Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρτίδα για γερά νεύρα αρχίζει στην ΑΟΖ της Κύπρου


Λίγες μέρες απομένουν προτού το τρυπάνι της αμερικανικής εταιρείας “Noble Energy” σκάψει βαθιά για να βρει το «διαμάντι» του βυθού. Όλοι βρίσκονται σε τεντωμένη κλωστή. Απειλές, προειδοποιήσεις, ίντριγκες, συμφωνίες. Γερά νεύρα σε ένα σκληρό «παιγνίδι» πόκερ, που θα ανατρέψει το σκηνικό στον ενεργειακό χάρτη. Τα πνεύματα είναι εξημμένα. Τα νεύρα τεντωμένα. Οι πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές διαπλοκές πολλές και οι ίντριγκες άλλες τόσες. Κάθε μέρα και περισσότερο...

Τουρκία - Κύπρος, Ισραήλ - Λίβανος και η παρέα των γειτόνων. Ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα, επιδιώκει να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα, να πάρει το κατιτίς του από τη «μοιρασιά», να δει το δικό του συμφέρον.

Η αποκάλυψη δεν έγινε τυχαία και στα τυφλά. Επιβεβαιώθηκε με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικής Επισκόπησης. Στη λεκάνη της Λεβαντίνης που εξαπλώνεται μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου».

Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Τα ερωτήματα παραμένουν. Ευκαιρία ή καταστροφή;

Το Ισραήλ ανοίγει μέτωπο και θα μπλέξει σε περιπέτειες με τους Άραβες; H Χεσμπολάχ απειλεί. Η Κύπρος θα ανοίξει ακόμη μεγαλύτερο μέτωπο με την Τουρκία; Οι Τούρκοι έχουν πολύ άγριες διαθέσεις. Ήδη, το Ισραήλ ολοκλήρωσε τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και έχει επιβεβαιώσει 25 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Οι Ισραηλίτες βέβαια θέτουν τους δικούς τους όρους. Τίποτε δεν δίνεται δωρεάν. Η ισραηλινή Delek, που συμμετέχει με ένα ποσοστό 4% στον όμιλο της Noble Energy, επαναβεβαίωσε τη βούλησή της να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου, θέτοντας όμως τους δικούς της όρους: Θέλει να έχει ουσιαστικό ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο της Κύπρου «Αφροδίτη». Τα δικαιώματα του οικοπέδου τα έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην οποία συμμετέχει.

Επιδιώκει να εφοδιάζει την Κύπρο με φυσικό αέριο μέχρις ότου η Κυπριακή Δημοκρατία καταφέρει να χρησιμοποιήσει το δικό της για τη δική της αγορά. Δεσμεύεται ότι μπορεί να προμηθεύσει την Κύπρο με φυσικό αέριο σε ελκυστική τιμή το 2013.

Προσδοκά στη σύσταση κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για κατασκευή την τερματικού σταθμού στην Κύπρο, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και η υγροποίηση του φυσικού αερίου, με προορισμό την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Από την άλλη, η Noble Energy, που εξασφάλισε το 100% των δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση του ερευνητικού μπλοκ 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλει να ξέρει πού στέκει με το μέγεθος του κοιτάσματος. Ψάχνει να βρει επενδυτές για το μεγαλεπήβολο έργο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της μονάδας υγροποίησης του φυσικού αερίου και τη διάθεσή του υπό μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση για κοινή υποδομή στο Ισραήλ ή στην Κύπρο, όπου θα καταλήγει με αγωγούς το φυσικό αέριο από το υποθαλάσσιο κοίτασμα. Στόχος της Noble Energy να συνεργαστεί με μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν περισσότερες εμπειρίες στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, τα πάντα κρίνονται από την πολιτική σταθερότητα. Πόσω μάλλον όταν έχεις τη Χεσμπολάχ και την Τουρκία στα πόδια σου, με εκατέρωθεν αμφισβητήσεις και προσκόμματα.

Στο «παιγνίδι» θέλουν να μπουν και οι Βρετανοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Cairn Energy κοινοποίησε το ενδιαφέρον του για να επεκτείνει τα ερευνητικά προγράμματα για καύσιμα και στην Κύπρο. Η εταιρεία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στο είδος της και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 εταιρειών της Financial Times στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Συμφωνίες Κύπρου για την ΑΟΖ

12 Δεκεμβρίου 1988. Η Κύπρος προχωρεί στην επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Φεβρουάριος του 2003 και Ιανουάριος 2007. Η Κύπρος υπογράφει συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Λίβανο, αντίστοιχα. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

16 Φεβρουαρίου 2007. Η Κύπρος εγκαινιάζει τον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ο κύκλος λήγει στις 16 Ιουλίου 2007.
Δεκέμβριος 2010. Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

3 Ιανουαρίου 2011. Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία ανακοινώνει και επίσημα τη συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

18 Φεβρουαρίου 2011. Η Κυπριακή Βουλή κυρώνει ομόφωνα τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει αναθεώρηση του σημείου στη βάση συμφωνιών που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο και έχει ήδη κυρωθεί και από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο. Οι κυπριακές περιοχές ΑΟΖ δεν επηρεάζονται.

Πάντως, η Τουρκία ούτε υπέγραψε ούτε επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υιοθέτησε μόνο, περί το τέλος του 1986, ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και συμφώνησε με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Αργότερα, η Τουρκία άρχισε συνομιλίες με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία για το ίδιο θέμα και ήρθε σε παρόμοια συμφωνία με αυτήν που συνήψε με τους Σοβιετικούς.

Έτσι, ενώ η Τουρκία έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με παρευξείνια κράτη, στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα -μιας «κλειστής ή ημίκλειστης θάλασσας», όπως και η Μεσόγειος- αρνείται να πράξει το ίδιο και στη Μεσόγειο, τη στιγμή που η ίδια δημιούργησε προηγούμενο στη Μαύρη Θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ''


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τόσα χρόνια γνωρίζουν και προσπαθούσαν με ένα καπάκι να κρατήσουν κλειστό το στόμιο του κρατήρα. Τώρα που έχουν αρμέξει αρκετά το Ιράκ ήρθε η ώρα για νέες επιχειρήσεις και αποφάσισαν σιγά σιγά να βγάλουν το καπάκι. Καλή φώτιση στους Κύπριους πολιτικούς για τους χειρισμούς που θα πρέπει να κάνουν. Πονάμε την Κύπρο μας και ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχούν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]