Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Διαλύστε τους πολίτες και όχι τους μπαχαλάκηδες»


Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και εκείνους της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., όλα δείχνουν πως, το καυτό διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου επέλεξε συνειδητά να διαλύσει τη συγκέντρωση των πολιτών στο Σύνταγμα και όχι να απομονώσει τους «μπαχαλάκηδες» οποιασδήποτε προέλευσης ή χρώματος. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Το χρονικό των γεγονότων αδιάψευστο και οι συγκεκριμένες οδηγίες που δόθηκαν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. ξεκάθαρες.

Νωρίς το απομεσήμερο της Τετάρτης 29 Ιουνίου, την ώρα περίπου κατά την οποία αναμενόταν η διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, μία ομάδα 250 νεαρών αναλαμβάνει «δράση» στη γωνία Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, με στόχο να επιτεθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών. Στην επίθεση αυτή αντιδρούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται επί των οδών Βουλής και Νίκης. Δέχονται βροχή από πέτρες και μάρμαρα και οπισθοχωρούν.



Εκείνη την ώρα, ο έχων το γενικό πρόσταγμα επί του Θεάτρου Επιχειρήσεων ταξίαρχος Στέφανος Κοζιράκης και οι υφιστάμενοι του αξιωματικοί, που ελέγχουν τις αστυνομικές δυνάμεις, προτείνουν τη διενέργεια κίνησης απομόνωσης των 250 νεαρών «μπαχαλάκηδων» με την ενεργοποίηση των διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην οδό Βουκουρεστίου, και άλλων εφεδρικών, που είναι τοποθετημένες εγγύς του σημείου Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας.

Ο αντιστράτηγος, Λευτέρης Οικονόμου
Ο αντιστράτηγος, Λευτέρης Οικονόμου
Η τακτική αυτή προτείνεται στους έχοντες το πρόσταγμα στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Γρηγόρη Μπαλάκο, γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, και υποστράτηγο Ιωάννη Λιούκα, γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί εισηγούνται στον αρχηγό της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου να υλοποιηθεί άμεσα αυτό το σχέδιο τακτικής απομόνωσης των 250. Προς έκπληξη όλων όσων παρίστανται στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, ο κ. Οικονόμου δίνει διαταγή να αντεπιτεθούν οι διμοιρίες επί της Βουλής και Νίκης με μαζική χρήση χημικών, ώστε οι 250 νεαροί με τις πέτρες να αναγκαστούν να καταφύγουν ψηλά επί της Βασιλέως Γεωργίου, μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.



Είναι προφανές το τι συνέβη. Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη των επιτελών του που βρίσκονταν επί τόπου, προκειμένου να απομονωθεί ο πυρήνας της πρόκλησης και να συλληφθούν οι «θερμόαιμοι», ώστε στη συνέχεια να μην υπάρξει «προβοκάτσια» στον κύριο όγκο της συγκέντρωσης των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου, αντιθέτως με τη διαταγή του, έστειλε την ομάδα των 250 απευθείας στην καρδιά των διαδηλωτών με τις γνωστές συνέπειες.



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν τουλάχιστον δύο γραμμάρια φαιάς ουσίας κατάλαβαν πως στο Σύνταγμα δεν παιζόταν το επιχειρησιακό στοίχημα «Να διασφαλιστεί η ΒΟΥΛΗ και η ασφάλεια των Πολιτών», όπως διατυμπάνισε ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, με τον γνωστό στόμφο που τον διακρίνει.

Κατάλαβαν πως το επιχειρησιακό ζητούμενο ήταν η διασφάλιση της Βουλής και η πρόκληση ολοκληρωτικού μπάχαλου στο Σύνταγμα, ώστε να διαλυθεί η συγκέντρωση, να φοβηθούν οι πολίτες και να απαξιωθεί καταλυτικά η «υπόθεση Πλατεία».

Η εισήγηση των έμπειρων αξιωματικών, που απερρίφθη αμέσως και ασυζητητί, θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρυτάνευσε, ωστόσο, η πολιτική προτεραιότητα που είχε να κάνει με την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Τα χρονικά περιθώρια ήταν απολύτως συγκεκριμένα. Στόχος η αποφυγή μαζικής και άρα πολιτικά αξιόλογης λαϊκής πίεσης προς του βουλευτές. Ο κ. Οικονόμου εκτέλεσε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν. Το Σύνταγμα κάηκε, η συγκέντρωση διαλύθηκε, η Βουλή διασφαλίστηκε, το Μεσοπρόθεσμο πέρασε και οι λίγοι έστω, έμπειροι και κυρίως δημοκρατικοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έμειναν με την απορία. Για λίγο όμως, διότι αμέσως ένιωσαν την οσμή των χημικών, αλλά και μέτρησαν 2.860 δακρυγόνα που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Τα χημικά αυτά εισάγονται από τη Γερμανία επί πιστώσει. Στη Δημοκρατία τίποτε δεν γίνεται, ωστόσο, «επί πιστώσει». Όλα γίνονται και ερμηνεύονται «τοις μετρητοίς».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ειναι κριμα ,να κατανταει ο ανθρωπος....αρχηγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mια ντροπή.
    Ένα αίσχος.
    Μια κτηνωδία.
    Ένας ξεπεσμός.
    Η απόλυτη κακότητα.
    Το μεγάλο ατόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που πάει πιά την Ελλάδα αυτό το «ελέω Θεού» ΠαΣοΚ; Αν όλα γίνονται και ερμηνεύονται «τοις μετρητοίς», πόσο κακό είναι να προτιμά ο ελληνικός λαός την προσφορά της παρούσης ζωής μας από κάθε μελλοντική υπόσχεση και ελπίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]