Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στη μέγγενη της τρόικας, επειδή δεν τιμωρήθηκε κανείς

Υπό την απειλή της μη καταβολής της έκτης δόσης και με την τρόικα να τηρεί στάση αναμονής μετά την (κατά τα λοιπά προγραμματισμένη σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών) αναχώρηση της τρόικας – που πλέον ηχεί εκβιαστική – το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες με συγκεκριμένη, υπαγορευμένη ατζέντα, που δεν άφηνε περιθώρια για ευχολόγια και συζητήσεις περί… ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή, μεταρρύθμιση και περικοπή δημοσίων δαπανών και οι επί δύο χρόνια ολιγωρίες, προκάλεσαν τις κατακλυσμιαίες ανακοινώσεις, που έγιναν από τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο ανατέθηκε να μεταφέρει με δημόσιο διάγγελμα τα κακά μαντάτα, με τον κ. Παπανδρέου να παραμένει στο απυρόβλητο, ίσως και στο περιθώριο, λέγοντας απλώς ότι τώρα βάζουμε τις μηχανές στο φουλ!

Μετά από σειρά άγονων υπουργικών συμβουλίων, η έξωθεν πίεση οδήγησε σε άμεσες αποφάσεις – μένει, βέβαια, να εφαρμοστούν – και πλέον δεν έμειναν περιθώρια για ωραιοποιήσεις, αν εξαιρέσουμε την ανακοίνωση του μπόνους παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, ένα είδος δηλαδή επιδόματος που θα δίδεται (λέμε τώρα) στον δημόσιο τομέα ως κίνητρο.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος, κατά την εμφάνισή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε προετοιμάσει το έδαφος, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα τιμά και σέβεται όλα όσα έχει ψηφίσει, «χωρίς καμία παρέκκλιση».

Έτσι, χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, οι άμεσες απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και οργανισμών που είχαν εξαιρεθεί – ο κ. Βενιζέλος έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε ΟΠΑΠ, αεροδρόμιο, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, κινητή τηλεφωνία, ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες – και άμεσες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, που πήγαιναν από Πάσχα σε Χριστούγεννα.

Επομένως, η κυβέρνηση αποφάσισε, με καθυστέρηση δύο χρόνων, να πιει «το ποτήριον τούτο», για το οποίο μέχρι τώρα έλεγε «απελθέτω απ’ εμού», εφευρίσκοντας διάφορους όρους για να ξεπεραστεί το θέμα, όπως συνέβη με την αντικατάσταση των επιδομάτων δια της «προσωπικής διαφοράς», όπως ονομάστηκε, και η οποία καταργήθηκε χθες.

Όχι τυχαία. Η βρετανική τράπεζα RBS, με σημείωμα του αναλυτή της Χάρβιντερ Σάιαν προς τους πελάτες της, πρόβλεψε «άτακτη χρεοκοπία» για την Ελλάδα μέχρι το Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει βίαιη εξάπλωση της κρίσης στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την RBS, της οποίας ο αναλυτής επεσήμανε την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα πτωχεύσει τις ημέρες της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ, που αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου, σχετικά με την πρόοδο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Εξίσου ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του Προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ, που προεξόφλησε με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δηλαδή, ο Τρισέ είπε πως η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την εφαρμογή των όσων θα αποφάσιζε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Και εξήγησε για ποιον λόγο έφυγε η τρόικα: Για να δώσει στην κυβέρνηση «τον χρόνο να πάρει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίο να ληφθούν».

Σχολίασε επίσης ότι στην Ελλάδα «ξόδευαν περισσότερο από τα έσοδά τους», κάτι που, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί».

Η προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά την συζήτηση του γερμανικού προϋπολογισμού στην γερμανική Βουλή, ήταν ακόμη πιο σκληρή: Η Ελλάδα θα λάβει την έκτη δόση των δανείων μόνο με το «πράσινο φως» της τρόικας!

Η οποία τρόικα έχει φύγει και περιμένει με τη σειρά της να δει και αυτή φως από την κυβέρνηση.

Όχι χωρίς λόγο, καθώς, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αφού αναγκαζόμαστε να δανειστούμε, «πρέπει να συμφωνούμε μαζί τους».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι – και όπως φαίνεται θα μείνει αναπάντητο – γιατί μετά από τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης η χώρα δεν αναπτύχθηκε, δεν απέκτησε έσοδα, δεν έγινε ανταγωνιστική, δεν ευημερεί, αλλά πρέπει να διοικείται από τους δανειστές της, έχοντας παραιτηθεί από την εθνική της κυριαρχία.

Η απάντηση, βρίσκεται στο γεγονός ότι στην Ισλανδία ο πρώην πρωθυπουργός, που κρίθηκε (από πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή) ότι είναι ένας εκ των υπευθύνων της κρίσης, κάθεται αυτές τις μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]