Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαύρα σενάρια για τα εισοδήματα των μισθωτών

Εκρηξη της ανεργίας με ποσοστά που «επιστρέφουν» στο 1960 (με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα), μείωση εισοδημάτων των μισθωτών έως και 40% και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να γυρίζει πριν από το 1993 είναι οι βασικές επισημάνσεις στη νέα έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν το καθιερωμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ.) επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το λεγόμενο «σύμφωνο για το ευρώ» αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες και την πλέον αδιέξοδη πολιτική για την οικονομία και την έξοδο από την ύφεση, την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Στη νέα ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν - και με τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις - το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι το 2012, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τη δεκαετία του '60. Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 και ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (οπότε θα αρχίσουν σταδιακά να σταματούν τη λειτουργία τους χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις) ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί και η επίσημη στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 17%-18% (έως 900.000 άτομα) και η πραγματική το 22%-23% (έως 1.150.000 άτομα).

Παράλληλα υπολογίζεται ότι η εκτίναξη του αριθμού των ανέργων πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, πέρα από το πρόβλημα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα απομειώσει και τα έσοδα από φόρους και εισφορές σε μια περίοδο που λαμβάνονται μέτρα και επιβάλλονται εισφορές για την αύξησή τους, λόγω των αντίστοιχων περιορισμών στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την περίοδο της ύφεσης (όταν οι άνεργοι ήταν κάτω από 500.000) και θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ), αν υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος των καταβαλλόμενων εισφορών είναι περί τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης γίνονται και οι παρακάτω διαπιστώσεις:

  • Υστερα από τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), την επιβολή πρόσθετων, αναδρομικών, κρατήσεων και εισφορών, οι απώλειες των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν πια το 40%. Στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργοδότες προχώρησαν σε ψαλίδισμα μισθών έως και 50% και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
  • Η μαύρη τρύπα στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται σε αναμονή, πάνω από 2,5 χρόνια, για την καταβολή του εφάπαξ! Τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το έλλειμμα είναι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]