Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το νέο σχέδιο για την κρίση


Το σχέδιο που συζητείται τώρα αποσκοπεί στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης με τέτοιο τρόπο ώστε η ευρωζώνη να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις στις αγορές.

Προβλέπει αφενός τη λήψη ενός συνολικού και αυστηρού πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2014 (νέο Μνημόνιο) και αφετέρου τη μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με στόχο να καταστεί βιώσιμο.

Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου εκτιμούν ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων πρέπει να γίνει με την Ελλάδα να παραμένει εντός της ευρωζώνης και τη χρήση των κεφαλαίων του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για την κάλυψη των ζημιών που θα προκληθούν στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες.

Οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, που αρχικά επεξεργάσθηκαν το σχέδιο αυτό εκτιμούν ότι μπορεί να υλοποιηθεί με μία επέκταση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» δήλωσε.

Επειδή απέτυχε η απόφαση του Ιουλίου για «κούρεμα» της τάξης του 21% (από την πρώτη στιγμή οι αγορές θεώρησαν ήπια την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε αυτά τα επίπεδα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ανεβάσουν το ποσοστό του «haircut» στο 50% ή και ακόμη υψηλότερα.

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Καλό το "χάπι", αλλά κρυμμένος καλύτερα ο "δράκος".

Τι σημαίνει ένα τέτοιο "κούρεμα" για τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους τα Ελληνικά Ασφαλιστικά ταμεία; Τι θα επιστραφεί μετά το κούρεμα στους Έλληνες ασφαλισμένους;

Μήπως θα παυθούν πλήρως οι συντάξεις; Μήπως θα επέλθει μεγαλύτερο χάος στην Ελλάδα, ενώ η Ευρώπη θα τακτοποιείται καλύτερα, έχοντας και την βιτρίνα της... αλληλεγγύης;

Μήπως το παρόν πολιτικό σύστημα θα πάρει βαθιά ανάσα επιβίωσης, μέχρις ότου η πείνα που θα έρθει σταδιακά (αλλά θα έρθει) θα φέρει το χάος;

Και τι θα συμβεί μετά το χάος;

Ποιός μπορεί να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό τι θα σημαίνει για τους πολίτες ένα κούρεμα της τάξης του 60%;

Γιατί δεν συζητείται καθόλου η διαγραφή του χρέους ως επαχθούς ή ως παράνομου;

Γιατί έτρεξε η κυβέρνηση μαζί με το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ και υπέγραψαν μη έρευνα του χρέους;

Μάλλον δύσκολες ερωτήσεις, σε δύσκολους καιρούς για τους πολιτικούς και σε καιρούς που κάποιοι ψάχνουν διεξόδους για την φυσική και πολιτική επιβίωσή τους... ελπίζοντας να τους πετάξουν μόνο γιαούρτια...!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]