Ποιός είναι ο "μεγάλος ασθενής" τελικά;
Οι συνεδριάσεις μεταδίδονταν live, και παρόντες ήταν προσωπικότητες της «άλλης Ελλάδας»: Ο Αρχιεπίσκοπος… ο τότε Συνήγορος του Πολίτη που επρόκειτο να εξελιχθεί σε κομματικό δήμαρχο της… απάθειας, στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία των ηγετών… ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης… διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες που, υποτίθεται ότι θα αναλάμβαναν να «ξαναχτίσουν» την Ελλάδα.
Φευ… Κοντεύουμε δυο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και η Κυβέρνηση του επιγόνου του Οίκου των Παπανδρέου κρύβεται… από το ίδιο το κόμμα της. Οι απευθείας συνεδριάσεις εγκαταλείφτηκαν, ο Γιώργος άσπρισε απότομα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, και πολύ πιο πίσω στην πολιτική εκτίμηση της κοινωνίας, ενώ την «πολιτική διεύθυνση» του τόπου, την έχει αναλάβει ουσιαστικά ο χαμένος της εσωκομματικής μάχης ηγεσίας του 2007. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο, για να «πουλήσει» Ελλάδα, συνομιλώντας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να ξαναπιάσει το νήμα με τη… χαμένη αθωότητα των πρώτων εβδομάδων στην εξουσία, τότε που κανείς δεν ενοχλείτο από «κηπουρούς» και… λοιπούς. Συναντήθηκε με τον Λέανδρο Ρακιντζή (πάλι), επέτρεψε να μεταδοθεί live η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (πάλι), και στην εισαγωγική ομιλία του, επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της σύγχρονης Δημοκρατίας.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Και η συγκεκριμένη εικόνα, το… repeat των πρώτων εβδομάδων του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δεν συγκέντρωσε κολακευτικά σχόλια, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και λελογισμένη οργή.
Ίσως, περισσότερο από ο, τιδήποτε άλλο, η φράση «ο μεγάλος ασθενής», που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου για να περιγράψει τον δημόσιο τομέα, αντικατοπτρίζει με επάρκεια την πραγματικότητα. Γιατί, υπάρχει στην Ελλάδα του 2011 «Μεγάλος Ασθενής»: Το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...