Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει το "κράτος ΠΑΣΟΚ"

Με αφορμή την διαδικασία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναβιώνει το κομματικό κράτος της δεκαετίας του 1980. Παρότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη… διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού θα γινόταν από το ΑΣΕΠ, αποδείχτηκε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Την τύχη κάθε απασχολούμενου στο Δημόσιο και την υπαγωγή του ή όχι στην εργασιακή εφεδρεία και στο «γολγοθά» της απόλυσης θα κρίνουν οι διορισμένες «πράσινες» διοικήσεις των οργανισμών, ή των φορέων με πλεονάζον προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ εμπλέκει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού στη «φάμπρικα» της εφεδρείας και μετατρέπει μια ανεξάρτητη αρχή σε «φερετζέ» της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Μάλιστα, με ευκολία συνδέει το όνομα του ΑΣΕΠ (μιας Αρχής που είναι αρμόδια για τις προσλήψεις) με το πογκρόμ των απολύσεων, περιορίζοντας το ρόλο του στην τοποθέτηση των «πλεοναζόντων» σε πίνακες κατάταξης. Όταν, δηλαδή, θα έχουν γλιτώσει από την εφεδρεία τα «δικά τους παιδιά» και τα αντικειμενικά κριτήρια θα ισχύσουν για εκείνους που θα έχουν πλέον ελάχιστες ελπίδες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους… διαδρόμους φορέων και οργανισμών, ήδη έχουν «πέσει» τα πρώτα τηλέφωνα προς τις διοικήσεις, οι οποίες μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου θα στείλουν στην εφεδρεία τουλάχιστον το 10% του προσωπικού, με στόχο να προστατευτούν «ημέτεροι» από την υπαγωγή στις σχετικές λίστες.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλο, στις υπηρεσίες και στους οργανισμούς που μπαίνουν πρώτοι στη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, ήδη διάφορα «παπαγαλάκια» υπουργών, διοικητών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πλησιάζουν εργαζομένους, τους οποίους θεωρούν ότι πρόσκεινται πολιτικά στο κυβερνών κόμμα, και τους τάζουν… διατήρηση της θέσης εργασίας τους, εφόσον δεν αντιδράσουν, αλλά τουναντίον στηρίξουν τα νέα μέτρα.

Για τους υπόλοιπους, τους μη κομματικούς «φίλους» του ΠΑΣΟΚ, δίνεται μόνο η ευκαιρία να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα απολυθούν, προσθέτει ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι αυτό το οποίο επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση απολύοντας με το «έτσι θέλω» και χωρίς κριτήρια εργαζομένους, θυμίζει το ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του 1980, όταν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο προχωρούσε σε χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, με μοναδική προϋπόθεση την κατοχή κάρτας από τις «πράσινες» κλαδικές.

«Κυκλοφορεί ένας πίνακας με εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση θέλει να παραμείνει στην εργασία. Υπάρχουν πολλοί που έχουν δάνεια και δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν ούτε καν τις δόσεις. Στους διαδρόμους ακούγονται πολλά. Λέγεται ότι ασκούνται πιέσεις προς τη διοίκηση, προφανώς από κομματικά στελέχη», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Γιάννης Κατσίκης.

Εκπρόσωποι εργαζομένων καταγγέλλουν ότι πιέσεις δέχονται και υπάλληλοι για να βγουν άμεσα στη σύνταξη, ώστε να αποφύγουν την εφεδρεία. «Κατατίθενται αθρόα αιτήματα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μέχρι την Τρίτη είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα τέσσερις συνάδελφοι και μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα οι αιτήσεις έφτασαν τις 26. Οι εργαζόμενοι ζουν πλέον με το φόβο της στοχοποίησης. Σε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, η διευθύντρια προσωπικού ανέφερε ότι η εγκύκλιος ορίζει πως στο καθεστώς θα υπαχθεί τουλάχιστον το 10% των υπαλλήλων. Δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι έχει την ευχέρεια να στείλει περισσότερους στην εφεδρεία», λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, Μανώλης Δανδουλάκης.

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμου, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Εργαζόμενοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ό,τι «μέσο» διαθέτουν, προκειμένου να αποφύγουν την ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Η κυβέρνηση έχει σπείρει τρόμο και φόβο στους εργαζομένους, οι οποίοι στην απελπισία τους να μη χάσουν τη δουλειά τους «εκλιπαρούν» όποιον βρίσκουν που μπορεί να τους τάξει ότι δεν θα μπουν στη λίστα εφεδρείας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφεύγουν στους κατά τόπους «παράγοντες» του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας την παρέμβασή τους.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της τραγωδίας, καθώς οι περισσότεροι από τους εργαζομένους «τρώνε πόρτα» ή τους γεμίζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ, ιδιαίτερα όσοι έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΛΑΡΚΟ παίζονται «χοντρά παιχνίδια» με τους συμβασιούχους. Ακούγεται ότι συμβασιούχους ορισμένου χρόνου επιχειρείται να τους μετατρέψουν σε αορίστου με διαδικασίες-εξπρές, στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από τον “Ελεύθερο Τύπο”

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αλάθητη εξίσωση. Διαφθορά + Παρακμή + Σαπίλα = ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα βασικό θεώρημα:
    Θράσος + Μεγάλα λόγια + Ασυνέπεια = ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]