Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση για την Ελλάδα...


Για το ελληνικό χρέος μόνο μια λύση υπάρχει -αν πιστέψουμε μια μερίδα Γερμανών οικονομολόγων: το «κούρεμα». Δεν είναι λίγοι οι εδικοί που εκτιμούν ότι η νέα βοήθεια δίνει απλά αναβολή στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση.

Εδώ και καιρό γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο. «Ακόμα και μια μεγαλύτερη διάρκεια των ομολόγων δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας», λέει επί παραδείγματι ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo Χανς-Βέρνετ Ζιν.

Πεπεισμένος για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης είναι ο οικονομολόγος και καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στην Ανώτερη Σχολή της πόλης Βορμς, Μαξ Ότε:

«Το κούρεμα του χρέους είναι μόνο η αρχή. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει μόνη της από την κρίση. Το χρέος παραμένει τεράστιο, παρά τις γενναίες περικοπές και την πώληση δημόσιας περιουσίας. Στο τέλος όμως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Και σε αυτό δεν φταίει η ΕΚΤ, η οποία απλά ήθελε να βοηθήσει. Ευθύνη έχουν οι ιδιώτες πιστωτές, που έχασαν όσα επένδυσαν στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους».

Το ζητούμενο είναι το πότε και όχι το αν

Για τον οικονομολόγο Λαρς Φελντ μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. «Το ζητούμενο είναι το πότε και όχι το αν», λέει χαρακτηριστικά. Είναι σίγουρος ότι ακόμα και η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι σε θέση να γλιτώσει τη χώρα μας από την αναδιάρθρωση. «Το πολύ πολύ να αποφευχθεί μια "σκληρή" αναδιάρθρωση», υποστηρίζει.

Η ΕΚΤ θα πληρώσει τα σπασμένα

Κατά την άποψη του Γερμανού Οικονομολόγου Μαξ Ότε σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα είναι μόνο η ΕΚΤ εκείνη που θα επωμιστεί μεγάλο βάρος, αλλά και η Γερμανία:

«Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η οικονομική ζημιά που θα έχει η ΕΚΤ λόγω της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα θα έχει επίδραση και στον γερμανικό προϋπολογισμό. Διότι η Γερμανία συμμετέχει με περίπου 27% στις ζημιές. Όπως ακριβώς και στα κέρδη. Πρόκειται για ποσά που οι προϋπολογισμοί των επομένων ετών θα βρουν μπροστά τους. Μιλάμε για αρκετά δισεκατομμύρια»,

λέει ο γερμανός οικονομολόγος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]