Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είμαστε έτοιμοι και για επεισόδιο

Με αυστηρούς τόνους απαντά η Αθήνα στις δηλώσεις Μπαγίς, ο οποίος την Παρασκευή, ούτε λίγο ούτε πολύ, απείλησε εμμέσως ακόμη και με πολεμική σύρραξη αν η Κύπρος ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) την 1η Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Παράλληλα όμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, στο πλαίσιο πάντα των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, με δεδομένη ωστόσο και την αντίδραση χθες του Λιβάνου έναντι του Ισραήλ για τη χάραξη των ορίων της δικής του ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ερωτηθείς χθες (στον Σκάι) αν εκτιμά ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή, απάντησε: «Είναι αυτονόητο ότι κάνουμε αναλύσεις και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Και είναι αυτονόητο επίσης ότι η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πλήρη συντονισμό, ώστε οι παρεμβάσεις μας να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα ήθελα όμως και πάλι να τονίσω ότι κινούμαστε σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο». Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Αγκυρα στην προσπάθεια όξυνσης, αλλά και ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά».

Ο κ. Δελαβέκουρας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπαγίς, καταλόγισε στην Τουρκία ότι «στρατιωτικοποιεί τη συζήτηση», ενώ σε δήλωσή του το Σάββατο απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα «να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συχνά επικαλείται τελευταία».

Το θέμα έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης και στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Πολωνία, σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη διεύρυνση Στ. Φούλε.

«Οι απειλές Μπαγίς, σε συνδυασμό με τις νέες δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες... εγκαλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί "επιτρέπει" στην Κύπρο να ασκήσει καθήκοντα προεδρεύουσας χώρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αναδεικνύουν μια συνολική πολιτική συμπεριφορά εκ μέρους του τουρκικού κράτους, που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την καλή γειτονία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και τους ισχυρούς του σημερινού κόσμου», δήλώσε και ο τομεάρχης της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Η διαρκής αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου και των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας την καθιστά παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δυσχεραίνει τις διμερείς σχέσεις και την ενταξιακή της πορεία, σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]