Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο “χειρότερος εχθρός” του Γιώργου Παπανδρέου

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο «Βήμα της Κυριακής», δηλαδή σε ένα παραδοσιακό Μέσο, που έχει εξασφαλίσει τις τελευταίες δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση της εγκυρότητας καθώς και στη διαμόρφωση των εξελίξεων, αποτελεί «ψυχογράφημα» της προσωπικής και πολιτικής πραγματικότητας την οποία βιώνει ο Πρωθυπουργός. Ίσως και να εξηγεί εν μέρει την αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να βρει λύσεις στα αδιέξοδα, και να αναστρέψει την τάση εκλογικής καταδίκης του ΠΑΣΟΚ.

Η φράση-κλειδί που μαρτυρά… τι συμβαίνει, είναι φυσικά η αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, «Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου, να περάσει όσα περνώ». Και αποτυπώνει απερίφραστα τη δυσκολία που αισθάνεται ο Πρωθυπουργός να διαχειριστεί μια μη-συμβατική κατάσταση, με μη-συμβατικούς όρους και μεθοδολογία.

Αν και προέρχεται από ένα μεγάλο και ιστορικό πολιτικό «τζάκι», ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προχώρησε ποτέ «by the book». Πτυχές ενός αντι-συμβατικού χαρακτήρα, ήταν εκείνες που ανάγκασαν ακόμη και τον «δύσκολο» Μίμη Ανδρουλάκη, να τον περιγράψει ως «δολοφόνο με το χαμόγελο». Υποστηρίζοντας ότι πίσω από την ευγενή φυσιογνωμία που βλέπει κανείς, κρύβεται μια βαθιά πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, που βρίσκει κάθε φορά τον τρόπο να φτάσει στην επίτευξη ενός στόχου.

Μιλώντας για «χειρότερο εχθρό» και «όσα περνώ», ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτει ότι βρίσκεται υπό καθεστώς πρωτοφανούς για τον ίδιο πίεσης: Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ένα Κίνημα με τα παραδοσιακά στελέχη του οποίου δεν είχε ποτέ κώδικα επικοινωνίας, στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό, όπου δεν βλέπει κανέναν πρόθυμο να του προσφέρει τη συναίνεση που ζητάει, αλλά και στο διεθνές σκηνικό, όπου το μεγάλο στοίχημα των CDS είναι αν ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου θα μείνει στην Ιστορία ως ο Πρωθυπουργός στα χέρια του οποίου χρεοκόπησε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ταυτόχρονα του στενού πυρήνα της ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα, και για όσους τον ξέρουν καλά, ο «χειρότερος εχθρός» του Γιώργου Παπανδρέου, είναι αυτή την περίοδο ο δικός του αποπροσανατολισμός. Το γεγονός ότι επιχειρεί να χαράξει τη στρατηγική της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, με τετριμμένους όρους, «συνομιλώντας» με το «όλον ΠΑΣΟΚ» και όσους δεν δέχτηκαν ποτέ την επικράτησή του στη μάχη για την ηγεσία το 2007.

Ενώ, θα μπορούσε να… γίνει ο εαυτός του. Να βγει από τα καθιερωμένα πλαίσια, και να λειτουργήσει αντισυμβατικά, σε ένα πεδίο στο οποίο δεν μπορούν να παίξουν όσοι του κάνουν «μαθήματα ηγεσίας» στα υπουργικά συμβούλια και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Να… πάει πλατεία, για παράδειγμα. Και να ζητήσει τα αιτήματα των «Αγανακτισμένων», ώστε να προχωρήσει βάσει αυτών σε δημοψήφισμα. Για μια «άλλη Ελλάδα».

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Προκειται για ατομο με αμφιλγομενο ψυχισμ και τεραστια ανεπαρκεια πνευματική. Γιος ενος ερωτυλου, τον οποιον προφανως μισουσε η μητερα του, προσκολληθηκε σ' αυτήν με οτι αυτό συνεπαγεται. Συστηματικά αποδομει οτι τελοσπαντων εφτιαξε ο πατερας του με ψυχοπαθητικό μισος προς ότι Ελληνικο. Προσποιειται....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλύτερο για τη χώρα, για εμάς αλλά και για τον ίδιο θα ήταν να μας αδειάσει τη γωνιά το συντομότερο. Στην Ελλάδα δεν αξίζει να έχει για πρωθυπουργό της έναν άχρηστο, απαίδευτο και ανιστόρητο με το όνομα Jefry (The Liar) GAP.
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Δεν τον ενδιαφέρει να "επικοινωνήσει" ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με κανέναν. Ακόμη και συμβούλους από το εξωτερικό φέρνει και έχει δημιουργήσει ένα ετερόκλητο ασύνδετο επιτελείο. Ο ίδιος δείχνει ανίκανος να το συντονίσει και μεταξύ τους δεν έχουν κοινά σημεία. Άτολμος και εκτός πραγματικότητας πηγαινοέρχεται και πιστεύει όσα του λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι υπερατλαντικοί "φίλοι". Ενώ μέσα στη χώρα οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες αλωνίζουν κλείνοντας συμφωνίες με τα γνωστά πράσινα λαμόγια πίσω απ' την πλάτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @13/6 3.53
    Πισω απο την πλατη του;
    Δηλαδη,εννοεις οτι τον ''ριχνουν''στην μορασια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό και , φυσικά, δεν έχει κρίσεις συνείδησης....είναι απλά ένα ανδρείκελο, και κάνει ότι του λένε....αυτό που δεν αντέχει είναι ότι τον πήρε χαμπάρι ο κόσμος ....κι ενώ περίμενε να στρώνουν χαλιά όπου περνάει, του στρώνουν ρωχάλες, και φέυγει από την πίσω πόρτα....αυτό που περίμενε δεν ήρθε, αυτός κάνει ότι του λένε, αλλά αυτοί που του υποσχέθηκαν ροδοπέταλα , του είπαν ψέματα....

    άντε στο καλό παλικάρι....να μας γράφεις...φιλιά στην μαμά.....


    χρηχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 800.000 πήγαν αυτοβούλως και ψηφισαν στις εσωκομματικές του κυβερνώντος κόμματος το Γιώργο, δηλαδή πάνω από 2.000.000 αν συνυπολογίσουμε τις οικογένειές τους. Οψίμως τώρα τον επικρίνουν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να βάλουν άλλον στη θέση του. Εμπνευσμένος λαός, με γνώση και μέλλον που έχτισε και θα απολαύσει μέχρι τέλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]