Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νίκος γράφει το μανιφέστο των εκλογών

Ίσως να υπάρχει «καρφιτσωμένη» στο γονίδιο του παπανδρεϊσμού, η φυσική τάση των επιγόνων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να προκαλούν σε αναμέτρηση την κοινή λογική. Και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, να καταφέρνουν να εξέρχονται από τη μονομαχία νικητές. Ίσως πάλι, σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική προσέγγιση της πραγματικότητας, να βρίσκεται το «μυστικό» που μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ στο κατεξοχήν κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα. Και το κατέστησε συνώνυμο του κράτους, ακόμη και στα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Με άρθρο του στην «Οικονομική Επιθεώρηση», ο Νίκος Παπανδρέου εμφανίζεται εμμέσως να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του… αδελφού του. Μια τακτική με την οποία ιστορικά φλέρταρε το ΠΑΣΟΚ, να προσπαθεί δηλαδή να υποκαταστήσει τη θεσμική και πολιτική αντιπολίτευση της χώρας, ώστε να εμφανίζεται το ίδιο ως… σκληρός κριτής των πεπραγμένων του, και να επιχειρεί να απορροφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, σε κάποιο από τα «πολλά ΠΑΣΟΚ», τα οποία συνέθεσαν το Κίνημα, σε όλη την ιδεολογική διαδρομή του.

Ο Νίκος Παπανδρέου βέβαια δεν είναι απλώς ο αδελφός ενός πρωθυπουργού. Διαθέτει αυτόνομη πολιτική σκέψη, και πολλές φορές στο παρελθόν, όπως με την πολιτική αποδοκιμασία του Κώστα Σημίτη με το «θαμπό δαχτύλιδι», βγήκε αρκετά βήματα πιο μπροστά από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Νίκος Παπανδρέου λέγεται ότι είναι ο θεωρητικός του παπανδρεϊσμού. Ως εκ του ρόλου του λοιπόν, αναζητεί κάθε φορά διεξόδους για την υπεράσπιση και διαιώνιση του πολιτικού imperium του «καθαρού ΠΑΣΟΚ», όπως συνηθίζουν να λένε εκείνοι που βρέθηκαν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και αυτή τη φορά λοιπόν, η παρέμβασή του, δημόσια και χωρίς… αστερίσκους, δεν μοιάζει τυχαία. Απορρίπτοντας ως αναγκαίο κακό μια οικονομική πολιτική η οποία φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις ιδεολογικές αρχές και τις κοινωνικές περγαμηνές του, φαίνεται να γράφει τον πρόλογο του πολιτικού επιχειρήματος, με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Αυτά έπρεπε να κάνουμε για να σωθεί η Ελλάδα. Δεν το θέλαμε αλλά μας επέβαλαν τη συγκεκριμένη πολιτική», είναι η βιαστική ανάγνωση όσων λέει ο Νίκος Παπανδρέου, λίγο πριν τα ακούσουμε και από τον Πρωθυπουργό, στη διαδρομή για τις πρόωρες κάλπες.

Φυσικά, η πραγματικότητα υπερβαίνει κάθε τέτοιο σχεδιασμό και στόχευση. Και οδηγεί σε μια βαριά πολιτική αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ, τις συνέπειες της πολιτικής του οποίου καλείται σήμερα να πληρώσει μια κοινωνία σε απόγνωση. Στα όριά της. Μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, περισσότερο βαθιά και ευρεία ακόμη και από εκείνη του 2004. Τότε, κατά ένα μέρος είχε αποδοκιμαστεί το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, η κοινωνία των πολιτών γυρίζει την πλάτη της στα «πολλά ΠΑΣΟΚ». Που αποδείχτηκαν μοιραία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]