Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΥΕΘΑ: "Η ένταση με την Τουρκία μπορεί να αυξηθεί"


“Ενδεχομένως να αυξηθεί η ένταση. Εμείς είμαστε εδώ να διαχειριστούμε ακόμα και την αύξηση έντασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ένα πολιτικό και διπλωματικό ανάχωμα απομόνωσης της Τουρκίας με βάση τις πρακτικές που ακολουθεί.

Δεν φοβόμαστε και το λέω αυτό γιατί το πιστεύω. Η Τουρκία πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδά της”,δήλωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα.

“ Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί. Θεωρεί ότι είναι μόνη της στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές της Διεθνούς Νομιμότητας. Όλα αυτά πληρώνονται. Δεν μπορείς να κάνεις, για πολύ χρόνο τον χωροφύλακα, αγνοώντας θεμελιώδεις Αρχές Διεθνούς Νομιμότητας. Και η Τουρκία αντιλαμβάνεται το στρατηγικό κενό που δημιουργεί η πτώση των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή για να το καλύψει. Όμως, θεωρώ ότι είναι μια άκρως αντιφατική και προβληματική στρατηγική, η οποία πολύ σύντομα θα την οδηγήσει σε αδιέξοδα”, πρόσθεσε ο ΥΕΘΑ, ο οποίος επεσήμανε ότι μία τουρκική κορβέτα που έχουν βγάλει οι Τούρκοι, βρίσκεται τουλάχιστον 45 μίλια μακριά από το οικόπεδο 12.

Ο κ.Μπεγλίτης αναφέρθηκε και στα κέρδη που θα έχουν από την εξόρυξη φυσικού αερίου και οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι:

“ Μερίδιο θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, δεν θα έχουν οι Τούρκοι καταρχήν. Οι Τουρκοκύπριοι είναι τμήμα του Κυπριακού λαού και αυτοί δικαιούνται να έχουν το μερίδιό τους στην ανάπτυξη της Κύπρου, το μερίδιό τους στην ευημερία. Δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Δεν έχουν ανάγκη οι Τουρκοκύπριοι την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων. Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή”.

  • Ξαφνικά στην Άγκυρα το "αφεντικό" των μυστικών υπηρεσίων των ΗΠΑ
Η άφιξη του επικεφαλής των Υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ στην Άγκυρα,είναι ίσως η πιο σαφής ένδειξη ότι το παιχνίδι στη “γειτονιά” έχει αρχίσει να χοντραίνει και πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να το μαζέψουν.

Ο Τζέϊμς Κλάπερς έφτασε στην Άγκυρα αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου. Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχείρησαν να συνδέσουν την επίσκεψη αυτή με την αντιπυραυλική ασπίδα. Όμως από την άλλη πλευρά από το Ισραήλ,υπάρχουν άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις πληρφορίες που υπάρχουν από το Ισραήλ η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ:

•η επμονή της Άγκυρας να μην δίνονται πληροφορίες της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα έχει έδρα τη Μαλάτια στο Ισραήλ,προκαλεί νέα προβλήματα στο σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

• η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο από τη Noble Energy ανοιχτά της Κύπρου και οι έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας

Σύμφωνα με πηγές του Debkafiles ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε συναντήσεις και επαφές στο Γενικό Επιτελείο και στη ΜΙΤ, όπου βασικό θέμα συζήτησης δεν ήταν το Κουρδικό όπως διέρρευσε αλλά η αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται μεταξύ της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Οι ισραηλινοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έχει παίξει αρνητικό ρόλο σε σχέση με το Παλαιστινιακό, πείθοντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Αμπάς στο Κάϊρο στις 12 Σεπτεμβρίου διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι η Τουρκία θα παρέχει στην Παλαιστινιακή Αρχή οικονομική βοήθεια. Την ίδια μέρα μάλιστα ο Ερντογάν είχε κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και είχε ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο και οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι αυτό έγινε για να αποδείξει στο Παλαιστίνιο ηγέτη ότι ειναι αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα μεταφράζεται ως μήνυμα της Ουάσινγκτον στον Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους. Ο Τζέϊμς Κλάπερ φέρεται να μετέφερε μήνυμα προς τους Τούρκους, σύμφωνα με το οποίο “αν επιμείνουν στις απαιτήσεις τους να μην δίδονται πληροφορίες στο Ισραήλ από την αντιπυραυλική ασπίδα, τότε θα πρέπει να την ξεχάσουν”.

Επίσης μεταφέρθηκε η αναγκη να πέσουν οι τόνοι έναντι του Ισραήλ,αλλά και η επιθετικότητα της Άγκυρας σχετικά με τις έρευνες Κύπρου-Ισραήλ για φυσικό αέριο.

Αν τα κατάφερε ο Κλάπερ θα φανεί σε λίγο, όταν θα γίνει η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίσκεψη-αστραπή του Κλάπερ στην Άγκυρα.

Αν κρίνουμε πάντως από τη χθεσινοβραδυνή (ώρα Ελλάδας) συνάντηση Κλίντον-Νταβούτογλου, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]