Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Le Monde: Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική πληγή της οικονομίας

Η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά της οικονομίας η Ελλάδα υποστηρίζει σε αφιέρωμα για την παγκόσμια οικονομία η γαλλική Le Monde.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πληγές της οικονομίας συνοψίζονται στα ακόλουθα στοιχεία:

1. Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνιστά τον υπ'αριθμόν ένα κίνδυνο. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 1,6% για τις ΗΠΑ και 1,9% στην ευρωζώνη, ποσοστά κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων. Αλλά και για το 2012 δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση στην αμερικανική οικονομία ενώ για την Ευρώπη προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,4%.

2. Η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια στην Ευρώπη (και όχι μόνο στον «προβληματικό» Νότο) φέρνει πιο κοντά αντί να απομακρύνει το φάσμα της ύφεσης. Προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία «σκοτώνει εν τη γενέσει τους τις όποιες ελπίδες ανάπτυξης». Και αυτό διότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται υπερβολικά στον τομέα της μείωσης δαπανών και όχι σε πολιτικές αύξησης εσόδων. Και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα συνιστά τυπικό παράδειγμα.

3. Οι αντοχές των κοινωνιών εξαντλούνται και η οργή περισσεύει. Τα κινήματα των Αγανακτισμένων σε Ισπανία και Ελλάδα και οι ταραχές στο Λονδίνο αποτελούν στιγμιότυπα μιας κοινωνίας που βρίσκεται δικαίως σε αναβρασμό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των πολιτικών μπορεί να μην εκδηλώνεται μέχρι στιγμής με βίαιο τρόπο στις ΗΠΑ όμως η αύξηση της ανεργίας φέρνει στα όριά τους και τους Αμερικανούς.

4. Ο θρίαμβος της οικονομικής ορθοδοξίας που επιτάσσει σκληρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαπερνά τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τόσο η στάση της Γερμανίας έναντι των υπολοίπων οικονομιών της ευρωζώνης όσο και οι πολιτικές που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί και το κόμμα του τσαγιού στις ΗΠΑ διαπνέονται από τις ίδιες αρχές: δεν θα πληρώσουμε «εμείς» για «εσάς».

5. Η ασταθής ισορροπία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's οι δύο οικονομίες βρέθηκαν απολογούμενες και αλληλοκατηγορούμενες για τις αμυντικές δαπάνες και για τη συντήρηση μιας πολεμικής μηχανής με τεράστιο κόστος. Ο άλλος παράγοντας όξυνσης των σχέσεων των δύο άσπονδων φίλων είναι η άτεγκτη στάση της κινεζικής κυβέρνησης στο ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμούς το Πεκίνο επιμένει σε ένα (συμφέρον για την εθνική οικονομία) φτηνό γουάν.

6. Η πολλάκις μνημονευθείσα πρόταση της επιβολής κανόνων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει στη σφαίρα των ιδεών τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehmann Brothers. Αντιθέτως το όργιο της κερδοσκοπίας φέρνει στο χείλος της χρεοκοπίας ολόκληρες οικονομίες. Για περιορισμό των αδιαφανών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή απαγόρευση διαπραγμάτευσης παράγωγων προϊόντων ούτε λόγος ενώ ακόμα και η θέσπιση φόρου επί των συναλλαγών απλώς κοσμεί τον κατάλογο των ωραίων ιδεών.

7. Αντίθετα με τη αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) η ΕΚΤ και ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ παραμένουν προσκολλημένοι στη λογική του αποπληθωρισμού εφαρμόζοντας μια σφιχτή νομισματική πολιτική που μπορεί να μην αφήνει τον τιμάριθμο να «εκτραπεί» όμως καθιστά το κοινό νόμισμα πολύ ακριβό για τους «αδύνατους» της ευρωζώνης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]