιο οι ηγέτες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε συμφωνία για την επιπλέον χορήγηση δανείου 109 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, που έφτασε για μία ακόμη φορά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το δεύτερο δάνειο δεν έχει ακόμη εγκριθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, η άμεση απειλή της χρεοκοπίας αποδιοργάνωσε τις αγορές και το ευρώ "βούλιαξε" την Δευτέρα.
"Βραχυπρόθεσμα, η αγορά υπολογίζει στην πιθανή μη εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα, η οποία θα θέσει τα ελληνικά τοκομερίδια σε κίνδυνο στα μέσα του Οκτώβρη", επισημαίνει η επικεφαλής της στρατηγικής της Scotia Capital.

5 σημεία για την ευρωπαϊκή κρίση

Σε μία αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να καταλογιστεί το φταίξιμο στην Ελλάδα για την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μία λύση για την κρίση και για να εξασφαλίσουν την μελλοντική βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.

Επιπρόσθετα ως προς το δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε μία σειρά προτάσεων τον Ιούλιο με στόχο την αναμόρφωση του αποθέματος της ευρωζώνης.

Ο σκοπός είναι να ενδυναμώσει το απόθεμα αγοράζοντας κυβερνητικά ομόλογα απευθείας από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό, όπως λένε οι υποστηρικτές, θα βοηθήσει κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, στον αγώνα για να ρίξουν τα επίπεδα του μη βιώσιμου χρέους.

Αλλά η προτεινόμενη ενίσχυση των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως είναι γνωστό, δεν είναι εξασφαλισμένο.

Επιπροσθέτως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα σε απόθεμα, εάν η Ιταλία και η Ισπανία χρειαστούν πακέτο διάσωσης.

Η πρόταση έχει ήδη βρει αντιδράσεις από διάφορες χώρες της ευρωζώνης, όπου οι ψηφοφόροι είναι ανασφαλείς με την ιδέα της περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε μία δοκιμασία κλειδί, το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα και την αναμόρφωση του ταμείου σταθερότητας στις 29 Σεπτεμβρίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]