Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα απειλεί με έρευνες και στην Ελληνική ΑΟΖ...

Με έναρξη ερευνών εντός της εβδομάδας, συνοδεία τουρκικών δυνάμεων, όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου, απειλεί η Τουρκία και μάλιστα διά χειλέων Ερντογάν.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τουρκικές φρεγάτες, πολεμικά και αεροπορικές δυνάμεις θα παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα ξεκινήσει τις δικές της έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή εντός της εβδομάδας».

Με δεδομένη τη διεθνή αγγελία (navtex) που εξέδωσε η γείτων την περασμένη Παρασκευή για τη διεξαγωγή ερευνών στο διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου, η δήλωση Ερντογάν δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ότι η Τουρκία προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου εντός της εβδομάδας.

Πολεμικά πλοία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου, στα διεθνή ύδατα βρίσκονται αυτή την ώρα οκτώ τουρκικά πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες, δύο αντιτορπιλικά και τέσσερα βοηθητικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα πετρελαιοφόρο.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, που ήδη ξεκίνησαν χθες στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στην Αν. Μεσόγειο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτή η ΑΟΖ είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να ξεκινήσουν έρευνες σε αυτήν την περιοχή». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «η “Νότια Κύπρος” με το Ισραήλ και μάλιστα μαζί με την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ΑΟΖ κι εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ». Η Ουάσιγκτον όμως, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση ανώτατου αξιωματούχου, υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου σε έρευνες υδρογονανθράκων. Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Η κ. Κλίντον πρόσθεσε όμως στον κ. Νταβούτογλου ότι ο καλύτερος τρόπος για τη ρύθμιση του θέματος της ενέργειας είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Εις επίρρωσιν των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους περί υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το σχετικό κείμενο είναι ήδη έτοιμο».

Ως προς τις έρευνες, ο Γλιντίζ αρχικά δήλωσε ότι «η Τουρκία ξεκινά έρευνες ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο». Οταν όμως ρωτήθηκε πού ακριβώς θα γίνουν οι έρευνες, απάντησε «στις περιοχές που έχει η ΤΔΒΚ», δίχως και να προσδιορίσει συντεταγμένες.

Με Νορβηγούς

Κατά τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας οι έρευνες θα γίνουν από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία, την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει. Αρχικώς θα ερευνηθεί η σεισμικότητα της περιοχής και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν οι πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προκληθεί «ζημιά» στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., ο Γιλντίζ απάντησε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη αν δοθεί η προεδρία της Ε.Ε. στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Πρόκειται για σημαντική επιλογή για λογαριασμό της Ε.Ε. Θα είναι μια προτίμηση μεταξύ του μεγάλου μεγέθους της Τουρκίας και της τοπικής ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Η Κομισιόν πάντως, διά χειλέων της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, κάλεσε χθες τις δύο πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Παραίνεση που δεν άκουσε η Τουρκία, αφού τουρκική πυραυλάκατος βρέθηκε χθες σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από όπου έχει στηθεί η πλατφόρμα με το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy. Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με καταγγελίες κατά της Τουρκίας σε διεθνή φόρα (ΟΗΕ, άτυπα συμβούλια υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.).

*«Οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι υιοθετώντας συμπεριφορά διεθνούς ταραχοποιού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου εγκλωβίζουν τη χώρα τους σε μια τακτική αδιαλλαξίας και παρανομίας, η οποία δεν απειλεί μόνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την καλή γειτονία των λαών στην περιοχή, αλλά μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη και για την ίδια την Τουρκία», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]